Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Level in Leiden, The Netherlands by MVSA Architects

 
January 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: MVSA Architects

Level is located adjacent to Leiden Central Station. Level is a building that houses a variety of organizations including the new ROC Leiden (regional training centre), a commercial hotel and a care hotel, and a fitness club and wellness centre with a swimming pool.

Image Courtesy © Michel Kievits

Image Courtesy © Michel Kievits

  • Architects: MVSA Architects
  • Project: Level
  • Location: Bargelaan 180, Leiden, The Netherlands
  • Photography: Ronald Tilleman, Michel Kievits
  • Design: 2003 – 2007
  • Clients: GREEN Real Estate, ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) Leiden
  • Lead architects: Roberto Meyer, Sylvia Wirtz
  • Builder: Visser en Smit Bouw in cooperation with Boele & van Eesteren
  • Engineering building physics, fire safety and acoustics: DGMR
  • MEP engineering: Techniplan adviseurs
  • Strukton Engineering: ABT, Aveco de Bondt
  • Construction:
    • Start:  December 2009;
    • Delivery carcass work: March 2013
    • Delivery interior: July 2013
    • Opening: September 2013

Image Courtesy © Michel Kievits

Image Courtesy © Michel Kievits

What makes Level so exceptional is that it not only offers accommodations to students of the regional training centre and the Boerhaave school, but also to commercial companies. This cross-section of society allows the station’s users, the people living in the surrounding area, the employees working at the commercial enterprises and the thousands of students from the regional training centre to cross paths in the building on a daily basis.

Image Courtesy © Michel Kievits

Image Courtesy © Michel Kievits

The footprint of the building on the west side of Leiden Central Station fills the entire plot, linking the routes running through the surrounding area to the internal routing in the building. The approach guarantees the requested features: a sense of openness in the plot itself, a maximum of 50% building density, and a free line of sight from the railway. Large spaces have been left free within the clearly structured building volume. These open spaces are threaded in a connected line through the building, not only creating the requested lines of sight running through the building, but also forming traffic routes and meeting points. The open spaces allow visitors to orient themselves within the city and vice versa, making it possible to map out the building’s lively interior at a glance.

Image Courtesy © Michel Kievits

Image Courtesy © Michel Kievits

The hall on the ground floor will be filled with commercial activities, thus encouraging pedestrians to walk through the building from the station to the Leiden University Medical Centre or to the bus stop on Bargelaan. The hall forms the front entrance to the regional training centre. The wide stairway to the first floor leads to the ROC. From there, visitors can take the lift or stroll farther, taking secondary stairways and crossing the large atrium to the communal areas. These areas offer access to individual study/workspaces and the more closed-off classrooms.

Image Courtesy © Michel Kievits

Image Courtesy © Michel Kievits

Offices are located above the ROC. The tenth, eleventh and twelfth floors are occupied by a commercial hotel and a care hotel, including convention facilities and a restaurant with a panoramic view over the city. The hotels also include a wellness centre with a swimming pool.

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

MVSA Architects also designed the interior of the regional training centre. The light interior is decorated in neutral materials, creating a calm and pleasant atmosphere. Orientation and overview within the building are important to ensure user comfort. Colour, iconography, patterns and pictures are used to create identifying markers for the departments and to make it easier to find and recognise the departments in the building.

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Related posts:

Tags: ,

Categories: Care Center, Fitness center, Mixed use, Offices, Restaurant, Wellness Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy