Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Turm mit Taille in Vienna, Austria by MVRDV

 
January 28th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: MVRDV

The area of the famous Gasometers is located between the airport and the city centre and is in need of significant urban regeneration.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: Turm mit Taille
  • Location: Vienna, Austria
  • Client: BAI Bauträger Austria Immobilien GmbH
  • Program: 35 680 m2 above ground: Retail, Café, Restaurants, Offices, Housing (option to fully convert the tower)
  • Parking: 3 112 m2 below ground
  • Year: 2014
  • Design Team: 
    • Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with:
      • 1st phase: Fokke Moerel, Luca Moscelli, Matteo Artico, Angelika Hinterbrandner and Johannes Pilz
      • 2nd phase: Fokke Moerel, Luca Moscelli, Matteo Artico and Johannes Langer
  • Partners:
    • Structure: Bollinger + Grohmann Ingenieure Wien
    • Sustainability: Energy Design Cody Consulting

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

The site for the tower is directly adjacent to a metro station, and building regulations initially restricted allowable construction to a 75m high volume, which should be trapezoidal in plan. MVRDV proposed a more compact and efficient square layout, which resulted in a taller volume to make up for the reduced footprint. In exchange for these concessions in the building’s volume and plan, the impact  of the building’s shadow on its neighbors was minimised by MVRDV. The solution was to parametrically shape the lower 10 floors of the building into a twist, to minimise the structure’s shadow cast onto the neighboring facades to only two hours a day. Winy Maas, co-founder  of MVRDV says: “It is nice to see that if we take the two hour cast shadow regulation seriously we are able to create an unprecedented tower. A tower with a slender ‘taille’. Isn’t that the classic definition of beauty?” Through this operation, an elegant, hour-glass  figure emerged that responds to its surroundings by opening up views towards the Gasometers and the rest of the city. The design for the plaza around the tower becomes like a gigantic sundial, on which the shadow of the building delineates the passing of time.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

The individually shaped floors of the building’s twist, each of which are unique in plan, offer generous outside spaces connected to one another by external stairs. In doing so, the twist helps to enliven the lower part of the tower, connecting it to the plaza below,  and allowing for a degree of direct access which is rare in urban environments so often characterised by introverted tall buildings.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

This curving ‘waist’ also functions to siphon off fierce autumn winds, a frequent phenomenon in the Danube valley, diverting the wind away from the plaza and the metro station entrances and ensuring comfort in the public space beneath.

The first 10 floors twist up to the eaves height of the surrounding urban area, while the 20 remaining higher floors of the tower have a square layout. The combination of these layouts leads to a celebration of the uniquely Viennese combination of urban blocks and towers.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

The square layout and efficient core distribution enhance this flexibility and result in a net floor surface of 80% of column-free spaces which feature a 3,5 meter ceiling height. The floors of the building can be developed into housing or a wide variety of office configurations, from open plan to division into smaller spaces, and due to its flexible structural layout, the tower can be reconfigured functionally at a later stage. The tower will be realised in a cost effective structure of composite columns and concrete slabs. The steel and glass façade will include operable windows and full-height French doors in order to allow for natural ventilation. Parking is provided in the basement with 110 parking bays, and the building will also benefit from excellent transit connections due to the immediate vicinity of the metro station.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

Related posts:

Contact MVRDV

Tags: ,

Categories: Building, Cafeteria, Commercial Building, Offices, Restaurant, Retail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy