Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Nest We Grow in Hokkaido, Japan by University of California Berkeley students

 
February 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Hsiu-Wei Chang

In response to an international design-build competition, our team proposed a quintessentially Californian approach embracing many ideas still new to Asia, from where most of us hail. These Californian ideas formed into Nest we Grow, which grew from a shared interest in the materials that make up our build environment with a focus on renewable materials. Nest We Grow won the 4th Annual LIXIL International design-build competition in 2014, and unlike structures built in the first years of the competition, it is an open, public structure. Its main intent is to bring people in the community together to store, prepare and enjoy local foods in the setting of Hokkaido, Japan.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

  • Architects: University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma
  • Project: Nest We Grow
  • Location: Taiki-cho, Hiro-gun, Hokkaido, Japan
  • Photography: Shinkenchiku-sha Co., Ltd.
  • Design group: College of Environmental Design, UC Berkeley: Hsiu Wei Chang, Hsin-Yu Chen, Fenzheng Dong, Yan Xin Huang, and Baxter Smith, Max Edwards (Instructors: Dana Buntrock, Mark Anderson)
  • Project supervisor: Takumi Saikawa
  • Structural engineer: Masato Araya
  • Mechanical engineer: Tomonari Yashiro Laboratory at the Institute of Industrial Science, University of Tokyo / Bumpei Magori, Yu Morishita
  • Client: LIXIL JS Foundation
  • Contractor: Takahashi Construction Company
  • Floor area: 85,4 m sq
  • Completion date: November 2014

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Our team of graduate students, comprised of two Taiwanese, two Chinese, and one American, sought to examine what structural and material elements we could combine to create this community and food oriented space. We recognized how modest materials and actions are celebrated in Berkeley and wanted to explore their implications in Asia. Our initial research started with techniques we find readily in California, including rammed-earth walls and straw bale construction. We presented these ideas in pursuit of a building that would introduce renewable building techniques to an area of Japan that could take advantage of these concepts. What we found was an appreciation for the difficulty of applying transnational technology in a new environment.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

We also focused on a heavy timber construction technique coming from the US, which uses large sections of wood. In Japan this translated to the composite column, which uses smaller pieces of wood to generate a larger column. It took considerable effort to identify a way to join materials, which was influenced by both local carpentry practices and the Japanese material market. We were also under a considerable time constraint with the entire building process taking only six months to complete.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

The wood frame structure mimics the vertical spatial experience of a Japanese larch forest from which food is hung to grow and dry. A tea platform in the middle of the nest creates a gathering space where the community can visually and physically enjoy food around a sunken fireplace. Local foods make up the elevation of the Nest as people see the food forest floating above the landform.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

The wall at the base of the building, in addition to creating a micro topography, helps to block the prevailing northwest winter wind. The Nest takes advantage of the transparent plastic corrugated sheets on the façade and roof, allowing light in for the plants, and heating the space during colder months, extending the usability of the Nest. Sliding panels in the façade and roof open to facilitate air movement through the structure during the summer and warmer parts of the day. The tea platform sits up into the Nest, keeping it in the warm air created by the skin during the colder months, and in a cross ventilated area during the warm summer months.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

The openness of the façade allows the building to incorporate the surrounding natural environment into the interior climate, but can also be closed off to create a buffer between the two. The funnel-shaped roof harvests rain water and snow melt. The collected water is delivered to tanks that are then used to irrigate the plants in the concrete wall. The shape signifies the Nest’s ability to bring nature in the form of air, water and light into the Nest.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

The program of the Nest is decided according to the life cycle of these local foods: growing, harvesting, storing, cooking/dining, and composting, which restarts the cycle. All members of the community help to complete each stage, allowing the structure to become a platform for group learning and gathering activities in the Nest throughout the year. Community participation extends and completes the life cycle of local foods, which is a symbiotic relationship. This is the time-line of people and food in the Nest, and this is the Nest for people and food.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Group1

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Group2

Image Courtesy © Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Image Courtesy © University of California Berkeley student team under the supervision of Kengo Kuma

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building Campus, Community Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy