Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The W.I.N.D. House in The Netherlands by Ben van Berkel / UNStudio design

 
February 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Ben van Berkel / UNStudio design 

Super Living – the expansion of the smart home

The‘homes of the future’,previously the stuff of fantasy exhibited only in World’s Fairs and science fiction, are increasingly becoming a reality. Automation and connectivity are making it possible for today’s smart homes to integrate information technologies through which systems and appliances are able to communicate in an integrated way, resulting in vastly increased convenience, energy efficiency, safety and security.

Image Courtesy © Fedde de Weert

Image Courtesy © Fedde de Weert

  • Architects: Ben van Berkel / UNStudio design
  • Project: The W.I.N.D. House in The Netherlands
  • Location: Noord-Holland, The Netherlands
  • Photography: Inga Powilleit / Fedde de Weert
  • Interior Design: UNStudio, Tim-Alkmaar, Alkmaar
  • Lighting Design: Elektrokern Solutions, Alkmaar
  • Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek, Haarlem
  • Special Acoustics: Hans Koomans Studio Design, Amsterdam

Image Courtesy © Fedde de Weert

Image Courtesy © Fedde de Weert

  • Cost Management: Basalt bouwadvies bv., Nieuwegein, Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
  • Site Management: Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
  • Building surface gross: 528 m²
  • Building surface net: 406 m²
  • Building volume: 1677 m³
  • Building site: 2350 m²
  • Status: completed 2014
  • Furniture & accessories: supplied by Co van der Horst, Amstelveen
Image Courtesy © Fedde de Weert

Image Courtesy © Fedde de Weert

Ben van Berkel: “The contemporary smart home not only enables the control of appliances from afar and incorporates the necessary installations and materials to aim for a zero net energy building, it also responds to changes in today’s lifestyles.”

Image Courtesy © Fedde de Weert

Image Courtesy © Fedde de Weert

As such, flexible floor plans are incorporated which allow for diversity in function in order to correspond to the family’s changing needs and thus offer choice for gathering, seclusion, work or play. The organisation of the contemporary home therefore enables the residents to curate their own home life, both now and in the future.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

Ben van Berkel: “A challenge for the architect in the design of today’s single family home is a response that accurately reflects the degrees of flexibility, sustainability and automation required by the residents and the incorporation of these into the overall concept of the design.”

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

The W.I.N.D. House in the province of North-Holland in corporates both integrated sustainable solutions and home automation,whilst flexibility of spaces, the comprehensive assimilation of the surrounding landscape and a centrifugal circulation form the basis of the design.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

The W.I.N.D. House, North-Holland, Netherlands, 2008 – 2014

Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the W.I.N.D. House is backed by a sheltered wooded area and fronted by a large, open expanse of polder landscape.The design of the house responds to both its setting and to the seasons, whilst regulating and maximising upon the effects of these.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

Assimilating the landscape

The organisation of the house is defined by its external conditions.The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the nearby woods provides an intimate, private setting, while the living areas enjoy expansive and panoramic views of the polder landscape to the front.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

Both the front and rear of the house are fully glazed and as such connect the two differing outside conditions with the interior. Exterior canopies and side walls further strengthen this connection by framing the view towards the landscape and providing sheltered outside terraces. These side walls are predominantly closed and therefore additionally serve to provide privacy from the neighbouring buildings on either side.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

The elevated position of the open plan living areas (kitchen / dining / living)on the first floor further enhances the views to the exterior. The garden area in front of the wings slopes gently up towards the terraces, creating the impression of a continuation of the polder landscape directly into the house.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

Suggesting the shape of a simple flower, each of the four facades curve towards the inside to create four distinct petal-like wings and to draw the landscape further into the interior. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building and provide varied diagonal vistas throughout the building. At the front and back the recesses strengthen the inside-outside connection by providing cross views between the wings.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

Centrifugal circulation

The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house – which forms the circulation core between the four recesses – connects the front and back wings, with the result that each turn on the stair provides expansive vistas through the house and out towards the surrounding landscape.

Image Courtesy © Inga Powilleit

Image Courtesy © Inga Powilleit

The entrance level houses basement functions and the carport, which is situated next to the main entrance. From the main entrance the central staircase leads towards the children rooms and the music room on the first floor to the rear of the house. From here it proceeds up to the raised first level at the front of the house, where the main living area and kitchen are located.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

From the living areas the staircase leads up to the second level at the rear of the house, where the Master bedroom with hamam and the guest room are located, before ascending further up to the generous roof terrace which covers the complete two front wings of the house and overlooks the polder landscape.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Automation and energy management

A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels andmechanical installations. Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Energy from the sun is harvested by solar panels located on the roof at the back of the house. In addition the integrated sustainability concept of the house consists of a central air/water heat pump for heating and coolingand mechanical ventilation with waste heat recovery. The heat pump provides warmth in the winter and cooling during the summer. Distribution is provided by floor heating and cooling with individual control for each room.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades.This coated glazing further enables natural light to flood the interior spaces, whilst increasing privacy during daytime. The walls and ceilings of the house are clad with natural clay stucco and the main walls consist of clay brickswhich aid in providing a healthy indoor climate due to the evaporating effect of the clay.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

The façade and the roof are clad with wooden slats that occasionally taper in and out, providing a play of varying shadows according to different views, whilst also creating soft openings for secondary windows in the kitchen and bathroom.

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Image Courtesy © Ben van Berkel / UNStudio design

Related posts:

Tags:

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy