Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Office Building in Son Bugadelles Industrial Park by RIPOLLTIZON

 
March 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: RIPOLLTIZON

The new building of the water management company Hidrobal is located in the industrial park of Calvia, in a corner plot next to industrial buildings and warehouses. The new headquarters will house offices and customer service areas of the company.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: RIPOLLTIZON
  • Project: Office Building in Son Bugadelles Industrial Park
  • Location: Son Bugadelles Industrial Park, Calvia. Mallorca (Spain)
  • Photography: José Hevia
  • Collaborators: Pablo García (architect) , Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
  • Structural Engineer: Jorge Martín
  • Client: Hidrobal, Gestión de Aguas de Baleares S.A.U.
  • Contractors: Aqualogy S.A.
  • Project Area: 1018,81 sqm
  • Budget: 567.146 EUR
  • Start of Design: 2011
  • Year of Completion: 2014

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

The building is intended to recognize the place and establish a dialogue with its surroundings despite the fact that the its use has little to do with the usual ones in an industrial area.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

From the beginning of the design it was considered a compact volume, adjusted to the plot limits, hermetic and with similar finishes to those used on industrial buildings around. The next decision was to generate a void in the corner of the plot, with the intention of freeing a space from where the access to the building would be made.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

The customer service areas, meeting room and management offices are organized in direct relation to the entrance plaza. It is intended that the representative offices of the building enjoy certain privileges in terms of layout, type of openings and visual relationships between interior and exterior. These offices are related expressively with public space, building a filter between interior and exterior. This “membrane” or “thick facade” contrasts with the perimeter of the building not related to the entrance plaza that provides a solid and hermetic image.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

We like to think that the building has something to do with an open trunk: a solid and stark container that shows and offers its content.

The programme is organized by arranging the parking, archive and storage areas on the basement; the technical offices and the customer service area on the ground floor; the management and direction offices on the first floor.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

The project is built in a pragmatic way, with the constructive sincerity and material clarity that would be expected in an industrial building. The need to stick to a tight budget led to a simplification of the materials and construction systems that were used.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

On the exterior, reinforced concrete lattices of different scales relate the main office spaces with the plaza. The facade that is not in directly related to the public space is built with a continuous surface of undulated steel sheet.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

The different interior spaces are designed in a unitary way using: a continuous terrazzo flooring, wood wool panels in suspended ceilings and lacquered wood joinery combined with transparent or translucent glass panes. It is intended that the representativeness required for each individual space is achieved through its size and its relationship with the exterior.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

The client’s social commitment also required to obtain the energy efficiency class ‘A’ label. This has been achieved by controlling the orientation of the different spaces, using sunscreens, building a continuous envelope with high insulating capacity and using high efficiency HVAC equipments and technical systems.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © RIPOLLTIZON

Image Courtesy © RIPOLLTIZON

Image Courtesy © RIPOLLTIZON

Image Courtesy © RIPOLLTIZON

Related posts:

Contact RIPOLLTIZON

Tags: ,

Category: Office Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy