Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for March 17th, 2015

Z HOUSE IN MANTOVA, Italy by Vittorio Longheu Architect

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Vittorio Longheu Architect

The project is located in the historical centre of Mantua, in a part of the city that has been formed  and consolidated during 16th century, also called the addition of Giulio Romano.

The design process begins with some reflections on the relationship between the existing buildings, on the demolition of incongruous parts of them and on the  relationships with volumes in expansion.

Image Courtesy © Federica Bottoli

Image Courtesy © Federica Bottoli

  • Architects: Vittorio Longheu Architect
  • Project: Z HOUSE IN MANTOVA
  • Location: Vicolo Giovanni de Cani, Mantova
  • Photography: Federica Bottoli
  • Collaborators: Marcello Bruno, Roberto Bona, Barbara Vivian, Ugo Rossi, Mattia Ferrari, Davide Mantovani, Alessia Verrua
  • Manufacturers |Suppliers: 
  • Lighting: Viabizzuno srl
  • Stone floors and cladding: Pibamarmi srl
  • Wood plankings: Trespa Italia srl
  • Contractor: Impresa Arturo Bottoli s.p.a

(more…)

Club BlackboX in Timișoara, Romania by parasite studio

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: parasite studio

The design proposal started from generating a completely black box, as well as a shape and as a concept, an abstract space that doesn’t breathe towards the outside world but keeps locked within the memory of events. Therefore the existing windows become showcases for exhibiting and communicating towards the outside, a sort of dynamic information screens. In the first design concepts we tried to cover and hide the existing structure, then tried to ignore it but came to realize that the best solution is to integrate the structure within the general interior design and to multiply it as a deformed projected image on the perimeter walls.Over the actual structure we imposed two elements with the intention of unifying the interior – one is the continuous strip of the perimeter walls that wraps up the entire space, comprising gaming as well as technical areas, and the other one is the artificial lighting that through its dynamic, intensity and color scheme modifies the space and in the same time divides it discrete in different areas. The spaces that make up the interior are thus differentiated in dynamic areas for gaming, static areas for bar and seats, intermediary areas for communication, etc.The flux of movements in the interior space has been a major theme from the beginning on, and the carpet was personalized as an interior map that charts the different functional areas by the use of printed texts and paths. This adds to the fact that the entire space can be read as a communicating body that facilitates the movement within it and the reading of the separate areas. The strong colors chosen for highlighting the space set landmarks in the black surrounding.For the whole interior design we strived to create a strong conceptual identity around the theme of the Blackbox, defining all the elements that make up the whole, the logo, the furniture ant the entire interior context.

Image Courtesy © Marius DUMITRASCU

Image Courtesy © Marius DUMITRASCU

  • Architects: parasite studio
  • Project: Club BlackboX
  • Location: Iulius Mall, Timisoara, RO
  • Photography: Marius DUMITRASCU
  • AUTHOR: Claudiu Toma
  • ARCHITECT TEAM: Attila Wenczel, Marius Dumitrascu, Zeno Ardelean

(more…)

Montreal City Hall in Quebec, Canada by Affleck de la Riva architects

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: v2com

A national historic site, Montreal City Hall was one of the first monumental single-purpose city halls in Canada. Built between 1872 and 1878 after plans prepared by Hutchison & Perrault, the building was severely damaged by fire in 1922, leaving only its outer walls and destroying many of the city’s historic records. Commissioned to oversee reconstruction, the architect Louis Parent designed an entirely new building with a self-supporting steel structure erected inside the shell of the ruins. Inspired by the city hall of the French city of Tours, Parent re-modelled the mansard roof with a copper finish instead of the original slate tiles and completely restored the original limestone facades. With its dense and abundant use of ornamentation, Montreal City Hall is one of Canada’s finest examples of the Second Empire style.

Image Courtesy © Alain Laforest

Image Courtesy © Alain Laforest

  • Architects: Affleck de la Riva architects
  • Project: Montreal City Hall
  • Location: 275 Rue Notre-Dame Est, Montreal, Quebec, Canada
  • Photography: Alain Laforest
  • Design architect: Richard de la Riva
  • Project team: Marie-Élaine Gibeault, Brigitte Boudreau, Alexandre Cassiani, Julie Marchand and Suzanne Gagnon
  • Project manager: Richard de la Riva
  • Client: City of Montreal
  • Awards: 2013 OAQ Award of Excellence in Architecture, Restoration 2012 North American Copper in Architecture Award, Restoration 2011 AMCQ Award of Excellence
  • Area of project: 70 000 ft2 / 6 500 m2 (facades and roof)
  • Project end date: 2011
  • Budget: 13 300 000 $CA

(more…)

Andaz Hotel in Guanacaste, Costa Rica by Zürcher Architects

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Zürcher Architects

During our walks through the site we encountered several archeological pre-Columbian pieces made out of lava, rock and clay.  We realized that the local humble flora and fauna of the region inspired our ancestors. They were not about jaguars and eagles, for the contrary, they were inspired by the little cocoons, thorns and seeds. From there, we explored similar sources of inspiration to create the arts and crafts. With that in mind, we created the architectural concept for the project.

Image Courtesy © Andrés García Lachner

Image Courtesy © Andrés García Lachner

  • Architects: Zürcher Architects
  • Project: Andaz Hotel
  • Location: Papagayo Penninsula, Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Andrés García Lachner
  • Architect In Charge: Hazel Chang, Ronald Zürcher
  • Project Team: Zürcher Architects, Das Design, Circuito S.A, Termoaire, Integra, Edificar, Sinergo
  • Area: 22,000 m2
  • Year: 2013

(more…)

McCarthy Completes Construction of $456 Million Prebys Cardiovascular Institute in La Jolla, Calif.

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: McCarthy Building Companies

McCarthy Building Companies, Inc., the nation’s leading healthcare builder, has completed construction of the new 383,000-square-foot Prebys Cardiovascular Institute and adjacent 26,000-square-foot central energy plant on the Scripps Memorial Hospital La Jolla campus, located at 9888 Genesee Ave. in La Jolla, Calif.

Image Courtesy © McCarthy Building Companies

Image Courtesy © McCarthy Building Companies

  • Construction: McCarthy Building Companies
  • Project: McCarthy Completes Construction of $456 Million Prebys Cardiovascular Institute in La Jolla, Calif.
  • Location: La Jolla, Calif, USA
  • Construction of the Prebys Cardiovascular Institute project required:
    • 134,562 cubic yards of earthwork
    • 29,653 cubic yards of concrete
    • 4,792,813 pounds of concrete reinforcement
    • 191,710 square feet of exterior finished surface
    • 4,662 tons of structural steel
    • 2,237 doors
    • 725,873 square feet of drywall
    • 189,506 square feet of finished flooring
    • 158,922 lineage feet of piping
    • 737,680 pounds of ductwork
    • 67% of the onsite trash was recycled

(more…)

Hillsboro Shute Park Branch Library Renovation in Oregon by Hennebery Eddy Architects, Inc.

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Hennebery Eddy Architects, Inc.

After 40 years of constant use Shute Park Branch Library had devolved into a dark, cluttered, and inefficient interior space that had little connection to its namesake park. This comprehensive renovation included a complete reorganization of the floor plan and was based on the integration of three transformative characteristics -establishing a new relationship to the park, openness, and natural light.

Image Courtesy © Hennebery Eddy Architects, Inc.

Image Courtesy © Hennebery Eddy Architects, Inc.

  • Architects: Hennebery Eddy Architects, Inc.
  • Project: Hillsboro Shute Park Branch Library Renovation
  • Location: 775 SE 10th Ave, Hillsboro, OR 97123, Oregon
  • Software used: Revit, Illustrator, Indesign, and Photoshop
  • Project Team: David Wark, AIA, LEED AP, Jimmy Gantz, AIA, LEED AP, Meg Matsushima, AIA, LEED APAngelique Nossa, IIDA, LEED AP Laura Craig Bennett, LEED GA
  • Client: City of Hillsboro, Hillsboro Public Library
  • Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
  • MEP/FP Engineer: MKE and Associates, Inc.
  • Landscape Architect: Walker Macy
  • Completion date: 25 February 2014
  • Occupancy date: 10 March 2014
  • Project Budget: $4,220,000

(more…)

Kindergarten “Tesla – Science for life” in New Belgrade, Serbia by DVA: STUDIO

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: DVA: STUDIO

Specific features of this location originate from the fact that primordial modernist setting of the New Belgrade, extremely modernized throughout the principles of Le Corbusier’s Ville Radieuse was interrupted by so called investor’s (speculators) architecture during the past few decades. One of the outcomes of such conflict is the fact that new-formed, fragmentized sites are in huge disproportion compared to existing structures and primarily, sites marked for the complementary functions such as educational facilities are in large scale undersized. So it is the case with this site for the kindergarten. That fact as well as the nearness of heavy traffic corridor were predominant in the process of designing. Circular form was the most appropriate as a response to the built environment as well as to the very intensive traffic which backside of the building faces.

Image Courtesy © DVA: STUDIO

Image Courtesy © DVA: STUDIO

  • Architects: DVA: STUDIO
  • Project: Kindergarten “Tesla – Science for life”
  • Location: New Belgrade, Serbia
  • Photography: Relja Ivanić
  • Team: Aleksandru Vuja, Milan Djurić, Milka Gnjato
  • YEAR OF COMPLETION: 2013
  • AREA:
    • Site area: 3,600 m2
    • Gross area: 1,890 m2

(more…)

Congress Centre in Trento, Italia by Piuarch

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Piuarch

The project for the re-qualification and expansion of the new congress complex in Riva del Garda, winner of an international competition, is part of a broader programme aimed at promoting and valorizing the city and surrounding territory. The new building represents an important focal point and is inserted into the magnificent landscape in such a way as to both reflect and emphasize its distinguishing features.

Image Courtesy © Piuarch

Image Courtesy © Piuarch

  • Architects: Piuarch
  • Project: Congress Centre
  • Location: Riva del Garda, Trento, Italia
  • Piuarch team: Marco Dragoni e Yusuke Aizawa, Momoko Asano, Ilan Balouka,  Filippo Carcano, Maiko Chiriki, Hirotaka Oishi, Sabrina Pesendorfer
  • Partners: Fresa Fuenmayor, Garbellini Tricario
  • Associati: Castelli Dragoni, Fascione Lazzerotti, Mahdjoubian, Mandelli Mollo, Pallares Seggio, Spagnolatti Venturini
  • Architectural design: Piuarch with Andrea Palaia
  • Structural design: FV Progetti S.n.c. – MC-Engineering S.r.l.
  • M & E design: Flu.project Studio Associato
  • Client: Patrimonio del Trentino S.p.A.
  • Built area: 25.600 mq
  • Year: 2007

(more…)

WALL MUSEUM in Montemor-o-Novo, Portugal by Tiago do Vale Architects

Tuesday, March 17th, 2015

Article source:  Tiago do Vale Architects

An international, one-stage architecture competition was recently held by Arkxsite with the purpose of developing compelling ideias for a contemporary museum located within the Castle of Montemor-o-Novo in Portugal. Placed on the top of a hill, 291m above sea level, not only it rules over a breathtaking view but also documents a continuous history from the Roman Period to the 18th century.

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

  • Architects: Tiago do Vale Architects
  • Project: WALL MUSEUM
  • Location: Montemor-o-Novo, Portugal
  • Software used: AutoCAD, SketchUp, Rhino, VRay and PhotoShop
  • PROJECT TEAM: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, Hugo Quintela
  • COMPETITION: Site Museum (International Architecture Competition)
  • ORGANIZATION: Arkxsite
  • PROJECT YEAR: 2015
  • CONSTRUCTION AREA: 1250 m2

(more…)

Reggio Pre-school and religious center in West Hills, New York by Scalar Architecture

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Scalar Architecture

The pre-school is based on the Reggio pedagogical approach which fosters community through exploration and discovery in a supportive and enriching environment based on the interests of the children through a self-guided curriculum. The environment as a whole becomes a “third teacher”.

Image Courtesy © Miguel de Guzman

Image Courtesy © Miguel de Guzman

  • Architects: Scalar Architecture
  • Project: Reggio Pre-school and religious center
  • Location: West Hills, New York, US
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Yetunde Ogunwumi, Megan Roy, Justin Tan, Adam Kuruc, Josh Carrelo-Mendez
  • Structural: Thomas D. Reilly P.E. , Materials: Standing seam enamel metal roof, recycled fiber cement panels, Steel and wood insulated windows, certified harvested wood floors, 2 by 6 balloon frame construction.
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Area: 5,500 sq ft
  • Year of Completion: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy