Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

VALLE DE EGÜÉS TOWN HALL IN Navarre, SPAIN by Juan M. Otxotorena

 
April 21st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Juan M. Otxotorena 

The built complex is located in plot EP-13 of the ‘Ecocity’ of Sarriguren. It is destined to become the new Town hall of the Valley. It meets to a fairly articulated and complex and very detailed programme of requirements, for which a detailed description of the planned uses and distribution by storeys was provided.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

  • Architects: Juan M. Otxotorena
  • Project: VALLE DE EGÜÉS TOWN HALL
  • Location: Sarriguren, Valle de Egües, Navarre, SPAIN
  • Photography: José Manuel Cutillas
  • Collaborators architects: Gloria Herrera, Iñigo Jiménez
  • Quantity surveyors: Isabelino Río
  • Structure engineering: José Ignacio Etayo
  • Promoter: Andacelay Society
  • Construction company: ACR
  • Construction area: 7.894,15 m2
  • Budget: 4.829.658 €
  • Date: November 2011

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

The ground floor had to house the Mayors office and dependencies, a Political Area and another for Cultural Centre, as well as the General Services Area. On the second floor and attic the Municipal Legal Assessment, Intervention and Property Register, and Urbanism and Works Services are located, as well as the Justice of Peace. On the ground floor, besides the general access and common areas of the hall, Citizen Advice Point, General Register and notice board, the Social Services and the Municipal Police areas are located, with independent access. Two basements include, in addition, a car park for 30 vehicles, an extensive Historical Records Room and various areas for installations, changing rooms and storage.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

The design of the building attempts to rigorously meet the ambitious programme of requirements established and the representative and institutional use of the building, associated with the subsequent requirements for image, starting from the absolutely privileged nature of its conception. The development of these arguments leads to deciding on the layout of the areas of the building around an inside patio, whose dimensions are a consequence of the maximum alignments of the plot. A part of this patio is deeper and attempts to include more natural lighting and ventilation to the first basement.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

The geometrical structure of the three above ground floors is established in accordance with a sequential logic that relates them in height; it assigns a structure of ‘L’ to the ground floor, which finds its counterpoint in the reverse scheme, also in the shape of an ‘L’, which corresponds to the highest storey. The building, in short, it laid out according the superposition of the two ‘L’ structures inverted in certain meeting points where the main elements and facilities for vertical communication are located.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

A system of accesses is defined associated to a diagramme of organisation of areas and corridors resulting from the variety and complexity of the uses. This system of accesses is related with wide archways able to give shape to the transition between the park and the administration area of the building. The building undertakes the starring role of the frontispiece so to speak on the outside area of its East facade, characterised as public square. The Mayor’s office area is located there and the typical balcony is also projected, going almost from side to side of the elevation.

The construction used in the make up of the volume is that of concrete facing with the counterpoint of aluminium elements in flat and perforated cladding and different slating systems.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Image Courtesy © Juan M. Otxotorena

Related posts:

Tags: ,

Category: Town Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy