Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hippodrome de la Baie in Yffiniac, France by NOMADE Architects

 
April 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: NOMADE Architects

NOMADE architects recently delivered the project for rehabilitation and extension of the “Hippodrome de la Baie racecourse in Yffiniac”, a few kilometers from the downtown Saint-Brieuc, in Brittany. NOMADE architects developed a unique context-sensitive yet singular design to renovate this structure, establishing a dynamic dialogue between the old and the new.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

  • Architects: NOMADE Architects
  • Project: Hippodrome de la Baie
  • Location: Yffiniac, France
  • Photography: Patrick Miara
  • Contract management: Saint-Brieuc Conurbation / Saint-BrieucAgglomération
  • Competition: 2012
  • Delivery: 2015
  • Duration of the operation: 14 months
  • Consultancy: Basic contract management on behalf of the public authority + diagnostic
  • Net internal surface area / net useful area: 1 095 m² 912 m²
  • Total cost of the building work: 3,08 M € HT
  • Partners: BETEREM ingénierie
  • Performance rating: LABEL BBC, RT 2012

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

An audacious morphology integrated in its setting

This is a two-fold challenge, intended on one hand to improve public reception conditions during equestrian events, and on the other, to provide a function room for group events (seminars, weddings, etc.).

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

The project is organized in two parts:

  • The existing racecourse is a covered hall with bleachers. It has four areas: the public reception hall, the professional reception hall, the changing rooms and the public bar.

This building was refurbished to bring it up to PAB standards (fire safety, PRM access) and to improve technical, acoustic and thermal performance (insulation, renovation of external joinery). These upgrades significantly contributed to improved user comfort.

  • The extension will offer new spaces and uses: a restaurant, a professional meeting room and the service associated with the main areas that distribute the space.

It consists of several modules on stilts, hung from the northwest façade of the existing hall, together with an opaque block in the southwest side. This architectural solution minimizes the footprint and avoids affecting overall racecourse operation.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

A BIOCLIMATIC DESIGN

NOMADE has made an audacious choice to embody this reinvented identity, making use of its considerable expertise in bio-climatic design: orientation, compactness and sun protection.

Alternating between continuity with and divergence from the existing design, the modules on stilts play with this duality: opacity and transparency, shadows and light, sky and land. Far from being futile, this play makes it possible to manage sunlight and internal heat, ensuring summer and winter comfort.

A naturalistic pattern increases the architectural expressiveness, stimulating the imagination and playing with the concept of a double skin.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

THE COVERED HALL: TWO DISTINCT ENTITIES

The covered hall with a 43m x 64m rectangular floor plan is organized into two distinct entities: the space reserved for jockeys, combining a hall and the changing rooms located under the bleachers, and the public reception area.

The public reception hall is a generously-proportioned space, open and friendly.

A system of mezzanines, walkways and open landings enhances this vast volume, promoting clear views that make its distribution easy to understand.

This makes the hall the perfect place for gathering, meeting and providing directions. It also offers a wide variety of uses.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

THE EXTENSION: INCREASED SPACES AND USES

The extension offers new spaces and uses on the ground floor. Its design is modular:  three metal frame modules, two of which stand on concrete-filled metal posts, hang from the glass north wall of the covered hall.

A concrete monolith connects it to the glass gable end of the existing buildings. This connection houses the circulation between the racecourse’s two entities and distributes the various spaces and programmes, as well as housing the technical premises.

This monolith is designed as an opaque volume, pierced by random windows. Rough concrete is used outside, contrasting with the coloured concrete inside, creating a friendly atmosphere. Its rough appearance serves as a harmonious foil to the main hall.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

MEETING AND RELAXATION AREAS

The first landing of the covered hall extends into a mezzanine devoted to relaxation and meeting areas.

Indicated and accessible from the hall by the mezzanines and walkways that support an original signposting system, the bar and the Ontario Lounge extend across the northeast facade. These amenity areas have large picture windows that opening onto the racetrack.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

PROFESSIONALS’ LOUNGE

The 150m² of floor space of the first module on stilts on R+1 provide a comfortable lounge for the professionals, as well as administrative space (Board room) and technical premises.

Suspended above the tracks, it connects directly to the bar.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

PANORAMIC RESTAURANT

The second floor covering some 410 m² houses the panoramic restaurant. Its entirely glazed north façade opening onto the racetrack follows the shape of the curve of the racetrack, offering ideal views for the races.

The metallic exterior cladding on the south and western façades has an openwork pattern, creating an original sun and heat filter. This double skin also helps create an intimate atmosphere.

Inside, the steel structure is showcased, giving the restaurant a modern feel and interacting with the covered hall’s wood frame.

The restaurant opens on the northwest façade onto a covered terrace. It provides views of the show ring, as well as a secure staging area (in the event of fire).

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

AN INTEGRATED MIXED STRUCTURE

In terms of structure, NOMADE sought to design an extension that respects the structure and operation of the existing covered hall. The project limits its overall impact and establishes a true architectural interaction with the existing building through a steadfastly unique stance.

The new building will connect to the existing one by the glass gable of the northwest façade. The extension chooses to mark a strong contrast with the existing structure through its design and materials, yet respects the longitudinal layout naturally imposed by the racetrack.

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

The combined use of metal and concrete offers considerable latitude to architectural creation. This is why the modules have a metal or mixed structure mounted on concrete-filled metal posts.

The supporting structure on the façade is mainly made up of steel beams carrying composite floor slabs (concrete slab in metallic formworks).

The facade consists on a filter that alternates clear and opaque surfaces, creating several sequences. This filter consists of aluminium cladding placed against the primary structure of the building. It covers the façades with a greater or lesser density, according to the need to open up or obscure the view or provide protection from the sun.

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

The stairwells and lifts have a concrete structure (load-bearing walls) and brace the entire extension building. An expansion joint has been created between the existing building and the extension.

The accessible terrace overlooking the show ring consists of a concrete slab. The roof is a waterproofed and insulated concrete slab finished with a vegetated roof.

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

COMFORT AND ENERGY EFFICIENCY

NOMADE created this project exceeding the strict prescriptions of the 2005 Thermal Regulation (RT) to achieve the standards of the 2012 RT and BBC low-energy building certification.

Several processes allow enhance the project’s energy efficiency:

  • thermal insulation from the outside,
  • use of a heat pump (duct-type condensing unit),
  • heat production by a gas condensing boiler,
  • double air flow ventilation system.
Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

WORK OPTIMISED BY BIM

Collective work on a 3D design allowed us to model the connection between the new building and the existing covered hall precisely. It established the basis for discussions and served as an effective decision-making tool, from design to production.

It allowed us to optimise the collaborative process for the entire project management team, throughout the process.

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

Image Courtesy © NOMADE

Related posts:

Tags: ,

Categories: Banquet, Community Centre, Concert hall, Hall, Mixed use, Multipurpose Hall, Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy