Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

stgm head office in Québec, Canada by stgm architectes

 
April 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: stgm architectes

STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood. It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint. High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion. From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability – a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

  • Architects: stgm architectes
  • Project: stgm head office
  • Location: Québec, Canada

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Environmental performance
STGM’s new offices comprise two vast open-area workshops, closed offices, conference rooms, and indoor and outdoor meeting and rest areas. The longitudinal form, developed north-south, is sober and contemporary. The building integrates innovation and a host of eco-friendly features in view of attaining the highest level of sustainable building certification.
A number of features were included to reduce the consumption of drinking water. Through efficient water management, the building decreases the energy requirements of wastewater treatment plants. The strategies employed aimed to reduce the consumption of drinking water through the use of such water-saving accessories as low-flow faucets and shower heads, and rainwater to flush the toilets.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

An ambitious reduction in energy consumption of over 60% compared with the reference building was sought through an innovative aerothermal design and recuperation of the building’s internal heat to curb demand on the distribution networks. A solar wall was also erected on the south-west façade of the building to preheat fresh air.
Several control strategies also mitigated at-source needs by adapting lighting, heating and cooling use to actual occupation and needs.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

The project designers also focused on the use and management of materials and resources. Tthe building’s ecological signature, for example, is apparent indoors with the use of wood salvaged from old houses in the area. Furniture from the company’s old offices was salvaged and integrated into the new project, without volatile organic compounds (VOCs) and regional provenance (local sourcing) were prioritized throughout the process.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Challenges and solutions
As early as the first sketches, the characteristics of the site itself dictated a minimalist approach to the structural concept. The limited bearing capacity of the ground required minimal structural weight, and so the lightweight ductile wood frame, with a low ecological footprint, proved to be the best solution. With a small percentage of engineered wood and a large portion of lumber, the structure consists of prefabricated small-sized trusses and joists enabling a lighter structure while allowing for wide spans (14 metres) between the posts to create an open work area. The wood roof trusses were integrated as a design element, exposed on the first storey, giving the building its distinctive look.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Positive impacts for users
The building’s location has its benefits for users. The dense sector is located on the outskirts of the downtown core, near a busy highway, with public transportation and a variety of services. Two parking lots are reserved for carpoolers and a charging station for electric cars is at the disposal of employees. The south facing terrace serves as a much appreciated rest area with landscaping featuring maintenance free and eatable plantings. Most of the plants are hardy and eatable, such as raspberry, lilies and serviceberry, don’t require irrigation and enable occupants as well as clients to use the outdoor areas of their environment.
The building offers a stimulating work environment. Natural lighting and outdoor views are elements that are particularly appreciated. Most areas have natural lighting due to abundant windows on the four sides of the building, situated to optimize the different lighting opportunities during the day. Five light wells add midday lighting that is both appealing and varied depending on the time of day. LED fixtures, equipped with light detectors in the two large work areas, complete the indoor lighting needs,.
Key objectives, in keeping with the premises of comfort and simplicity, were to provide fresh air and to control the immediate environment. A series of windows vents are strategically positioned around the building envelope. In addition, the mechanical systems are designed to efficiently cool and heat the different zones of the building at the same time.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

The project’s environmental performance in numbers:

110,000 litres of potable water saved each year
50% reduction in potable water consumption
96% construction waste diverted from landfill
86% space receiving natural light
94% space with outdoor views
60% less energy consumed compared with reference building
53% wood from sustainably managed forests
37% materials sourced locally
21% materials with recycled content
10% project materials salvaged
1% energy from sun
44% site area planted down
100% site area decontaminated prior to construction (gas station)

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Sustainable measures
Secure area for bikes and showers (2) for cyclists
Porous parking spaces
Reduced number (25) of parking spaces
White roof membrane
Rainwater management: 170 cubic metre underground reservoir for rainwater from roof; 25 cubic metre roof capacity; natural water infiltration bed for remaining rainwater
Collected and treated rainwater (Éconeau system) used for toilets
Landscaping with hardy plants, vegetables and fruit shrubs
Water saving plumbing appliances: sinks, 5.7 L/min; double flush toilets, 3 and 6 L/flush; showers: 5.7 L/min
Minimized weight and optimized capacity of light wood frame
Small size wood frame (2×3, 2×4, 2×6…)
Low emission VOC materials: Adhesives and sealants, paints and coatings, floor coverings, wood composites
90% of building area bathed in natural light
Four lightwells (1.2 m X 1.2 m) on first floor
Opening windows around building

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Eco-energy technologies
Aerothermal system with variable cooling (R410a) heat pump with several decentralized evaporator modules and two-module condensor
COP in heating mode between 2 and 5 (depending on exterior conditions)
Solar captor (Lubi par Enerconcept), 42 sq. metres
Average efficiciency of heat recovery system of waste air (enthalpic core) 70%
Efficiency of natural gas heater 85 kW, always in optimal operating mode, 97%
Installed heating power 84 kW
Installed cooling power 94 kW

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

Related posts:

Tags: ,

Categories: Headquarters, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy