Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bhatia Farm Residence in Mumbai, India by Ranjeet Mukherjee

 
May 12th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Ranjeet Mukherjee

This building is a private residence at an organic farm located in rural Maharashtra, near the city of Mumbai. The site is eleven acres in size, undulating with steep contours and terraces. Cared for by the Bhatia family over the years, now this previously barren land is a thriving oasis of green tranquillity with hundreds of fruit trees, and rich biodiversity. The client who commissioned this home is an avid ecologist and advocate of urban composting, in his neighbourhood at Marine Drive.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

  • Architects: Ranjeet Mukherjee
  • Project: Bhatia Farm Residence
  • Location: Vrindavan Farms, Ondhe, Wada-Jawhar Road, Thane, Mumbai, India
  • Client: Anil Bhatia
  • Interior Designer: Shreenu Mukherjee
  • Built by: The Vrindavan Project
  • Area: 1700 sq.ft Home + 1 Lakh Liter Swimming Pool
  • Total Cost: Rs. 50 Lakh Rupees / 82,000 USD
  • Start Date: April 2012
  • Completion Date: December 2013

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

We are an architectural design and construction firm, working exclusively with ecologically appropriate materials and sustainable technologies. When approached to build this countryside house, it was evident from the onset that our client’s vision resonated perfectly with our own. The product was to be an authentic contextually appropriate modern prototype, for a region now subject to urban sprawl.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

The lack of locally available skilled masons in the area posed quite a challenge. We responded to these circumstances by taking on the contractor’s role ourselves, working directly with villagers from the nearest settlement. These people are primarily farmers with little experience in construction. Harvest seasons had to be factored into project scheduling, over and above the necessity to teach every aspect of building from scratch.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

To our delight the enthusiasm displayed by these locals was extraordinary. As we commenced with demonstrating a method of creating stable foundations using only compressed earth, their interest in the work was locked. Our approach was cost effective as compared to other strategies employed in the region thus far.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

In order to provide structural integrity, allowing for the building to be disaster resistant; this earth foundation is capped with a plinth beam tying the whole base together. A water channel moat is integrated with the foundation to provide cooling, and insulate the home from infestations; while also serving as a beautiful water body.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

All load bearing walls for the building are created using compressed earth, just as in the foundation.
These walls are rammed by hand, in-situ using a shuttering assembly, which is easily assembled and dismantled. This shuttering is designed to create any size of wall using only a single apparatus, in turn minimizing equipment and thereby costs of infrastructure.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

A wall panel of 8ft x 8ft and 9″ in thickness can be rammed in a single day. Since this entire operation requires only human energy, and basic raw materials, such a method is naturally low in carbon footprint, as well as economically feasible. The building is a load bearing structure and the entire roof of this home is supported by these earth walls alone.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Having saved on the need to purchase volumes of brick for the main structure, our workers welcomed the knowledge of this technology, and were visibly proud to be the first ones in this region to succeed in creating modern rammed earth walls. Owing to proper technique and carful execution, the surface of these earth walls are aesthetically pleasing, and did not need to be plastered; thereby further saving costs, time and effort.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Where concrete slabs are necessary in the roof, inverted terracotta pots have been cast into the slab. These create hollow fillers in a normal slab thickness, minimising concrete content. These earthen pots are standard locally available sizes, which are retained in the ceiling, visible from below. This method creates a waffle effect in the slab that is aesthetically unique, and drastically reduces the dead load of the structure, as embodied concrete quantity is minimal.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

The primary volume of this home has omitted the use of concrete altogether, by spanning a brick vault, which removes steel from the equation while reducing cement content to create a stable roof. Apart from the natural beauty of such a form, this vault provides for ventilation and illumination of the space. Owing to the thickness of the vault section; contained spaces are naturally cooler, reducing electricity consumption over time.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

All doors, windows and load bearing columns are sourced as recycled materials, salvaged from demolished mansions at the Karaikkudi town of Tamil Nadu. Timber can be considered as one of the few truly renewable construction materials available, with the added benefit of carbon sequestration over the lifespan of said tree. Therefore the incorporation re-used timber is a double bonus in terms of sustainability quotients and embodied energy efficiency of the building.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Integrated with other landscape elements, we decided to attempt an innovation of the region’s traditional roof form as well, using locally acquired timber with standard Mangalore tiles. Taking the form of a self supporting gazebo, designed as five interlocking pyramid structures, this well ventilated outdoor space is open on all four sides. Providing ample recreation area, the feature serves as an extension of the home while providing much needed shade for the swimming pool.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

The retaining wall built with random rubble stone masonry for this contoured site, is designed to double up as a seating and barbecue in some places, or act as a serving counter and washing platform in other segments, and ultimately turning into an access staircase to the site.

A swimming pool made primarily of local stone has been built with buttress walls, retaining water just as in vernacular step wells. The large surface area of the tank harvests vast amounts of rainfall, while serving as a farming water reservoir for dry spells. Overflow of this pool fills the house moat, and feeds plantations thereafter, using only gravity for circulation.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Profile:

Ranjeet Mukherjee is a graduate from The Faculty of Architecture, CEPT University, Ahmedabad. Most of his work experience has been at the universal township of Auroville. Here he embarked upon a journey to explore ecologically sensitive construction, forging a strong relation between design theory and appropriate building practice. During this time he met with his wife Shreenu; an Interior Designer who graduated from L.S. Raheja, with several years of work experience at Mumbai. Having collaborated on a number of sustainable projects together, the time came to venture forward, and they have now established their own office, named ‘The Vrindavan Project’

Our design practice is to be an evolving process, which grows organically and adapts to each task with complete flexibility. Therefore the overall resultant continuum is a “Project” in itself; since the studio is not to be static or set in any particular form. “Vrindavan” is a reference to the Divine abode; specifically focusing upon the place of His youth and creative field of action; therefore, the given name for our studio being “The Vrindavan Project”.

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Image Courtesy © Ranjeet Mukherjee

Related posts:

Tags: ,

Categories: Farm House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy