Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Heavenly Water Service Center of International Horticultural Exposition 2014 in Qingdao, China by HHD_FUN

 
May 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: HHD_FUN  

The International Horticultural Exposition 2014 opened in Qingdao on April 25th; the two service centers, “Heavenly Water (Tianshui)” and “Earthy Pond (Dichi)”, are named after the two extant lakes on Baiguo Mountain where the buildings are respectively located.  As the primary architecture of the Expo area, the buildings undertook multiple functions including circulation hub, activity center, restaurant, recreational landscape, cultural communication, exhibition, etc.  Considering the distinctive nature of the architecture and its geographical location, the following unique relationships require particular design treatments.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

  • Architects: HHD_FUN
  • Project: Heavenly Water Service Center of International Horticultural Exposition 2014
  • Location: Qingdao, Shandong, China 
  • Photography: Zhenfei Wang, DuoCai Photograph
  • LDI: BDGQingdao beiyang architectural design co., LTD
  • Site area: 23000 m2
  • Floor area: 6539 m2
  • Completion Date: 2011-2014

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Architecture vs. Architecture – The service centers sit on the same central axial as the Expo Theme Pavilion, the building placement at such a significant location will require design treatment of the relationship between the “invisible” and the “visible”; i.e. the accentuation of the Theme Pavilion from afar, and yet have its own draw in proximity.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Architecture vs. Environment – The Baiguo Mountain and the Heavenly Water and Earthy Pond lakes where the named project is located have outstanding natural landscape. Given the prominent location of the buildings by the lakes, the design treatment of the relationship between architecture and nature is vital to the deliverance of their organic integration.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Architecture vs. Human – Due to the unique nature of the service centers, which have to handle large circulation flow, the design has to ensure visitors from all directions can reach the service center area swiftly; and at the same time, it has to provide for visitors who can’t gain access into the service centers momentarily as a venue for viewing and resting.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

In response to these issues, the designers proposed “landform architecture” as a design solution:

Through the reasonable use of the differences in natural gradients, the architecture and its setting are engaged as an integrated design, where the functions are placed and classed following the different grade levels, minimizing the architecture volume while maintaining the best possible view orientation. The architecture is split into two levels conferring to the natural landform: the second floor roof is flush with the street level, lessening the presence of the building volume as much as possible such that it does not press upon the Theme Pavilion on the north side, and providing visitor access to the rooftop platform for viewing of the natural landscape.  The main restaurants of the first and second floors are facing the lakes, such that the visitors can have the best possible viewing experience; auxiliary functions such as supermarket and service stations are located under the rooftop platform for ease of access.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Preservation of the extant landform, landscape and vegetation to the greatest extent. For instance, the small island east of the Heavenly Water Service Center has preserved its original landscape with addition of new elements such as the poplar tree forest.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

A multi-trail system has being employed in order to provide maximum visitor experience and accessibility. The multi-trail system is the provision of more than one visiting routes while ensuring maximum accessibility and conveniences, such that the visitors can take different routes back and forth, enjoying the various function and landscapes along the way.

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © Zhenfei Wang

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Image Courtesy © DuoCai Photograph

Related posts:

Contact HHD_FUN

Tags: ,

Categories: Cultural Center, Exhibition, Landscape, Restaurant, Service Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy