Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

DENSE CITY in Paris, France by Fresh Architectures

 
May 21st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Fresh Architectures 

Our project has been designed as a unique object, both imposing and securing in comparison with the scale of the neighboring buildings. Its geometry makes it both streamlined and easy to locate. The same material has been chosen to cover the roof and the façades, which gives the building a monolithic and distinctive look. It has been treated in order to be a part of the existing urban environment. As an example, the tiles generate an interesting surface finish by producing both a mineral and monolithic effect. In addition, the glazed surface finish diminishes the deposits from the air pollution. The façades are designed to clean themselves naturally with the rain.

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

  • Architects: Fresh Architectures 
  • Project: DENSE CITY
  • Location: 147 Bd de la Villette Paris 75010, France
  • Photography: Axel Tilche-Dahl, Julien Lanoo
  • Program : 16 housing units
  • Client: SIEMP
  • Realisation: dec. 2013

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

The building is bicoloured in order to articulate two directions and emphasize the housing entrances. The main volume, at the angle of rue du Faubourg Saint Martin and the boulevard de la Villette, is treated with a subtle mix of light greyish tiles. The second volume, which is in direct relationship with the rue de l’Aqueduc and the boulevard de la Villette, is treated with a mix of dark tiles.

The façades of the building blend in with the pre-existing alignment and height of the neighbouring buildings. The inclination of the roof of the main volume marks the uniqueness of our project and gives it a dynamic form in adequacy with the energy of the surrounding neighbourhood.

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

Image Courtesy © Axel Tilche-Dahl

Finally, high environmental requirements have made the building both compact and energy efficient. It is isolated from the exterior and directly connected to the urban heating system (CPCU). Its roof is covered with solar panels which provide 41% of the warm water requirement. On the basis of these elements, the project has been labelled “BBC Effinergie” (<50kWh/m²a according to the Climate plan of the City of Paris) and has an unusually low carbon footprint.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

A figurehead on the edge of the park

The specific parcel of lot O6B, triangular, allows us to offer a tower at the point of the triangle. Designed as a ship’s prow, this 50m high tower holds the North West corner and unfolds in the heart block shaped like a truncated diamond.

Seeking to turn to the views and the sun, each side has undeniable qualities: views to the park and Tribunal de Grande Instance (North), views toward La Défense, railways (West), views towards the Eiffel Tower (South), views to the Sacré Coeur and the park (East).

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

Hold the corners of the site for a porosity in the heart block

The three angles of this parcel are held by three volumes differentiated by their size. The building A, a 15 storeys tower,the 7 floor building B and the 3 floors houses on the corner.

The limit with the public is treated carefully by a grid and can be widely open during the day to benefit from the forecourt to the corner shops facades.

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

The input sequence consists of an outside porch serving 2 halls overlooking a green space. This central green area is in part private and provides access to the houses. It has a large light through the alley of 6m wide along the entire border between the two lots to the park. The landscaping of the heart block is processed together with the alley, marking continuity between the two lots and a strong connection with the park.

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy ©  Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy ©  Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Image Courtesy ©  Fresh Architectures

Image Courtesy © Fresh Architectures

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Building, Housing Development, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy