Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Arxiu Pla d’Urgell in Mollerussa, Spain by Valor-Llimós SLP

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Valor-Llimós SLP

The Regional Public Record Office is located at the boundary between a low density residential neighborhood and an industrial district, and it aims to be a social and cultural generator of the neighborhood.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

  • Architects: Valor-Llimós SLP
  • Project: Arxiu Pla d’Urgell
  • Location: Mollerussa, Lleida Spain 
  • Photography: Lluís Sans
  • Team: Jaume Valor, with Marc Obradó and Elisabeth Sadurní
  • Collaborators: Laura Llimós, Marta Coedo, Bis Arquitectes, RC Enginyers
  • Client: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
  • Gross area: 1.200 m2
  • Project: 2006
  • Building: 2009

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

The building is perceived as a large petrous and opaque volume placed over a transparent and permeable body. The volume seems malleable, adapting to the layout of the building; it rises up to mark the entry, and grows to form a porch in the backyard for sun protecting the work areas. Two patios cut the volume in three parts, allowing natural lighting and ventilation in the darkest areas of the building.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

The building is divided into two floors. The ground floor is located one meter below the street level and it is accessed via a ramp down, thus accentuating the feeling of weight in the volume of the first floor. This floor contains the public area and the office zone, while the archives warehouses are placed in the upper floor. This layout makes a very compact and optimized building.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

The work areas downstairs (lecture hall, conference hall, classification area and reception area) have direct access to the courtyard of the plot, which can be understood as an extension of interior spaces.

Construction materials:
Structure: reinforced concrete pillars and beams / Hollow core slabs floor structure
Facade: brick covered with shotcrete / brick covered with Sandwich panel
The Building occupies 40% of the plot. The unoccupied part becomes green garden.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, Office space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy