Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Grey Matter|Louisville Children’s Museum Competition in Kentucky by PLUS-SUM Studio

 
June 21st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: PLUS-SUM Studio

Children are naturally curious, seeking opportunities to playfully explore while wondering about the magical possibilities of the world around them. Wonder and the process of discovery are fundamental to the mission of a children’s museum and our design strategy. We seek to engage the human minds potential via an innovative architectural expression that activates the senses, ignites imagination, and heightens anticipation of new discoveries revealed as you move through space. One oscillates between interior and exterior mental, physical, and conceptual limits.

View to SE entrance from park - Morning, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

View to SE entrance from park – Morning, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

  • Architects: PLUS-SUM Studio
  • Project: Grey Matter | Louisville Children’s Museum Competition
  • Location: Louisville, Kentucky

View to SE entrance from park - Dusk, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

View to SE entrance from park – Dusk, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

The competition brief called for an innovative project for a children’s museum, a new park (located diagonally across Third Street), and a new high-tech incubator office with adjoining parking garage. Our design sought to address crossing (implied by the competition brief) a potentially dangerous major thoroughfare where the primary users are families and groups of school children. This was our departure point for a more fluid sequence of spaces that challenged the traditional section of the city and used the entry sequence to take full advantage of the newly designed urban campus. The design blurs its site boundaries by developing the park as a conceptual and physical extension of the museum’s atrium/roof. We used the competitions urban campus goals to bring a larger civic idea to the site, the park system by Fredrick Law Olmstead that is a treasure and point of pride for Louisville’s citizens. The idea took a separation of vehicular and pedestrian traffic, used by Olmstead in his park designs, to address the campus connection between the parking garage and high tech office incubator building. This was achieved via the pocket park and below street entry path to the museum thus addressing safe access between them for children and large groups. The park and under street entry path also provide new curatorial opportunities and educational spaces using the city and landscape as interactive exhibits and extend the museum into the campus. The path leads to the main museum entrance stair connecting below grade parking to a street level urban lobby where entrances off Broadway and Third Street invite pedestrians to explore the interior.

Sketch 01_Atrium as extenstion of park landscape, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 01_Atrium as extenstion of park landscape, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

From the urban lobby you move upward through a sequence of spaces whose formation exhilarates and engages ones mind to wonder about what might be next. This sequence starts on an escalator at street level, ascending to a landing suspended within the main entry volume. You cross a glass floor where you see the main stair below. You now get a commanding view of the park to the South-East, making a visual link to the broader campus strategy. From here you take the second escalator, moving vertically through a thickened wall that connects the park to the roof through a fluid formal language. Before crossing this threshold, the wall reveals a skylight above that turns down to the left revealing an exhibit space, increasing the anticipation of what is to come. Once through the wall, the space expands in all directions producing a sense of vastness for children and adults. This sensation is re-enforced by the scale of the “cross-void” exhibit, depicting the Martian surface, reminding us that we occupy a small corner of the known universe. On the fourth floor you see Downtown Louisville through the windows beyond and have free public access to the roof terrace, the café, and the views of park and city before you ever have to purchase a ticket or enter the museum. After purchasing a ticket, you move through your first door into a small gallery before gradually descending via gentle ramps through the rest of the museum. The internal circulation is organized to maximize spatial variation by moving along, through, and across the major spaces connecting internal exhibits to the semi-external exhibit/public spaces. This continuous engagement with the atrium provides wayfinding for the building while also revealing the conditions that were curiosities before.

Sketch 02_Master Plan circulation sequence from park to children's museum, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 02_Master Plan circulation sequence from park to children’s museum, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

The street level program is organized so that the museum store, auditorium, and temporary exhibition gallery can be securely closed off from the rest of the museum outside typical hours of operation. The ability to segregate these spaces allows for special fundraising events or parties to take place in the unique urban lobby, atrium and roof deck now serving as pre-function or curated event spaces directly engaging the life of the city. From the temporary gallery you also get a view upward into the “cross-void” via a window at its base, further emphasizing the ideas of threshold, curiosity, anticipation and discovery.

Plan level -01 - Parking and Park Path Connection,Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level -01 – Parking and Park Path Connection,Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

The design leverages the internal and external environment revealing the urban context as an extension of the museums and its function. The plants and water feature of the park become exhibits of nature, while also passively cooling the site. This cool air is drawn through the under street entrance up through the atrium to windows along the west wall of the “cross-void” to evacuate the rising warm air. In colder months, the design collects warmer air in the upper atrium, producing a tempered zone where ticketing and entry occur. A large solar array on the south façade / roof is visible from the park, ticket counter skylight, and from the roof deck. Passive and active strategies, sustainable plantings, and integrated solar increase the overall sustainability and produce a museum that is itself a didactic exhibit.

Sketch 05_Atrium as extenstion of park landscape, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 05_Atrium as extenstion of park landscape, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Main stair below atrium with park path connection (right), Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Main stair below atrium with park path connection (right), Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 00 - Urban Lobby, Gift Shop, Auditorium, Temporary Exhibitions, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 00 – Urban Lobby, Gift Shop, Auditorium, Temporary Exhibitions, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Urban Lobby looking South toward SE entrance, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Urban Lobby looking South toward SE entrance, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 02 - Atrium and Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 02 – Atrium and Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 03 - Atrium Landing, Cross-Void, Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 03 – Atrium Landing, Cross-Void, Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Atrium landing above SE entrance, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Atrium landing above SE entrance, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 03_Cross-void relationship to atrium and ventilation concept, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 03_Cross-void relationship to atrium and ventilation concept, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Escalator Landing Bridge at Cross Void, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Escalator Landing Bridge at Cross Void, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 06_Atrium relationship to roof terrace and circulation, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 06_Atrium relationship to roof terrace and circulation, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 04 - Atrium, Cross-Void, Cafe, Roof Terrace Ticketing, Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Plan level 04 – Atrium, Cross-Void, Cafe, Roof Terrace Ticketing, Galleries, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 04_Coss-void poche as circulation, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 04_Coss-void poche as circulation, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 07_Lobby Roof Details, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Sketch 07_Lobby Roof Details, Image Courtesy © PLUS-SUM Studio

Related posts:

Tags: ,

Categories: Cultural Center, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy