Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

THE NEWTOWN SCHOOL in Kolkata, West Bengal by Abin Design Studio

 
July 14th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Abin Design Studio 

This school façade project came to us at a stage when the construction of the 2 academic blocks was already underway. The blocks were rather generic, with 6 floors of classrooms, labs, and other facilities arranged towards the periphery around matching central courtyards. Our brief was to work within these existing parameters to make a school. So we developed a design program in terms of circulation, movement, ventilation, classrooms and other concerns.”

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

  • Architects: Abin Design Studio
  • Project: THE NEWTOWN SCHOOL
  • Location: Kolkata, West Bengal, India
  • Photography: Ravi Kanade
  • Software used: Autocad, Sketchup and Revit
  • Team: Abin Chaudhuri, Paromita Chatterjee, Poorvi Dugar Ajmera
  • Client: Savitri Educational Foundation
  • Façade, Interiors and Landscape Design and Architectural Intervention: Abin Design Studio
  • Architect on Record: SBA Spectra Consultants 
  • Structural Consultant: SPA Consultants 
  • Land Area: 2 acres
  • Built-up Area: 15,000 sq.m.
  • Completion Year: April 2015

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Keeping in mind the location of the school in the Newtown Area of Kolkata, and its simple surroundings, this school needed to make an impact and establish a distinct identity. The locality is planned in a radial grid and the site for the school is curved along the longer edges. One approaches the site along the inner curve and the blocks are placed at a slight angle facing each other very slightly. They are separated by an active play area. The school also has a swimming pool on its grounds. Of the 2-acre plot, the school occupies approximately 1,60,000 sq ft. of floor space.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

The first step was to create an identity for the school. Our approach was to create a screen that wraps around the buildings and unifies them visually. Also, we intended for the central courtyards of the buildings to merge with the play area creating a seamless connection between junior and senior school. Due to a restriction in program, this ground level connection was not possible. However, the screen was created with a strong character so that its continuous application across the buildings by itself would prove to be a unifying element.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Graphical representations of symbols, alphabets and numbers became an inspiration for the screen. Younger children relate to simple lines as letters of the alphabet and as they grow, abstractions of the same would start to look more like alpha, gamma and pi. Thus, Familiar shapes and symbols were used to create a bespoke stencil screen around the existing unremarkable building mass. The facade not only provides shade to the classrooms from the harsh sun but also lends the school a distinct identity.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

488 panels, made of Fibre-Reinforced Plastic (FRP), measuring 3.2 x 3.2 meters envelop each of the two academic blocks. 13 different panels were designed with a combination of small and large alphabets, numbers and symbols. These have been placed in various orientations to achieve a randomized effect on the façade.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

Structural slabs were projected beyond the building surface all around in a way such that an exact number of panels would fit on all surfaces on the symmetrical cuboids. This also enabled simpler servicing of the panels from the back and ensured a better light quality for the building.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

A small scale study model was created in-house to understand the same and make a decision on treatment of the panels, the walls and the windows behind the screen.

A mild steel frame work was devised in a grid like manner on the projected slabs to align with the FRP panels. A fixing detail using steel Z-profiles embedded into the FRP panels was developed to fix these 70kg panels to this M.S. support structure.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

The grey walls and windows background brings out the white FRP screen in all its glory. Starting with a sample of the module and fixing detail to manufacturing, shipping, complete installation, painting and cleaning, the façade system took 4 months to complete on site. The effect is exactly what we hoped for with its dramatic expression and unmistakable identity.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors art room, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors art room, Image Courtesy © Ravi Kanade

These 2 structures having been dealt with elaborately, there was a third small service block on the far side of the site which would stick out as a sore thumb if not properly handled and would be overbearing if over-designed. This block was thus treated in the same projected slabs and M.S. framework manner but with simple vertical aluminium fins. The contrast was eliminated and the walls, windows and fins were all treated with the same shade of grey along with rolling shutters, doors, etc. This block is neither eye-catching nor bold, but a subtly and aesthetically disappearing mass that helps to clearly demarcate the public zone from the back-end areas.

NTS Interiors cafeteria ceiling , Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors cafeteria ceiling , Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors cafeteria, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors cafeteria, Image Courtesy © Ravi Kanade

We really didn’t want to break the momentum of the students as they walk from one area to another. So we designed the various levels to merge into one whole space through the visual connection of movement in the corridors lining the courtyards.

The internal courtyards of both blocks were given structural slab projections of increasing size as one moved upwards. The corners of these projections were filleted into curves, transforming the rigid square courtyard into a free-form three dimensional sculptural space. The soffits of these projections were painted in various hues and the projections housed plants and creepers bringing vibrancy to the pivotal interaction zone of both blocks. The junior school courtyard was further designed to house a tot-lot (play area) while in the senior school it serves as a landscaped extension between the reception and seminar hall.

NTS Interiors corridor, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors corridor, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors ground floor corridor & lobby, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors ground floor corridor & lobby, Image Courtesy © Ravi Kanade

Unfortunately, due to maintenance difficulties, keeping in mind the harsh sun and rain of Kolkata, both courtyards were eventually covered at the roof level using translucent polycarbonate sheets and artificial plants and trees were used in the landscaping of the internal courtyards rather than the proposed natural ones. However, the abundantly permeating diffused natural light still brings the courtyards alive with freshness.

NTS Interiors internal courtyard projections, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors internal courtyard projections, Image Courtesy © Ravi Kanade

Keeping the base colours of the school neutral, using mainly whites and greys, the corridors were designed such that a coloured panel of tiles abutted each door. A child would, thus, not just associate the classroom with the sign but also the colours that flanked the doors. The colours of these 4” x 4” tile panels were chosen in a spectral sequence as one moved around the corridor.

NTS Interiors laboratory, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors laboratory, Image Courtesy © Ravi Kanade

Young students respond more actively to bright colours, patterns and textures. The interiors of the junior school classrooms, labs, and liberal arts facilities were designed to be vibrant and interesting while allowing space for the children’s’ creativity to be displayed. Printed wallpaper, painted panels, different shapes of soft board, playful flooring patterns and charming furniture were all used in various combinations to enhance the child’s experience at school.

NTS Interiors library, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors library, Image Courtesy © Ravi Kanade

The library was designed with an interesting false ceiling with dark grey mesh placed in a grid structure. The services above the false ceiling were painted black. This gave the illusion of a larger height to the library, giving the otherwise stacked and heavy area a rather airy and spacious proportion.

NTS Interiors play area, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors play area, Image Courtesy © Ravi Kanade

A school cafeteria is meant for mischief, fun and laughter. The furniture and floor of the café was kept simple, some of the walls have been planned with large graffiti-like wallpaper (coming up soon) and the ceiling is a burst of dynamism with a wave pattern created using acrylic tubes of varying lengths and hues. This ceiling design was carefully plotted into a grid and categorized based on length and colour for proper execution at the site. Light fixtures were designed integrated within the acrylic tubes.

NTS Interiors reception, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors reception, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors seminar hall, Image Courtesy © Ravi Kanade

NTS Interiors seminar hall, Image Courtesy © Ravi Kanade

Landscaping for the site was designed to add to the learning curriculum of the school. Many fruit and flower trees, a small water body, a bird bath, solar and wind powered lights, etc. were planned into the soft-scape to aid learning and build curiosity of sights, smells and sounds. Solar and Wind powered lights have also been used amidst others landscape lighting. Functionally, driveways were clearly defined and secondary routes like fire-tender access, etc, were paved using grass pavers to integrate them as extensions of landscaped areas. Soft mounds add interest and a play in sizes and heights of trees and shrubs creates interest.

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Image Courtesy © Abin Design Studio

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Revit, School, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy