Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Maison Terrebonne in Montréal, Canada by la SHED architecture

 
July 15th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Born from an extreme transformation of a typical 90’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is located on a vast wooded plot of land. Although certainly contemporary, the new residence is built on the same foundations as the original house while preserving one of its principal characteristics; split levels. This principle is at the very heart of this building’s new architecture. This thorough building overhaul, in combination with a larger upstairs, was designed in order to meet the needs of a person living alone. Despite a small 1500 square foot living space, the residence offers vast open rooms with an abundance of natural lighting.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

  • Architects: la SHED architecture 
  • Project: Maison Terrebonne
  • Location: Montréal, Terrebonne, Québec, Canada
  • Photography: Maxime Brouillet
  • Project end date: Octobre 2014

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

The house now features three split levels that are each designed for a distinct set of functions that help establish a clear hierarchy between intimate and communal zones. These zones are designed to be very open in relation to each other and are only divided by the threshold created by the flights of stairs. Directly accessible from the carport and at the same height as the ground outside is the first of three levels that contains both the entrance vestibule as well as a small office. Even though this entry zone is also open, it is concealed from the living spaces on the level above. Once in the center of the staircase leading to the second level, the visitor comes face to face with a large window with a view on the woods behind the home. The kitchen can be found there, organized around a large wooden island whose materials stand out in relation to the neutral white walls. Along the large bay window adjoining the kitchen can be found the dining and living rooms. At the crossroads of all these levels is located a pure white block that naturally reinforces the intimacy between zones and around which gravitates circulation within the home. This block has a powerful effect on the upper portion of each level as a result of it being unattached to the ceiling, which allows for both an unobstructed line of sight and opulent natural lighting.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

The staircase and corridor leading to the owner’s private suite on the top level are located behind this central block and have a view on the inferior levels. Inside the cube and accessible only from the bedroom is a hidden bathroom designed with simple, clean lines. Though without a door, intimacy is preserved by the configuration of walls leading to the bathroom. Inside the bathroom, floor and walls are covered in a pearl white glass mosaic and it is modestly furnished with two white, minimalist blocks, bathtub and vanity. In order to accentuate the furniture’s monolithic appearance, doors with a smooth matte finish were placed on either side to avoid creating divisions at the front while a Corian sink was molded into the counter above. A thin setback kick space creates the impression that it isn’t attached to the floor while giving the bathroom a sense of space and lightness.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

The bedroom is located at the very back and opens partially to the living spaces below. In order to limit visibility from the outside into this room, windows were voluntarily limited in height and therefore create long strips of light. At the rear, the room extends towards the woods by way of a loggia. From here the surrounding natural environment can be viewed without any obstacles thanks to the transparency of the glass railing barrier.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

The exterior is covered in natural eastern cedar siding that will fade over time to eventually further bear a resemblance to the bark of trees in the surrounding woods. Simple openings surrounded by black frames serve to punctuate the sheer volume of the house. The former garage has been replaced with a covered parking space that’s open on either end, and thus gives the impression that it was emptied. This openness creates a sense of transparency that, like all large openings, provides the space for nature to reclaim its place.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

Image Courtesy © Maxime Brouillet

About La SHED architecture

As a company that performs the majority of its work in the residential and commercial sectors, la SHED has developed a thorough expertise in the renovation, transformation and construction of buildings of all types and all historical backgrounds. Openness, lighting and alignment are at the very core of all projects completed by the studio. Our achievements stand out as a result of their functional and contemporary layout, as well as their use of materials that are durable, affordable and classical. The importance given to finishing touches and the general quality of our achievements is, amongst other reasons, a result of tight monitoring throughout the entire project execution process from start to end of construction. The reconfiguration of exiguous spaces, the optimal usage of space and dealing with precise and restrictive budgets are all constraints that la SHED has excelled at dealing with in the past, managing to conceive seductive and intelligently designed spaces regardless of limitations.

The firm was established when architect associates Sébastien Parent, Yannick Laurin, Renée Mailhot and three talented employees all united by a passion for architecture, design and Montreal, decided to team up to form La SHED. The studio is dedicated to a new type of architectural relationship, where to call an architect would scarcely be stranger than hiring a webmaster – a relationship where conceiving your own living space would neither be a luxury nor would it be utopic.

La SHED offers an innovative and inclusive approach for its renovation, expansion and new construction projects. This approach makes architectural services accessible for any scale of project as well as any budget. It is also for the purpose of accessibility that the firm has chosen to make its home in a storefront boutique location. The workshop, visible from the street, is configured in order to optimize teamwork, an essential ingredient in stimulating creativity. Weaker ideas are eliminated for the benefit of the more creative ones. The synergy of the la SHED team can be felt not only in project work, but also in the conviction that architecture can be done differently by developing partnerships with people who choose to invent, or reinvent, their lifestyle.

Upon completion of its second project, la Maison Demers, la SHED was overwhelmed with critical success and has since been highlighted in a number of specialized magazines and has received a variety of design awards. Even though the team now has nine members, all decisions are made as they were on the first day – they are “submitted to the board” around the same large table.

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy