Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Retrospect Vineyards house in Windsor, California by Swatt Miers Architects

 
July 21st, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: Swatt Miers Architects

Retrospect Vineyards, a 20-acre plot in the Russian River Valley, has been producing pinot noir grapes and selling them to nearby wineries for fifteen years. However, when the new owners bought the property in 2010 they knew they wanted to have a greater involvement in the winemaking process. The result was a modern home designed to function as both a family retreat and a working vineyard, respecting the privacy of the residents without hampering the functionality of the land.

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

  • Architects: Swatt Miers Architects 
  • Project: Retrospect Vineyards house
  • Location: Windsor, California
  • Photography: Russell Abraham, Marion Brenner
  • Architectural Team:  Robert Swatt, FAIA, Principal in Charge; Julie Liberman, Project Architect; Audrey Hitchcock, Ivan Olds, Kimie Nakamori, Mike Eggers
  • Interiors:  Connie Wong
  • Designed: 2010
  • Completed: 2014

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Equipment and materials for the vineyard are stored in the adjacent barn, clad in the same Windsor Stone as the main house, and a large parking pad accommodates trucks picking up new harvests. A second driveway separates the commercial activity from the residential, but traffic to and from the barn passes in front of the main house. Faced with these business operations on one side and an expansive view of the surrounding vineyards on the other, the building was designed with two distinct façade treatments on either side of a narrow, ‘T’-shaped plan: to the north, a relatively opaque entry court provides privacy while admitting daylight through a delicate vertical wood screen, while the south façade eschews solid walls in favor of double-height glazing.

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

The plan of the house was designed to respond to family living, with public or shared areas on the ground floor and bedrooms above. The master bedroom is separated from the children’s rooms by a bridge spanning the double-height great room that takes up the majority of the lower level. Below, the kitchen and office both open up to the pool terrace, and in the great room a twenty-one-foot wide span of full-height sliding glass doors seamlessly extends the living space out onto the St. Tropez limestone pool terrace.

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

The detached guest suite, envisioned as a glass box projecting beyond the terrace edge, functions as a separate building while remaining connected to the main house by the low roof that spans between the structures. The guest house is screened from the main building while enjoying completely unobstructed 270-degree views of the landscape, and the interstitial space is used as a shaded outdoor kitchen and lounge with terrace and vineyard views on two sides.

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

SUSTAINABLE STRATEGIES

The home takes advantage of its temperate climate by maximizing opportunities for daylighting and natural ventilation. The narrow, bar-shaped plan oriented east-to-west coupled with tall expanses of glazing allows natural light to penetrate the entire space, eliminating the need for artificial lighting during the day. Heating and cooling loads are reduced through the use of deep overhangs that block the hot summer sun while allowing the lower-angled winter sun to warm the interior. The wood privacy screen on the north side of the building doubles as a shading device, admitting the indirect light while blocking glare in the morning and evening. Glazing is minimized on the east and west facades. The house utilizes cool roofs with radiant barriers to reflect heat away from the house and minimize summer heat gain.

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

In addition to passive strategies, the house also makes a concerted effort to ensure that the building systems are as efficient as possible. A hydronic system provides both radiant space heating as well as hot water, and high efficiency cooling equipment provides air conditioning in the summer. Low-flow plumbing fixtures reduce interior water use by 30%. LED lights are specified in many locations, and the resulting Time Dependent Energy use is 25% less than the 2008 Title 24 requirements. Additionally, the house is outfitted with the infrastructure necessary for the owners to add a roof-mounted photovoltaic system and an electric car charging station in the near future.

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

The landscape was also designed to minimize impact on the environment. A combination of water-efficient plants and an efficient irrigation system keep potable water use below 65%, and piping was installed to permit future use of a graywater irrigation system. Permeable pavers were used for at least 20% of the hardscape. Grading was designed to balance cut and fill on the site, and the original topsoil was saved and reused after construction was complete.

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Marion Brenner

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Russell Abraham

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Image Courtesy © Swatt Miers Architects

Swatt Miers Architects Introduction

Swatt Miers was formed as a merger of two long established San Francisco Bay Area firms, Swatt Architects and George Miers and Associates, with the goal of creating a practice that consistently creates beautiful, sustainable and user responsive buildings, while offerings clients the highest level of design management.

Our designs are based on the principles of modern architecture that have made the West Coast so special – each building is knitted to its site in a way that seems almost inevitable. Where appropriate, we use open planning, both horizontally and vertically, to create exciting spatial experiences, and we strive to create architecture that, both physically and visually, celebrates the beauty of the natural landscape by blurring the boundary between inside and outside.

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy