Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space Mill Valley

 
July 28th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: v2com  

This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Studio VARA
  • Project: Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space Mill Valley
  • Location: Mill Valley, Calofornia, USA
  • Photography: Bruce Damonte
  • Interiors: Studio VARA
  • Civil Engineer: CSW / Stuber-Stroeh Engineering Group
  • Structural Engineer: GFDS Engineers
  • Mechanical Engineer: Axiom Engineers
  • Electrical Engineer: Summit Engineering

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels. The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light. The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight. Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft. Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort. A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Image Courtesy © Studio VARA

Related posts:

Contact Studio VARA

Tags: ,

Categories: Commercial Building, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy