Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

UNTITLED #1 in Singapore by Studio Wills + Architects

 
July 28th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  Studio Wills + Architects

UNTITLED #1 is an Addition and Alteration (A&A) to an original pitched-roof corner terrace house, nested in a neighborhood consisting of an eclectic mix of single-storey houses and mid-rise apartments.

UNTITLED #1 is an Addition and Alteration (A&A) to an original pitched-roof corner terrace house, nestled in a neighborhood consisting of an eclectic mix of single storey houses and mid-rise apartments.,Image Courtesy © BETON BRUT

UNTITLED #1 is an Addition and Alteration (A&A) to an original pitched-roof corner terrace house, nestled in a neighborhood consisting of an eclectic mix of single storey houses and mid-rise apartments.,Image Courtesy © BETON BRUT

  • Architects: Studio Wills + Architects
  • Project: UNTITLED # 1
  • Location: Singapore
  • Photography: BETON BRUT
  • Design Team: Kho Keguang, Wu Shan Yat, Ng William
  • Structural Engineer: CIVIL AND GEOTECHNICAL ASSOCIATES
  • Function: Residential/ Single Dwelling House
  • Gross Floor Area: 210 sqm
  • Site Area: 243 sqm
  • Time: 2013-2014

The front facade is given a facelift via the introduction of a large window stretching across 2 storeys and a new terrace, encased in full height sliding mesh panels, hovering above the car porch., Image Courtesy © BETON BRUT

The front facade is given a facelift via the introduction of a large window stretching across 2 storeys and a new terrace, encased in full height sliding mesh panels, hovering above the car porch., Image Courtesy © BETON BRUT

Cost-benefit analysis resulted in the decision to keep the original house and build a new rear extension, maximized to its allowable building height and set-back requirements.

The new rear ‘extension’ is a structure rising above the original house to complement its taller neighbors in scale and form., Image Courtesy © BETON BRUT

The new rear ‘extension’ is a structure rising above the original house to complement its taller neighbors in scale and form., Image Courtesy © BETON BRUT

The original house is separated from the new ‘extension’ by a ‘gap’., Image Courtesy © BETON BRUT

The original house is separated from the new ‘extension’ by a ‘gap’., Image Courtesy © BETON BRUT

The result is a tower-like structure rising above the original house to complement its taller neighbors in scale and form. Random openings, of various shapes and sizes, look out to its surroundings and obscure the reading of a 2-storey rear extension with a loft.

The ‘gap’ is a courtyard bringing ample light and ventilation to the Kitchen within the new ‘extension’., Image Courtesy © BETON BRUT

The ‘gap’ is a courtyard bringing ample light and ventilation to the Kitchen within the new ‘extension’., Image Courtesy © BETON BRUT

Visual transparency within the house on the 1st Storey allows unobstructed views from the kitchen to the main door and garden beyond., Image Courtesy © BETON BRUT

Visual transparency within the house on the 1st Storey allows unobstructed views from the kitchen to the main door and garden beyond., Image Courtesy © BETON BRUT

On the 2nd Storey, the courtyard provides visual relief to the Master Bedroom (within the Original House) and the new ‘extension’ shields this space from visual intrusions from its taller neighbors., Image Courtesy © BETON BRUT

On the 2nd Storey, the courtyard provides visual relief to the Master Bedroom (within the Original House) and the new ‘extension’ shields this space from visual intrusions from its taller neighbors., Image Courtesy © BETON BRUT

 The Link-bridge, flanked by adjustable glass louvres natural daylight and ventilation, connects the original house to the new rear extension., Image Courtesy © BETON BRUT

The Link-bridge, flanked by adjustable glass louvres natural daylight and ventilation, connects the original house to the new rear extension., Image Courtesy © BETON BRUT

Crossing the link-bridge, one arrives at the bright and voluminous Study., Image Courtesy © BETON BRUT

Crossing the link-bridge, one arrives at the bright and voluminous Study., Image Courtesy © BETON BRUT

Within the Study is a cozy Loft, tucked away on the mezzanine level of the double volume space, Image Courtesy © BETON BRUT

Within the Study is a cozy Loft, tucked away on the mezzanine level of the double volume space, Image Courtesy © BETON BRUT

Random openings, of various shapes and sizes, look out to its surroundings, Image Courtesy © BETON BRUT

Random openings, of various shapes and sizes, look out to its surroundings, Image Courtesy © BETON BRUT

Another large window is strategically placed to frame a majestic palm tree within the neighbour’s plot behind, borrowing a view towards the shared communal garden of the condominium development., Image Courtesy © BETON BRUT

Another large window is strategically placed to frame a majestic palm tree within the neighbour’s plot behind, borrowing a view towards the shared communal garden of the condominium development., Image Courtesy © BETON BRUT

Within the existing house, larger fenestrations are introduced to maximize daylight and natural ventilation., Image Courtesy © BETON BRUT

Within the existing house, larger fenestrations are introduced to maximize daylight and natural ventilation., Image Courtesy © BETON BRUT

Reflective surfaces within the interiors strive to bring the greenery from the adjacent decked terrace into the living spaces., Image Courtesy © BETON BRUT

Reflective surfaces within the interiors strive to bring the greenery from the adjacent decked terrace into the living spaces., Image Courtesy © BETON BRUT

Full height sliding glass doors running across the length of the living and dining rooms replaced the casement windows of the existing house., Image Courtesy © BETON BRUT

Full height sliding glass doors running across the length of the living and dining rooms replaced the casement windows of the existing house., Image Courtesy © BETON BRUT

The segregation between the interiors and the outdoors that existed in the old house dissolves away by opening up the living and dining rooms towards the outdoor deck., Image Courtesy © BETON BRUT

The segregation between the interiors and the outdoors that existed in the old house dissolves away by opening up the living and dining rooms towards the outdoor deck., Image Courtesy © BETON BRUT

A simple and understated frontage hides, Image Courtesy © BETON BRUT

A simple and understated frontage hides, Image Courtesy © BETON BRUT

a tower-like structure at its rear. The front and rear additions that sandwich the existing house in the middle have always been conceptually conceived to revitalize the old, both programmatically and visually, Image Courtesy © BETON BRUT

a tower-like structure at its rear. The front and rear additions that sandwich the existing house in the middle have always been conceptually conceived to revitalize the old, both programmatically and visually, Image Courtesy © BETON BRUT

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Image Courtesy © Studio Wills + Architects

Related posts:

Tags:

Categories: Autocad, Building, Family house, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy