Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Ecole maternelle Sonia Delaunay in Courbevoie, France by ADEN ARCHITECTES (Alexandre OLUJIC and Cyrine BUSSON)

 
July 30th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: ADEN ARCHITECTES (Alexandre OLUJIC and Cyrine BUSSON)

The town of Courbevoie took the decision to build the new Sonia Delaunay school after the joining together of Florian and Hugo, two existing pre-schools. The new school includes nine classrooms and five other rooms for after-school and extra-curricular activities spread over 3000m².

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

  • Architects: ADEN ARCHITECTES (Alexandre OLUJIC and Cyrine BUSSON)
  • Project: Ecole maternelle Sonia Delaunay
  • Location: 1, rue de la Montagne, 92400 Courbevoie, France
  • Photography: Sergio GRAZIA
  • Landscape Designer : Lydie CHAUVAC
  • Engineering Firm :   GRUET INGENIERIE
  • Construction Firm :  LAINE-DELAU, groupe VINCI Construction France
  • Client: COURBEVOIE CITY
  • Area:  3 000 sqm (610 sqm new + 2390 sqm restructurated)  +3000 sqm outside spaces refurbished)
  • Construction Cost : 5 400 000 € HT
  • Year : 2014

child playgrounds entirely reworked, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

child playgrounds entirely reworked, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

The programme included restructuring the existing premises and an extension with a new reception area with a lodge, three extra classrooms, offices, meeting rooms and toilet facilities, extensions to the motricity room and the canteen and an assembly hall. The premises were also brought up to norms in terms of accessibility, fire and the re-heating room. The outside spaces, playground area and garden (3000m²) were entirely refurbished.

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

CONSTRUCTION OF A NEW EXTENSION (on stilts, in the centre)

The existing slope on the ground and the disparity between the existing buildings (from the thirties and the eighties) meant that an extension would simultaneously be a “link” and an “articulation” inserted into the existing buildings thus providing the school with a “new identity”.

THE FAÇADE WITH WOOD SKIN, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

THE FAÇADE WITH WOOD SKIN, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

A WAVE-SHAPED AWNING, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

A WAVE-SHAPED AWNING, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

“Link”: the building located at the centre of the site physically links the two existing school buildings and allows children to go from one building to another sheltered from the elements.

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

THE NEW SCHOOL'S WALK-THROUGH LOBBY , Image Courtesy © Sergio GRAZIA

THE NEW SCHOOL’S WALK-THROUGH LOBBY , Image Courtesy © Sergio GRAZIA

“Articulation”: The construction of the building in half-floors that are accessible by half stairs (+ a double-entry lift), allows traffic to move from the existing level 0 to the three other levels:+1m50, -1m, +3m40 (classes on the platform).

ACTIVITY ROOM WITH IT'S LOW WINDOW, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

ACTIVITY ROOM WITH IT’S LOW WINDOW, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © Sergio GRAZIA

“New identity”: the new building is located at the heart of the site and inserts itself with precision between the existing buildings, while standing out thanks to its contemporary style and architectural lines.

THE STAIRS BETWEEN THE EXTENSION AND THE EXTISTING BUILDING, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

THE STAIRS BETWEEN THE EXTENSION AND THE EXTISTING BUILDING, Image Courtesy © Sergio GRAZIA

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

The activity rooms are elevated and open out in a curved balcony. Underneath them we find the extension to the canteen, the toilet facilities and a big hall. The lodge slots in between the two with a panoramic view both of the ramp that access the school and the playground.

THE LARGLY ILLUMINATED CANTEEN WITH WINDOW ON BOTH SIDES, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

THE LARGLY ILLUMINATED CANTEEN WITH WINDOW ON BOTH SIDES, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

The new edifice was moulded by the architect to fulfil a number of objectives:

– To provide the school with a new facade

– To facilitate the arrival of parents and children with a slight ramp

– To locate the lodge and the principal’s office with a direct view of the access ramp

– To allow access for maintenance vehicles in the school yard

– To be a building that is both closed and welcoming

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

EXECUTION    

The architects and the engineering office produced all of the plans and details for their execution. This included rundowns for all contractors involved on the building site (15 lots for general contractors Lainé-Delau, VINCI construction)

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

DETAIL

A technical detail was devised to avoid using slabs on paving supports that are not suitable for a school yard and to make the roof look like a real floor as it will be accessed by the children. The raised platform has a sloped concrete topping and a layer of tarmac. The hidden waterproofing is folded under the metal railing attached with chemical pegs “à l’anglaise” (mounted). The lack of acroterion and the transparency of the guardrail gives a lighter, almost vertigo effect. The children have a steep view of the yard below and a real connection with the sky. They feel like they can touch the tops of the trees.

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

The roof of the canteen houses a large U-shaped flowerbed so the children can grow plants and flowers depending on the season. The activity rooms and the teachers’ meeting room open directly on to the roof garden.

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

ACTIVITY ROOM with windows at the children’s level. From the inside, the new activity rooms “breathe”. They are directly connected to the outside, to open the children up to their surroundings. The wide opening on ground level lights the room without dazzling.Underneath, THE CANTEEN with windows on both sides.A curved open-work awning was added (metal structure, polycarbonate cover, underside wood brackets) to shade the south-facing classes in the eighties building (Florian).

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

 CROSS SECTION ON PLATFORM, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

CROSS SECTION ON PLATFORM, Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

During the first phase (12 months), the children were housed in the existing school (Hugo) and in the temporary buildings in the yard. Once the extension and the refurbishment of the Florian school was finished, the school was shifted back in for a four-month period. When the project was finished, the school and the “centre de loisirs” could spread out over the whole premises which cover 3000m² int + 3000m² of outside space.

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

 OUTSIDE SPACE

The yards and play areas were entirely reworked: a coloured hill with a tunnel was built, a ramp for people with reduced mobility was added, the ground and plants were landscaped.The roof area of the extension has been planted, the facades have been insulated, the interior spaces acoustically treated. Natural light is used to make the rooms as bright as possible, giving rise to energy savings.

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Image Courtesy © ADEN ARCHITECTES

Related posts:

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy