Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa #20 in Cintruénigo, Spain by RUE space (RUE Architects)

 
August 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: RUE space (RUE Architects)

The lot is located between party walls with dimensions 6 meters wide by 25 meters long. The new construction keeps the sequence house-yard-barn, as usual in the old town.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

  • Architects: RUE space (RUE Architects)
  • Project: Casa #20
  • Location: Cintruénigo, Spain
  • Photography: Aitor Estévez
  • Budget Architect: Pedro Legarreta
  • Collaborator: Laura Montero
  • Structure Calculation: GB Ingeniería
  • Installations Design: L’Sol
  • Floor Area: 290 square meters
  • Construction: 2011-2014

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The new building also keeps the alignments and volumetry set by planning regulations. Access is produced through an entrance porch that also can be used as a garage. The living room and the kitchen-dining room must be understood as an only double-height space, extended towards the yard and the guest annex.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The stepping facade in the yard allows the entrance of sunlight during most of the day, generating different terraces alongside each room. The oblique alignment of these terraces helps to solve the irregular shape of the plot. The translucent character of these façade planes increases the uptake of natural light, while preserving the privacy inside from adjoining properties.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The different height of upper levels around the stairs has for aim to minimize the horizontal circulation, so that the stairs assume the function of a vertical corridor, with no need of landings or hallways. The rooms are disposed according to a privacy gradient, with the day area located downwards and the day area located upwards.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

While first one (day) occupies an only double-height space opened mainly to the yard, bedrooms are divided by a solution consisting of translucent enclosure and curtains, that provides both spatial continuity and privacy to the user at the same time. The basement level contains an area destined to installations and a second living room illuminated through a small yard. The under-roof floorfeatures a big terrace and an auxiliar area. The terrace favors the illumination of the staircase.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The alternate disposition of the floors around the stairs allows to treat differently each room of the house by varying the ceiling heights, giving a different scale to each use. The house is thought in cubic meters, in opposition to the usual flat conception of housing measured in square meters.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The palette of materials used in the construction of the house is really reduced, predominating the concrete slabs in ceilings, continuous pavement of microcement on floors, u-glass planes inside the house and on facades, while plasterboard panels and the texture of brick masonry painted in white are alternated as interior finish on the walls.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

The sustaining structure consists of two reinforced concrete portal frames located on the party walls that bear the semi-prefabricated concrete slabs of each floor of the house.

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © Aitor Estévez

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Image Courtesy © RUE space (RUE Architects)

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise