Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Orientierungsschule Vouvry, Switzerland by Berrel Berrel Kräutler Architekten

 
August 28th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Berrel Berrel Kräutler Architekten

The Wallisian Alps rise in silhouette above the new Vouvry district school house, which lies on a flat plain between historic Vouvry village and the Rhone river. Larger-than-life commercial structures have long defined the character of settlements along the Rhone valley, and this new construction – which accommodates both classrooms and a sports arena under one roof – fits the mold perfectly.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

  • Architects: Berrel Berrel Kräutler Architekten
  • Project: Orientierungsschule Vouvry
  • Location: Vouvry, Switzerland
  • Client: Grou pe ment régio nal du Haut- Lac du CO , CH – 1896 Vouvry
  • Competition / direct order: Competition 2008
  • Planning: 2008-2013
  • Realisation: 2011-2013
  • Project type: New
  • Use: School and Dreifachturnhalle

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

  • Project manager: Samuel Häusermann
  • Construction cost ( BKP 2 ): CHF 26.7 million
  • Volume ( m3 ): 52,000
  • Floor area ( m2 ): 9,400
  • Specialist planners: Walt + Galmarini , ESM Group , Tecnoservice , Emeltec , ASP Landscape
Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The uniform structure is coated in a fine layer of copper and brass that mirrors the surrounding greenery in softened and muted tones. The traditionally constructed, folded facade was surely chosen to disrupt what would have been an overly massive, blocky outline, and provides a welcome contrast to the dominant pattern of rigid elements.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Both upper stories are unified in a seamless façade of glazed windows, with the floor plan offset inward at a shallow angle. The vertically oriented entrance hall is set back slightly from the wall of windows, which floods the area with light and makes an inviting impression on visitors.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The cantilevered upper stories overhang the common area by eight meters, providing a covered meeting and living space. There are two main entrances on the first floor, located cater-corner on the east- and west-facing walls. The heart of the new building is the triple gym, which is ringed by an efficiently organized outer layer of cafeterias and changing rooms. Two cascading staircases spiral upward toward the classrooms and instructional spaces on the upper stories, which are laid out like the spokes of a windmill. This is a place where people enjoy spending time; where break rooms abound, and every hallway leads to an outside view.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The open floor plan not only provides a pleasant environment, but also harmonizes well with the spirit and principal function of the building. Sightlines across the daylight flooded central hall and between the floors draw disparate design elements together into a coherent whole.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The design of the functional layers, clearly evident in the floor plan, is expressed spatially through careful material and color design. Meeting and boundary areas are predominantly dark red, intended to suggest serenity and intimacy. The walls andfloors of the classrooms use light and open colors. White is reserved for the centrally embedded gym, where sunlight streaming through the skylights reflects off the walls to brighten the surrounding corridors.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The gym and classrooms had to be lined with special acoustic panels so that both functions could coexist without conflict. The structural design concept is based on asuper structure. The regularly spaced classroom walls on the second floor form a rigid system with their associated floor and ceiling layers.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

The radial tensile and compressive strain within the ceilings flows around the open gym area in the center of the building to form a structure-wide tension and compression ring. Reinforced steel cables serve to minimize deformation in high tension zones. The cantilevered design, in which the second floor is suspended from the layers above, permits great flexibility in designing functional spaces without walls or support columns.

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Image Courtesy © Berrel Berrel Kräutler Architekten

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy