Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Slide House in Hyogo Prefecture, Japan by y+M design office

 
September 12th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: y+M design office

The site is located at the foot of Mt. Rokko. On the north of the site there are beautiful mountains and on the south side there is Seto Inland Sea. So that it is typical Seto Inland Sea type climate. It is hot in summer, it is relatively warm in winter. The site is a slope where there is a mountain behind to the north and national forest at further north of the mountain.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

  • Architects: y+M design office
  • Project: Slide House
  • Location: Hyogo Prefecture, Japan
  • Photography: YoheiSasakura /sasa no kurasha
  • Use:House
  • Site Area:341.89㎡
  • Building Area:112.02㎡
  • Total Floor Area:199.47㎡
  • Structure:Steel  Construction + Reinforced concrete  Construction

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

On the site flat part is small because of the slopes. On the north side many trees have grown exuberantly on the mountain behind the site. We designed the house to preserve the natural green environment as much as possible. We designed to fit small footprint of basement, and floor space of the 1st floor and the 2nd floor are stepwise increase. Therefore the house can coexist with the nature without damage to the trees on the north mountain.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

We had to achieve that client family can ensure their privacy and that they can enjoy the nature at the same time. So we designed a space where the sea and the mountain directly connect each other by sliding tunnel-like tube with segmented into four layers. Therefor the tunnel-like tube works as ‘brise-soleil’ .

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

The four layered ‘brise-soleil’ can shade from strong sunshine in summer and late afternoon sun, and can take in indirect sunshine which is reflected by the light shelf to bring brightness into rooms inside. Additionally fresh air from supply air sleeve of basement is cooled by cool cement and is flowed into each room via stair hall via stair hall. And the air is warmed by each room. The warmed air is exhausted by the heat exhauster window and the fan with temperature sensor at top part of the ‘brise-soleil’.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

In winter low-height sunshine passes into each room through gap of the layered ‘brise-soleil’, accumulate the heat into cement slab on the floor. If client family uses floor panel heating system just as subsidiary system, they can have a comfortable life with less air-conditioning facilities.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

The ‘brise soleil’ gives not only framed beautiful scenery into each room but also shade function from the other line of sight. Additionally the ‘brise soleil’ can be physically adjusted (e.g. each layer can be slid as you like) for many purposes. So client family can enjoy various change of atmosphere in accordance with season, time and so on.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

They can also enjoy fresh air from any direction into any rooms in every season and time because they can open the apertures without any concern for their privacy.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Client family would have a nice life with feeling nature at the house. They would enjoy beautiful and fresh scenery of both sea and mountain for all seasons because they can naturally see Seto Inland Sea and the mountain through the layered ‘brise soleil’. They would enjoy brilliant sea and beautiful night scenery, too.

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © Yohei Sasakura

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Image Courtesy © y+M design office

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy