Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Writers’ Cottage 2 in Oslo, Norway by JVA

 
September 13th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: JVA

This small annex is located in the garden of two professionals in a residential area on the outskirts of the city.

The clients wanted a place that would give them space and quiet to focus on their writing and work. At the same time they wanted a view that could somehow remind them of their native West-Norwegian landscapes, this in spite of the site’s location only offering views towards a parking lot and a train station. Their intention was that the project would work as an alternative to a cottage in the countryside.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

  • Architects: JVA
  • Project: Writers’ Cottage 2
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Jonas Adolfsen
  • Software used: ArchiCAD
  • Primary architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Martin Blum-Jansen
  • Client: Arne H. Krumsvik and Turid Urke
  • Building type: Annex
  • Size: 15 m2
  • Completed: 2014

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

The project was located at the edge of a north-facing slope towards the station, with dense shrubs and weeds below and on either side. To maximize the view, the entire north facing façade consists of glass, providing ample natural light for the workspace inside. In order to not obstruct the view, the desk is made completely out of glass. All of this makes the space seem lifted above the surrounding landscape.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

The project rises in height towards the south, in order to reach above the neighbor’s hedge and allow direct sunlight to flow in to the interior. The plan is also made narrower towards the south, to avoid too much sunlight that could disturb the workplace, as well as providing privacy from the garden and the surrounding houses. The overall shape of the building is a result of the transition from the more horizontal north elevation to the vertical south elevation.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Further requests from the clients included a space for relaxation and a reading chair.  The space for relaxation is located on a mezzanine, reached by a stair cum bookshelf. The mezzanine is covered with a mattress lined with long haired sheepskins. The reading chair is also lined with sheepskin, and was made as a small nook in the main interior space. The reading chair also has its own little window to allow for a view of the garden as well providing natural light for reading. Both the mezzanine and chair appear as distinct volumes, protruding from the main shape of the building.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

The interior is kept deliberately in dark, natural colors and materials to contrast the large glass surfaces. The walls are painted with a single coat of dark brown stain to allow the structure of the wood shine through, and the floor is carpeted with a sisal carpet. The outside is painted black with a high-gloss paint that maintains a reflective quality over time, normally used on wooden boats.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © JVA

Image Courtesy © JVA

Image Courtesy © JVA

Image Courtesy © JVA

Image Courtesy © JVA

Image Courtesy © JVA

SITUATION hvit p+Ñ sort

Image Courtesy © JVA

Related posts:

Contact JVA

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Cottage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy