Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Kloof Road House in South Africa by NICO VAN DER MEULEN

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: NICO VAN DER MEULEN 

Located at the foot of a nature reserve in Bedfordview, Johannesburg,Kloof Road House is the latest project by Nico van der Meulen Architects.  The client’s brief called for a family orientated home suitable for indoor/outdoor entertainment that maximizes the views to the north.   The result is a 1100m² sculptural piece of architecture that is an extreme transformation from the previously modest single story.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

  • Architects: NICO VAN DER MEULEN 
  • Project: Kloof Road House
  • Location: Kloof, Town in South Africa
  • Photography: David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

With every room in the house opening outdoors, linking the home with the landscaped garden, indoor/outdoor living is guaranteed. Werner van der Meulen used morphed steels forms that  wrap around and frame the structure by the use of parasitic architecture. From the street, the boldly designed off-shutter boundary wall with black steel shapes creeping over predicts that this is no ordinary piece of architecture.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

The black steel sliding garage doors of the four new garages that were added on top of the existing house, combine with the sculptural steel forms of the guard house and porte cochere.  Diagonal strip lights featured within the wall of the entrance create an abstract pattern at night that guides visitors to the entrance gate.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Steel, glass and concrete are prominently used in Kloof Road House and have been integrated into the design, from the boundary wall all the way to the interior.  The angled steel roof of the entrance hall overhangs the double volume window and glass front door at the entrance, while the sculptural steel staircase is visible behind the window.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

The wall of the entrance is clad with natural timber in a herringbone pattern to soften the harshness of the steel, glass and concrete interior, while the backlit ceilings create a shadowless interior inside the sculptured 3D forms.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

M Square Lifestyle Design translated the architectural concept of Kloof Road House into the interior design. Steel perforated panels and off-shutter concrete were amongst the elements used for the interior, while

the design of the lighting compliments the bold forms of the home and defines the angles. Concrete, glass and steel visually link the interior and exterior, smoothly integrating architecture and interior design. The furniture, decor and feature lights that complement this are sourced from M Square Lifestyle Necessities.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Nico van der Meulen Architect’s trademark of seamlessly connecting the indoor and outdoor spaces is achieved through the use of frameless folding glass doors, transforming the lanai into an extension of the living room.

The double volume living room and dining room, kitchen and lanai are situated in an open plan area and coherently merge into one another with a polished concrete floor extending to the lanai. The angled columns supporting steel beams and the roof pierce the double volume space. These structural elements were designed to appear sculptural, while the sculptures on display compliment the structural components of the building.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Energy efficiency was very important, so a decision was made to use a water-based under floor heating system, connected to solar panels and a heat pump, both for heating and cooling.   This was installed in a polished concrete floor for good conductivity.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Kloof Road House has four en suite bedrooms; two children’s bedrooms and a guest bedroom situated downstairs and the main bedroom suite located upstairs.   The design of the main bedroom incorporates a large open balcony with views stretching to the far horizon, while the open plan bathroom flows around the corner to the expansive dressing room.   The main suite has its own lounge area with a television and fireplace, as well as a mini kitchenette cum bar.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

A pajama-lounge and playroom is located upstairs and overlooks the double volume living spaces and kitchen, leading onto a large north-facing balcony that forms the roof of the lanai, offering views of the garden and other distant views.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

A 12 x 8m floating pavilion is located on the lower level of the sloping garden and affords views of the northern façade in its entirety, as well as the cantilevered koi pond and north views towards Sandton.  The pavilion allows for effortless entertaining at the swimming pool with an open fire pit next to it, as well as a barbeque and bar located within.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © NICO VAN DER MEULEN

Image Courtesy © NICO VAN DER MEULEN

Image Courtesy © NICO VAN DER MEULEN

Image Courtesy © NICO VAN DER MEULEN

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy