Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

BinhaiXiaowai High School in Tianjin, China by HHD_FUN

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: HHD_FUN

BinhaiXiaowai High School is located in Sino-Singapore Tianjin Eco-City, a low energy consumption high schoolwith 36 standard classes and National Green Building Label-3 rated. Since the site area is limited, the architect tried to compactly position various functionalities in order to save space. On the north side of the site is the multi-use building, including classrooms, laboratories, offices, libraries, presentation rooms, dining halls, exhibition halls, parking space for bikes, and etc.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

  • Architects: HHD_FUN
  • Project: BinhaiXiaowai High School
  • Location: Tianjin, China
  • Photography: Wang zhenfei
  • Team: Wang Zhenfei, Wang Luming, Li Hongyu, Thomas Clifford Bennett, Wang Yiliang, Tang Xiaohuan, Yin Guodong, Li Renzhong, Liu Jiawei
  • LDI: Tianjin Huahui Architecture & Engineering, Ltd.
  • Site Area: 53 000 m2
  • Project Dates: 2011-2014

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

The attention paid to sustainability is consistent throughout the design. As a National Green Building Label-3 rated architecture, the application of energy saving materials and energy saving infrastructuresis indispensible, including the high efficiency external structure, high performance air conditioning sets, smoke extractors, water pumps, elevators, intelligent lighting system, energy recycling ventilation system, use of renewable energy, rainwater harvesting and purification system, usage ofuntraditional sources, and recycling varieties of new typesof materials.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Aside from the proactiveenergy saving schemes, passive energy saving, rather, is the strategy that interested the architect. All of the standard classrooms are positioned on and above the second floor and south facing, with window/floor area rate averaging over 20%, ensuring interior lighting. Atriums are installed in courtyard in the multi-use building, leading in natural lighting, and increases natural lighting in the corridor’s space, making it possible for the classroom to receive sunlight from both sides, creating ahealthy and comfortable interior light environment for students. The north side is positioned with small size classrooms and auxiliary roomsto maximize the use of space. The office area is positioned between two teaching areas, convenient for teachers to commute between offices and classrooms. The laboratories are situated at the north end of multi-use building, connectedwith the teaching area in parallel, convenient for teachers and students to commute in between.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

The multi-use building is orienting south by east at 37o, as the eco city’s summer wind is predominantly southeast wind, the prevailingwind in the winter is southwest, therefore the multi-use buildingis able to fully take advantage of prevailing wind direction during the summer season for natural ventilation. In the winter, it’s able to avoid the prevailing wind to minimize heat lost. From simulations of outdoor wind environment, this project’s maximum wind speed in pedestrian area is 3.29m/s, the maximum wind speed amplificationis 1.00; this project is maintaining a pressure difference above 75% in the front and back of the building during summer and transitory seasons, in order to avoid vortices and blind angles in partial areas, ensuring interior natural ventilation during these seasons by keeping open windows and interior doors.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

The library is situated on the south end, first level, accompanied with well equipped presentation space and cafeteria, the presentation space is situated on the ground level’s north end and lower level space. The sunken plaza brings natural lighting to the lower level. The zigzagged shape of the architecture encompassed two plaza spaces, on the front and rear, the frontplaza as the entrance plaza, for traffic and evacuation, the lower level under the plaza is bike storage spaces, and light pipes are leading in natural lighting to the underground space, providing lighting for the garage. The rear plaza is also the roof platform for presentation rooms, providing students outdoor activity spaces.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

In regarding to space coordination, in order to let students at all floor levels be able to walk in and out of the classroom during thevaluable10 minutes in between class sessions, the architect tried to set up more public activity spaces, for example enlarged corridor spaces in partial areas, outdoor platform spaces, providing students with outdoor activity spaces for their convenience; cork boards are set up in the corridors to stimulate conversations between students. The southwest side of the site is dormitory building, with five levels above ground and one level of basement underground, including roofed playground and 25 meters short course swimming pool, offering students a place to exercise without having to exit the dormitories, and unaffected by the weather. In order to save the usage of land, the roof of roofed playground is designed to a basketball field, directly reachable from the dormitory building. South end of the dormitories is designed together with the stadium’s grandstand, increasing volume and saving usage of land. The school is equipped with 400m standard track and international standard soccer field, the lower underground parking lot isable to accommodate an approximate of 500 vehicles, open for the community, in hope to alleviate parking congestion in the community.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Image Courtesy ©  HHD_FUN

Image Courtesy © HHD_FUN

Office Intro

HHD_FUN is adesign and research studio, which consisted of architects, designers, programmers and etc. With interests in bringing knowledge from various fields outside of architecture and applying them into architecture design, they devote themselves into producing some “unexpected” designs which distinguished from the conventional. HHD_FUN are cooperating with people from all walks of life, such as artists, fashion designers, mathematicians and engineers etc. They are exploring the new design possibilities by means of this cross-over cooperation.

Related posts:

Contact HHD_FUN

Tags: ,

Categories: Building, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy