Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

SOLO WEST Lobby in Phoenix, Arizona by Ippolito Fleitz Group GmbH

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Ippolito Fleitz Group GmbH 

SOLOWEST

This ten-storey office building opened at the beginning of the 1990s as the‘Lahmeyer-Haus’. Like many buildings from that time, the increasingly sophisticated demands of tenants and Frankfurt’soversaturated business real estate market quickly rendered the building no longer competitive. It stood empty for many years until project developer Phoenix Real Estate recognised its attractive position in Frankfurt’s Westend and decided to completely gut and revitalise the building. Since Phoenix itself rents office space in the building for its Frankfurt branch, the brief was simple: “to build the best house in the respective market segment”. Our studio was commissioned to design the entrance lobby and the access and supply coresfor all storeys, as well as interior architecture for two rented offices.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: Ippolito Fleitz Group GmbH 
  • Project: SOLO WEST Lobby
  • Location: Phoenix, Arizona
  • Photography: Zooey Braun, Dirk Matull
  • Software used: Vectorworks 2014

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Lobby

The impressive lobbyserves as a shared business card for all the different tenants. It stands out in a striking way from the lobby architecture that dominates much of Frankfurt. The height of the compact, two-storey room is exaggerated by means of a wall design composed of vertical lamellae. The lamellaeare staggered at irregular intervals, giving the walls a dynamic progression. Moreover, concealed interstitial absorption fieldsensure unexpectedly warm acoustics.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

The ceiling is formed by a suspended, polygonal, folded element of glossy, polished stainless steel, which further elevates the room. Spots set in the gap between the ceiling and the lamellae illuminate the wall elements from above. The light source remains invisible, so the walls appear to magically glow. Light points are formed at the top edges of the lamellae, an effect that appears even larger and brighter in reflection on the ceiling. Moreover, the folded ceiling creates new and surprising effectsdepending on the perspective of the beholder.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Three sculptural objects in the entrance area pick up on the shapeof the ceiling element: a letterbox located in front of the building, an upholstered seating element and a reception desk of black and white solid surface.

The lobby provides an unrestricted view of the lifts. The access and supply core located around the lift shaft is identical on all floors. Viewed from the outside,this area is completely panelled with walnut veneer lamellae, thus offering a warmer variation on the sophisticated theme from the lobby. The overlap of the individual lamellae renders the doors to adjacent areas invisible, thus creating the impression of a homogenous, wooden corpus. A circumferential light strip further emphasises its monolithic form. Access to the lifts is incised into this corpus, and the area within is panelled in floor-to-ceiling tiles. Here wooden pilaster strips run down the walls like veins, making the walls appear ascross-sections cut through the room.

Acoustically functioning, fully accessible metal lamella ceilings of anodised aluminium are installed in the corridors and in the atrium to the lifts.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Office Phoenix Real Estate

Project developer Phoenix was greatly impressed by the concept, location and success of SOLOWEST, so chose to move its Frankfurt office into the building. The interior design of its office was to be closely tied to the company’s history and self-image.

The office is presented as a high-quality, open space. Clear office architecture on a white background offer a tantalising contrast to the warm wooden panelling of the building’s access core. This effect is heightened by three display cases, opulently filled with tropical, jungle-like vegetation. In addition to making a surprising and decorative impression, they also makehumorous reference to the processes in the industry itself, as well as to the project developer’s and its customers’ hopes and desires inherent in the projects under development.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Neon lettering frontseach perfectly arranged artificial flower backdrop, with a line from a Beatles songto suit each room: “Eight days a week” in the director’s office, “We can work it out” in the conference rooms and “Here comes the sun” in front of the secretary’s office. The Beatles theme comes from an anecdote from the founding days of the company when, as a joke, the four managing directors worked out which of the four band members they each most resembled. A furthertongue-in-cheek reference can be found in the WCs, where a phoenix ascends from a stylised cage into a cone of light projected on the rear wall.

The rooms that lead from the reception area are not hermetically sealed, but remain visible thanks to the display cases and floor-to-ceiling glass façades. A further layer is created in front of the glass walls by cupboards fronted inacoustically absorbent,micro-perforated artificial leather.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

A series of large-format photos was compiled to decorate the office walls. The highly associative images refer to the self-image of the company (a small bird that tackles tough challenges like a cactus), its origins (the broom as a synonym for Stuttgart’s famous ‘sweeping week’) andits business (Chuck Norris, the polar bear). Most of the photos are not permanently installed and can be freely recombined to make new backdrops in the individual rooms.

The overall result is a spatial ambience in dialogue between the rationality of a clear, precise and transparent architecture and the emotionality of warm materials and surprising, humorous elements such as the display cases and images. The office is transformed into an open narrative, an invitation to discuss topics, desires and the working practices of the project developer. It thus becomes a mirror of the personality of the company and its stakeholders, and its narrative can be reinterpreted and reinvented time and time again by each of its four managing directors.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

Egon Zehnder International

Egon Zehnder is a globally operating personnel consultancy, specialised in placing high-level executives in top positions. Its Frankfurtbranchmoved into three and a half floors in SOLOWEST. In addition to developing a new office layout and overall renovation, we were also commissioned to design a reception area on the ninth floor. The customers are received at a long reception counter:A wooden structure is mounted on an offset natural stone plinth, leaving an unrestricted view of Frankfurt’s skyline through the expanse of window behind. The free structure of the counter formulates an inviting gesture, signalling openness and transparency to its customers. As Egon Zehnder regularly invites top managers to recruitment discussions, discretion is always key. To enable discussions to be held in parallel, two waiting areas were created without any visual interactionbetween them. An employee ‘living room’ was also created on this floor, with a library, dining table and lounge area.

p853_solo-west_ippolito-fleitz-group_dirk-matull_0714_9777_press

Image Courtesy © Dirk Matull

With the revitalisation of this rather outmoded Frankfurt office block, the investor Phoenix is aiming to appeal to a new target group with more prestigious aspirations. For the realignment of SOLOWEST we have created spaces with high-quality materials and an elegant accentuation in the design of all public areas. This high standard also explains the fact that the entire redevelopment was given a LEEDgold certification for sustainable construction.

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Image Courtesy © Ippolito Fleitz Group GmbH

Related posts:

Tags: ,

Categories: Lobby, Office Building, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy