Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

TONIK Health Club Social Areas Refurbishment in Lisboa, Portugal by Estúdio AMATAM

 
October 16th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Estúdio AMATAM

INTRODUCTION

The initial assumption was simple: updating the Reception and Foyer image and layout of Tonik Health Club – located in one of the premium locations of Lisbon, Laranjeiras.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

  • Architects: Estúdio AMATAM
  • Project: TONIK Health Club Social Areas Refurbishment
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Software used: AUTOCAD and SketchUp
  • Client: Aroundevolution Unipessoal Lda
  • Project Area: 265m²
  • Date: 2014

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

The club is located in a contemporary modern building; however the inside reflected a simple environment, lacking in coherence, with noble but unwelcoming materials and with some flows in the program distribution and its use, specifically in the two areas above identified.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Our intervention should make the environment of these two main areas of the club, more welcoming, refined and sophisticated, as they establish the first impression before the clients.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

PROGRAM

The Reception desk is always the core in any building services. In this case, although wide, the relationship between the zone of passage into the club and the attendance at the reception desk was unclear. Also, in addition to that, the existing counter no longer meets the current usage needs, denoting some impoverishment. There was also the need to create a waiting area by the reception area, before passing into the club and also a merchandising sales point for the ​​Tonik brand.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Following the reception and after validating your entrance in the club, the Foyer space arises – a space that holds the Memberships service area, a cafeteria and a lounge space. However, these spaces were poorly distributed and had some features that made them unwelcoming environments.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

MATERIALITY

The sophistication and comfort were themes we tried to explore in this intervention, in contrast with the more institutional existing environment that we tried to blend. The colors of the brand have become the aggregator element of the proposal, also serving to identify specific areas and as the dominant color theme in the decoration and furniture used.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

At the reception, the blue is present in the carpet and marks the area for ​​customer service at the counter, thus clarifying the circulation flows. Following on the carpet display, it also highlights the waiting area, where we have created a green wall that inspires a certain tranquility and harmony. The roof over the reception desk has been redesigned in order to emphasize the area of ​​customer service, having been chosen a palette of colors between white and gray, creating an elegant and distinguished atmosphere.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

In the Foyer, the existing traffic flows were modified, resulting in the clear distinction of the different functions that coexist in this space: the cafeteria, the lounge space and the Memberships service area.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Consequently, a new layout for the cafeteria dining tables was developed and we took advantage the existence high-ceiling to delimit the lounge space, remaining in-between these two areas the circulation into the club training areas. The Memberships service area was positioned frontally to the flow axis from the entrance of the club.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

The lounge space stands out for its unique spatial characteristics inside the building, as well as for the materials used – proposed in order to equip this space with qualities associated with comfort and refinement. The use of warm colors and different textures, through the application of carpet, wood, textured wallpaper, green plants, the very choice of a unique set of design furniture pieces and the development of a carefully study of light display, allowed the transformation of this space according to the initial assumptions for the project, but above all gave to this area a certain privacy and modesty, without creating overwhelming physical barriers.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

In short, our intervention in the different spaces aimed to provide features associated with the Tonik brand identity until now inexistent, and turned out developing a diversity of environments that interact in harmony despite their peculiarities.

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Image Courtesy © Estúdio AMATAM

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Health Center, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy