Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Villa S in Bergen, Norway by Saunders Architecture

 
October 29th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  Saunders Architecture

Describing his latest project, a house for his own family in a leafy suburb of Bergen, Todd Saunders says, ‘It’s like three sticks, stacked on top of each other.’ At a stretch, the analogy holds – the house is composed of three woodclad elements, one vertical, two horizontal – but it’s far more accurate to describe it as a strictly functional composition.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

  • Architects: Saunders Architecture
  • Project: Villa S
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Bent René Synnevåg
  • Software used: Archicad
  • Team of architects: Todd Saunders, Ryan Jorgensen, Chris Woodford, Mark Szoke, Attila Béres, Pedro Léger Pereira
  • Client:Todd Saunders
  • General carpenter/contractor: HSR Bygg AS
  • Builder: HSR Bygg AS
  • Size: 350 m²
  • Status: Completed 2014

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

A vertical stack containing stairs and circulation is bisected by a vast horizontal beam that forms the core of the house, with the kitchen at its heart and one end supported by a generous utility area set at right angles to the main structure. Although it takes a single glance to understand the arrangement, the house is more complex than it first appears. Throughout the 300 sq m floorplan, there are spatial tricks, large terraces, hidden alignments and the kind of attention to detail that only an architect could bestow on his own personal space.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

The house is set among a thicket of modern villas in Tveiterås Garden City, south of Bergen city centre. Once the site of a rural farm, the suburb was laid out by pioneering local architect Leif Grung in the early 1930s. Grung’s elegant functionalism has weathered well, and the immaculately maintained plots, with their verdant planting and far-reaching views, create an oasis of calm.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

The first view of the new house is up a steep, narrow driveway, from which one gets tantalising glimpses of the ribbon windows, flat roofs and shuttered facades of the vintage Grungs. Saunders nods to the neighbours while also making a strong statement. Clad in stained black wood, the house has imposing presence, with the glazing in the three-storey ‘tower’ and accommodation beam reflecting the sky and trees. You also catch a chunk of the site beneath and beyond the structure, thanks to the long cantilever, making the house appear as if it’s just landed on the site. The effort of any build belies the idea that a house can just be ‘set down’ on its plot, especially after Saunders and his family had spent a year living down the road, visiting daily. But now it’s finished, the illusion is a tantalising one.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Set on an east-west alignment, just like its 80-year- old neighbours, the new house feels utterly integrated into the site. The last remaining plot in Grung’s masterplan, the land was originally designated as a communal park but had been abandoned to vegetation. Cleared and levelled, with a few key trees preserved, the new house nestles in a slight dip against a slope. Incredibly, the only restriction on the design was that it had to be less than 9m high, although Saunders and his wife had to present their proposals to 14 neighbours. None objected. The steel and wood frame is covered earlier houses, with delicately mitred joints shaped by Saunders’ long-serving and highly skilled carpenter.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

‘Form-wise, it’s not the most spectacular house I’ve done,’ says Saunders, ‘but it’s the most interesting thing for this climate.’ That is to say, the house is robust but graceful. Covered terraces, and porches abound. ‘It’s like an umbrella – it protects you from the rain.’ Bergen is certainly damp – it rains 250 days a year – although our visit takes place in sparkling sunshine, lending Technicolor surrealism to the elevated living spaces, their huge windows framing views of both the distant harbour city and the steep, rocky hillside. ‘It’s quite rectilinear,’ says Saunders. ‘The houses here are not showing off and it had to be a good neighbour – it was what felt right in terms of scale and materiality.’

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Saunders’ modesty is disarming. The Canadian has lived in Bergen for 18 years, and although 75 per cent of his work takes place outside the city limits, he is clearly fond of it. Already known for his work in Norway, the architect’s pavilions and hotel for Fogo Island cemented his reputation. His geometric forms adrift on the rugged Newfoundland coast created irresistible clickbait for an architecture-hungry global audience.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Of his own house, he says, ‘There’s not much here we’ll never use. I approached it as a home for my family, to make our life really good.’ The raised level doubles as a carport below, and a covered walkway leads to the front door. A porch, utility area and playroom take up the ground floor, with stairs heading to the main space, where the house opens up. The dimensions are impressive – a 35m-long living area, with wide Dinesen floorboards underfoot (some of which run an unbroken 14m), as well as a mighty 9m kitchen counter. Aside from the kitchen, the rooms are modest, with a master suite to the west, two bedrooms for his daughters at the centre of the house, and a living room to the east. The terraces are partly covered, and the twin orientations make them perfect for morning or evening use.

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

The furniture and fittings have been chosen in collaboration with Swedish artist Hannes Wingate, a Central St Martins graduate who spent a few years running Jeanne Gang’s interiors department in Chicago. ‘Todd’s architecture is connected to an origin or vernacular both in its form, materiality and relationship to site,’ says Wingate. ‘He’s refreshingly no-nonsense.’ Starting from scratch, the artist assembled a collection that makes the most of the spaces, including a daybed by Another Country, vintage Danish sideboards, light fixtures by Roll & Hill, and kitchen counter stools by Søren Rose, while handmade ceramic tiles from San Francisco adorn all three bathrooms. The custom-built staircase – with its open treads preserving the views along the length of the house – continues to the top floor, where there’s a library space and two more terraces. Saunders describes the library as the biggest extravagance in a house that is pared down to the bare essentials. ‘It’s the closest I’ve come to bringing architecture and home together. It’s one chapter of who I am as an architect, but it’s not the full story.’

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Image Courtesy © Bent René Synnevåg

Meanwhile, thick walls conceal masses of storage, as well as swathes of insulation, with underfloor heating powered by a deep geothermal well on the site. There’s a trick here, although it’s in no way a devious one, in that Saunders’ architecture successfully translates the lightness and grace of modernism into an environment that demands solidity and strength. This is architecture for northern climates, a space to live in as well as admire.

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE AS

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy