Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for November 1st, 2015

WATER VILLA in Amsterdam, Netherlands by +31ARCHITECTS

Sunday, November 1st, 2015

Article source: +31ARCHITECTS

Q: When designing a houseboat or structure sitting alongside a body of water, what are the considerations or alterations you have to make as opposed to a “regular” building? What is the most difficult part to resolve in a floating house?

A: There are a few aspects for floating houses that are of the outmost importance:

Weight:

You always have to make calculations for the weight of the boat because it has to float.

the Volume of the hull that is below the water level has to be compensated by the weight of the floating building. If you have a displacement of 1m³ of water you will need to compensate this with a weight of about 1000 kg. Before execution we make calculations off the total weight, including the extra weight that people will need for furniture, books and all other house stuff that they will put in the floating house.

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

  • Architects: +31ARCHITECTS
  • Project: WATER VILLA
  • Location: Weesperzijde 1099, Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers
  • Project team: Jasper Suasso de Lima de Prado and Jorrit Houwert
  • Client: private
  • Building contractor: Post Arkenbouw, Marknesse
  • Cabinets: Forsa meubels, Utrecht, The Netherlands
  • Built-up floor area: 200 sqm
  • Year of completion: 2015

(more…)

Graafjansdijk House in Knokke, Belgium by Govaert & Vanhoutte Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Govaert & Vanhoutte Architects

In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium agaist the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland.

Image Courtesy © Govaert & Vanhoutte Architects

Image Courtesy © Govaert & Vanhoutte Architects

(more…)

Farmhouse Wijhe in Netherlands by Paul de Ruiter Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Paul de Ruiter Architects

In Wijhe, a village near Zwolle, The Netherlands, we designed the renovation of an old farm. We decided to rebuild the residence completely, maintaining the end walls and the foundation from 1611. Besides transforming the farm into a comfortable home, our main objective was to reinstate the farm in a sustainable manner .

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Paul de Ruiter Architects
  • Project: Farmhouse Wijhe
  • Location: Wijhe, Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Client: Private
  • Programme: Partly renovation / new farmhouse
  • Gross floor area: 430 m2
  • Volume: 1500m3
  • Project team: Noud Paes, Roel Rutgers, Willem Jan Landman
  • Start construction: September 2006
  • Completion: April 2007
  • Adv. construction: Borreman Constructie Advies, Heerde
  • Landscape architect: Bureau ZijAanzicht, Wageningen

(more…)

Walumba Elders Centre in Warmun, Australia by Iredale Pedersen Hook Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Iredale Pedersen Hook Architects 

On the 13th of March 2011 the Giga people’s home town of Warmun, some 200km south of Kununurra, was devastated by a catastrophic 1:300 year flood event. 300 people were relocated to Kununurra for 12 months while some 100 houses were rebuilt.

Iredale Pedersen Hook Architects were tasked with rebuilding the community facility buildings and the old Walumba Aged Care centre.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Image Courtesy © Peter Bennetts

  • Architects: Iredale Pedersen Hook Architects 
  • Project: Walumba Elders Centre 
  • Location: Warmun, Australia
  • Photography: Peter Bennetts
  • Software used: Vectorworks, Sketch-up
  • Architect Team: Finn Pedersen, Adrian Iredale, Martyn Hook, Joel Fuller, Rebecca Angus, Jason Lenard, Nikki Ross, Caroline Di Costa, Khairani Khalifah, Drew Penhale, Mary Mcaree, LaylaCluer, Jonathan Alach, Matt Fletcher, Jonathon Ware
  • Client: Building Management and Works Department of Finance WA, Warmun Community WA
  • Builder: Norbuilt
  • Designed: 2012
  • Built: 2013-2014

(more…)

Öhringen Petting Zoo in Germany by Kresings Architektur GmbH

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Kresings Architektur GmbH

Train of thoughts

The ensemble’s formal shape interacts strongly with its particular use as well as with its urban context. The exposed site, which is situated in the southern portion of the “Schlossgarten” and in the immediate vicinity of the pond, allows the two volumes of the buildings in combination with the fence to be conveyed easily. Also multiple views from all directions are offered to people walking by and in especially to the little visitors to the petting zoo.

Image Courtesy © Roman Mensing

Image Courtesy © Roman Mensing

  • Architects: Kresings Architektur GmbH (Rainer M. and Kilian Kresing)
  • Project: Öhringen Petting Zoo
  • Location: Öhringen, Germany
  • Photography: Roman Mensing
  • Software used: Autocad
  • Project staff: Kilian Kresing (job captain), Raul Zinni-Gerk, Nicolas Oevermann
  • Building contractor: Landesgartenschau Öhringen 2016 GmbH
  • Landscape architect: RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten, Bonn (Germany)
  • Completion: 2015

(more…)

Lucent in Chicago, Illinois by Wolfgang Buttress

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Wolfgang Buttress

Lucent is a newly unveiled sculpture by UK artist Wolfgang Buttress, created as part of the lobby refurbishment of the iconic John Hancock Center, Chicago, USA.

Image Courtesy © Wolfgang Buttress

Image Courtesy © Wolfgang Buttress

  • Architects: Wolfgang Buttress
  • Project: Lucent
  • Location: Chicago, Illinois, US State
  • Client : Hearn
  • Artist : Wolfgang Buttress
  • Scientist: Dr. Daniel Bayliss
  • Fabricators: Vector Custom Fabricating
  • Glass Blower: Ignite Glass Studios
  • Lighting Supplier: Universal Fibre Optics
  • Curator : Susan Aurinko

(more…)

Newly built double pre-school facility in Wiesendangen, Switzerland by SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN

Sunday, November 1st, 2015

Article source: SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN 

This double pre-school or kindergarten facility and a recently completed gym serve as extensions of the school grounds to the east.

Separated from the surrounding single-family homes, the pre-school building reflects the orientation of the existing school structures. The staggered construction produces an entrance area with plenty of sunlight and a shady and well-protected outside space at the back of the building. The main entrance is covered and slightly set back.

View from other School buildings, Entrance, Image Courtesy © Christian Senti

View from other School buildings, Entrance, Image Courtesy © Christian Senti

  • Architects: SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN 
  • Project: Newly built double pre-school facility
  • Location: Wiesendangen, Switzerland
  • Photography: Christian Senti
  • Software used: Vectorworks
  • Client: Wiesendangen School Council
  • Project management: Roman Singer, Fabian Brockhage
  • Building supervisor: a-m amreal
  • Landscape design: Alexander Schmid Landscape Architecture
  • Civil engineering: Krattiger Engineering, Dillier Engineering
  • HVAC engineering: Balzer Engineering
  • Building physics: Mühlebach Acoustics + Building Physics (more…)

Florida Beach House in Australia by Iredale Pedersen Hook Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Iredale Pedersen Hook Architects

Located at Florida Beach Western Australia, this design emphasises and focuses on the immense Indian Ocean. All space is aligned and extruded through a strict dialogue of plan and section revealing the intensity and variety of this great ocean.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

(more…)

Wooden Box House in Saitama, Japan by Suzuki architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Suzuki architects

A house-cum-office for the mother who runs a local hair salon, and for the father who works as a writer for 40 years. On the first floor, there is a salon and a dressing/sleeping room in the back for the mother. When windows are open, wind goes through the large space under the eaves facing the town. Lively activities arising here will add energy to the town. On the second floor, there is a writing/sleeping room for the father where he can enjoy the landscape of the next garden, and a dining kitchen also serving as a buffer of the couple’s lives. This architecture has a simple plan reflecting the couple’s lifestyles, and wood over time gives the taste and warmth to architecture in various ways.

Image Courtesy © Kenta Hasegawa

Image Courtesy © Kenta Hasegawa

  • Architects: Suzuki architects
  • Project: Wooden Box House
  • Location: Yahei, Kawaguchi-city, Saitama, Japan
  • Photography: Kenta Hasegawa
  • Architect in Charge: Kosuke Suzuki, Hisako Yamamura
  • Structural design: Seiji Ohkawa
  • Construction: HOME BUILDER Co., ltd
  • Program: Residence with Salon
  • Completion: the end of April,2015
  • Number of stories: 2F
  • Building area: 39.93
  • Total floor area: 79.50
  • Site area: 82.64

(more…)

Gairola House in Gurgaon, India by Anagram Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Anagram Architects

Evolution of  the multifamily apartment stack:

In most Indian cities, the typical urban multifamily residence or apartment stack evolves from a semi detached single family home built on a suburban or peri-urban plot. This evolution occurs with the inevitable agglomeration of such plotted developments, both planned and unplanned, within the urban sprawl.

Image Courtesy © Anagram Architects

Image Courtesy © Anagram Architects

  • Architects: Anagram Architects
  • Project: Gairola House
  • Location: Gurgaon, Haryana, India
  • STRUCTURE: Trabeated structure in concrete (Cast in situ) and brick masonry
  • EXTERIOR FINISHES: Terracotta cladding tiles, stone cladding, painted cement plaster, exposed bamboo screen
  • INTERIOR FINISHES: Cement Plaster, polished stone flooring, ceramic tiles
  • SITE AREA: 299 sqm.
  • COVERED AREA: 523 sqm.
  • CONSTRUCTION PERIOD: June 2008 – Feb 2009
  • COST OF CONSTRUCTION: INR 9,000,0000 /- (Rupees Nine million only)

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy