Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Farmhouse Wijhe in Netherlands by Paul de Ruiter Architects

 
November 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Paul de Ruiter Architects

In Wijhe, a village near Zwolle, The Netherlands, we designed the renovation of an old farm. We decided to rebuild the residence completely, maintaining the end walls and the foundation from 1611. Besides transforming the farm into a comfortable home, our main objective was to reinstate the farm in a sustainable manner .

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Paul de Ruiter Architects
  • Project: Farmhouse Wijhe
  • Location: Wijhe, Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Client: Private
  • Programme: Partly renovation / new farmhouse
  • Gross floor area: 430 m2
  • Volume: 1500m3
  • Project team: Noud Paes, Roel Rutgers, Willem Jan Landman
  • Start construction: September 2006
  • Completion: April 2007
  • Adv. construction: Borreman Constructie Advies, Heerde
  • Landscape architect: Bureau ZijAanzicht, Wageningen

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Living on an excavated hillock

We wanted to set up a living area as spacious as possible. Therefore, we decided to excavate soil underneath the old farm to create a larger living space. By doing so we created a split level home with a living room under ground level and two floors above ground level.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

A two-faced home

The client wished for a home where living and working are separated clearly. At the same time the house should feel like a unity. For that reason we gave both end façades a different function. The west end façade serves as a family entrance and connects the ground floor to the first level. The formal entrance is situated on the east end façade and provides access to the office.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Blending into the surrounding nature

We chose for a storey high glass façade over the entire length of the house, giving the feeling that the natural environment continues inside the house. The floor plan of the ground floor and the first level are completely open, which increases the incidence of light. We designed the bathroom on the second floor to make sure you can always enjoy a relaxing view over the surrounding nature.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Related posts:

Tags: ,

Categories: Farm House, Renovation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy