Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Newly built double pre-school facility in Wiesendangen, Switzerland by SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN

 
November 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN 

This double pre-school or kindergarten facility and a recently completed gym serve as extensions of the school grounds to the east.

Separated from the surrounding single-family homes, the pre-school building reflects the orientation of the existing school structures. The staggered construction produces an entrance area with plenty of sunlight and a shady and well-protected outside space at the back of the building. The main entrance is covered and slightly set back.

View from other School buildings, Entrance, Image Courtesy © Christian Senti

View from other School buildings, Entrance, Image Courtesy © Christian Senti

  • Architects: SINGER BAENZIGER ARCHITEKTEN 
  • Project: Newly built double pre-school facility
  • Location: Wiesendangen, Switzerland
  • Photography: Christian Senti
  • Software used: Vectorworks
  • Client: Wiesendangen School Council
  • Project management: Roman Singer, Fabian Brockhage
  • Building supervisor: a-m amreal
  • Landscape design: Alexander Schmid Landscape Architecture
  • Civil engineering: Krattiger Engineering, Dillier Engineering
  • HVAC engineering: Balzer Engineering
  • Building physics: Mühlebach Acoustics + Building Physics

    View from single-family homes, Image Courtesy © Christian Senti

    View from single-family homes, Image Courtesy © Christian Senti

  • Architectural competition:2013, 1st prize
  • Volume (SIA 416): 2,145 m3
  • Start of construction: June 2014
  • Completion of work: August 2015
  • Building cost (BKP 2): CHF 2,116,000.00
exterior classroom, Image Courtesy © Christian Senti

exterior classroom, Image Courtesy © Christian Senti

With its colorful wooden exterior, the pre-school building holds its position against the much larger gym, asserting its own significance while making reference to the gym’s architectural expression. The cladding with its plum-colored planks and bright red timber slats gives the building a different appearance with each perspective.

Main classroom with views in three directions, Image Courtesy © Christian Senti

Main classroom with views in three directions, Image Courtesy © Christian Senti

The ground floor, built into the hillside, houses shared facilities such as toilets, equipment room, kitchen, and staff room. These rooms are located next to an access zone which doubles as a cloakroom and a multipurpose area overlooking the covered entrance area. As a semi-basement, the ground floor’s construction and appearance is solid, with exposed concrete structures contrasted by yellow wall elements, doors, magnetic walls and a stairway.

cloakroom and entrance, Image Courtesy © Christian Senti

cloakroom and entrance, Image Courtesy © Christian Senti

Rising above the hillside, the upper floor with its high ceilings houses the classrooms. A bright corridor with ceiling lights provides access to the centrally located group rooms and the main rooms to the sides, which offer views of the surroundings in three directions.

cozy group room, Image Courtesy © Christian Senti

cozy group room, Image Courtesy © Christian Senti

Wall and ceiling panels made from silver fir allow visitors to experience the cozy feel of the upper floor’s woodwork, creating a contrasting atmosphere to the ground floor’s concrete world. The main rooms are designed to facilitate different usage scenarios. They can be subdivided in various ways with curtains and a mobile cabinet to create individual zones, or combined with one of the adjacent group rooms by opening up the sliding partition doors. The box-type windows, flush with the exterior, are deep enough to serve as alcoves.

 Stairway and bright corridor in center of first floor, Image Courtesy © Christian Senti

Stairway and bright corridor in center of first floor, Image Courtesy © Christian Senti

Two loggias provide direct access to the outside from the main rooms on the upper floor. Top lighting and the surrounding slats from the exterior cladding create a clearly defined space which can be used as an exterior classroom.

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Image Courtesy © Singer Baenziger Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Kindergarten, Pre-School Campus, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy