Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

VISITOR AND NATURE INTERPRETIVE CENTER in Albacete, Spain by Manuel Fonseca Gallego

 
November 13th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Manuel Fonseca Gallego

The building is located within the Natural Park of Los Calares del Mundo y la Sima in the area belonging to the municipality of Yeste, which is located in the province of Albacete, Castilla – La Mancha community (Spain).

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

  • Architects: Manuel Fonseca Gallego (Blog)
  • Project: VISITOR AND NATURE INTERPRETIVE CENTER
  • Location: Albacete, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán
  • Software used: Autocad and photoshop
  • Project Execution Team: Architect Jorge Muñoz Ibanez, Manuel Ruiz Machuca Quantity Surveyor,
  • Promoter: Regional Government of Castilla – La Mancha, Ministry of Environment and Rural Development, Provincial Delegation of Albacete, Environmental Management Company of Castilla – La Mancha, SA (Geacam).
  • Foreclosure Address: José Baídez Bertran Architectural Technician
  • Geacam’s Works Ccordination: Sara Picazo Pradillo Architect.
  • Construction: Agrarian Transformation Company SA (Tragsa)
  • Project Date: June 2006
  • Completion Work Date: March 2009

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Not defined as a parcel belonging to the natural park environment. The building has a footprint on the ground of 335.85 m2. The land where it sits is quite hilly, reaching the highest point of a hillock overlooking the distant views over the village and faces south.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

The requested program is the classic one Centre. It incorporates the building blocks of the Board of Interpretation and the Screening Room and meetings. The latter should serve both for the projections of the Natural Park and a meeting room for the board of the same, to change of use with the single modification of the furniture susceptible of different groupings.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

These units are accompanied with an access area, lobby, reception and administration area with two offices, service area with toilets, storage and bathroom facilities and a transit area between the private and public.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

It was decided to place the building on top of the area to enjoy the magnificent views of the valley and the village. In addition, this position coincides with the south facing to allow a maximum use passive solar and avoid indiscriminate cutting of the existing pine.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

The access part of the excavated area next to the road and chosen to place the parking lot. It has been suggested a path of 4 meters wide to allow access to all types of vehicles.

Given the characteristics of the bedrock, has designed a building supported on elevation + 988, avoiding excessive and expensive clearing and reshaping itself with surrounding land contribution of the same profile as much as possible to integrate into the surrounding environment. This covers have the potential to be accessible to generate external viewpoints and are topped with materials of the place with a garden. These viewpoints are reproduced on the inside like big eyes, control elements of landscape and natural scenes that ultimately allow a direct interpretation of natural and urban environment more evident.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Image Courtesy © Manuel Fonseca Gallego

Resume:

The chosen location warranties excellent views over the valley and Yeste’s urban nucleus, at the same time that avoids any logging. By slightly modifying the terrain the building is integrated in its context by creating continuity between the topography and the roof garden while the context is integrated into the building, making it part of the interpretation center through large windows. Each of the rooms pops out from the main volume to look to the most relevant scenarios of the surroundings, same way the skylights do in the vertical direction pouring light in the exhibition corridor. A neat block of services completes the layout at the back of the building. White concrete, pine wood and white stone dialogues with the local traditional architecture and materials.

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Park, Photoshop, Visitor Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy