Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

LOFT VIVERO in Cholul, México by TACO taller de arquitectura contextual

 
November 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: TACO taller de arquitectura contextual

Loft Vivero is the result of an architectural intervention of a sixty square meters and more than thirty year old abandoned self-constructed building, located in a plant nursery in Cholul, Yucatán.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

  • Architects: TACO taller de arquitectura contextual / Reyes Ríos + Larraín arquitectos
  • Project: LOFT VIVERO
  • Location: Cholul, México
  • Photography: Leo Espinosa
  • Software used: AUTOCAD and 3DMAX
  • Construction area: 60.00 m2
  • Project Year: 2014
  • Construction Year: 2014
  • Project and construction team: TACO Carlos Patrón Ibarra, Alejandro Patrón Sansor, Ana Patrón Ibarra, Estefanía Rivero Janssen, / RR+L Salvador Reyes Ríos, Josefina Larraín
  • Structural Consultancy: Eng. Alejandro Patrón Sansor

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

The construction worked for storage and as a shelter for the workers. It had two modules of the same dimensions and attached to one of them was the bathroom. Because of the growth of a large tree planted by the owner, the original construction started to be structurally affected, so he decided to cut down the tree and abandoned the damaged building.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Since the beginning of the design process, there was a low and limited budget for the project execution that would not be open to consider any additional charges due to renovation’s extraordinary situations. Once the construction started, serious structural omissions were detected and, in order to correct them, the project budget was significantly reduced, as well as the renovation actions. Therefor all distribution decisions were taken from the preservation of 90 percent of existing walls and openings.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

The architectural program considers the transformation of one of the modules into the house’s social area (living room-dining room-kitchen); the second module contains the bedroom, the bathroom, the laundry and storage area, whose access is from the social area. The existing attached bathroom was demolished and instead was created a twenty square meters terrace that works as transitional space between the interior and exterior, and contributes to improve bedroom’s thermal control without sacrificing the views to surrounding vegetation.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

The built environment analysis showed that many of the neighborhood houses windows had extruded frames that help to protect homes from insolation and constant rains. Those frames were reinterpreted with on-site precast concrete plates that not only have protective characteristics, but also emphasize landscapes that surround the house, as if they were living paintings.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

The original construction had mosaic tile floors that had to be retired completely in order to introduce new installations. The recovered pieces were used for the new design of the floors, which were integrated to polished concrete plates that replaced the area of lost mosaic tiles.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

In order to reduce maintenance cost, two apparent stuccos were specified on exterior walls; one made with the earth that covers the more than 20,000 square meters of the plant nursery; and a polished brilliant cement based one that brings a subtle reflection of natural environment. Both finishes were applied by hand and made a contrast with the colored film laminated glass slots, in the same color range of the environment, with the intention of coloring the light that passes through them.

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Image Courtesy © Leo Espinosa

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Building, Intervention

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy