Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ML House in Oeiras, Portugal by JPS Atelier

 
November 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: JPS Atelier

The ML House is located in Oeiras, an area – considered by many – as one of the best in Europe as far as Life Quality is concerned. Included in a single family villa neighborhood, the project was focused on a new construction in the available plot according to the proposed program while maximizing the available land.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: JPS Atelier
  • Project: ML House
  • Location: Oeiras, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Software used: Archicad and artalantis
  • Year: 2014
  • Project Type: Residential
  • Status: Built
  • Materiality: Concrete and Glass
  • Structure: Concrete
  • Area: 299,00m2
  • Budget: 250K
  • Team: Sofia Zambujo, Paulo Oliveira
  • Construction: Actipositiva 
  • Project: 2011
  • Construction: 2013

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

This building project, for the everyday life of a young couple and their two children emphasized the following main principles:To conceive a solution that was able to join the new construction with a proposal able enough to fulfill the habitation program.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

To play a bet on the clear distinction between the private and social areas that constitute the habitation program, by the means of a vertical extension of the 1st floor, counteracting with the connecting synergies between Basement Floor and the Ground Floor, clearly social floors integrated in a functional habitation as a unique whole.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

To value the generator value of this habitation, emphasizing the interior-exterior relationship through the windows developed under the BOX concept. The proposal to add a water front area, resulting in a water plane with proportional dimensions in
relation to the surrounding buildings, simultaneously creating an outside living area.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

As far as the building volume is concerned, we tried to introduce – through the use of some alignments – a wider perception of the building object, outlining the BOX configuration of the whole program. This configuration is suggested by the volumes that come up from the continuity of the existing land planes, replicating the roof tops geometry, with a clear distinction through its materiality.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The concrete planes condition is the result of a reinforced contemporaneity of the future property owners which made this recent intervention to make an extra effort in the construction of renewed spatial relations and program commitment. These new BOXES (window openings) within the BOX (house) simultaneously allowed the articulation of the house with the streets, for which it closes to, with its own exterior areas for which it opens to.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

On the functional perspective, the program spreads itself for three floors. The entrance hall works as a divisor of the habitation itself, from which two large areas come up, the exterior and garage and the access area to the different house spaces. Besides these spaces the entrance hall also gives private access to the study room, ie to the more office like area of the house.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

However, the living room space is the one that makes the functional and organized distribution of the habitation once it is located on the ground floor allowing the communication with the more social areas such as the kitchen, the Jacuzzi (located on a lower level), the swimming pool (on the outside) and the living room itself that his harmoniously divided in living and dining areas, towards the more private areas such as the three rooms that show on the upper floor.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The social area correspondent body integrates the kitchen and the living room the relations itself with the south oriented swimming pool and the entrance hall that connects the habitation to the exterior and the north located garage and study room.
The extension of the swimming pool favors the visual relationship between the living room and the water plane, simultaneously emphasizing the relation between the construction and the swimming pool as the center of the exterior area.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The more restricted and private wing results from the linear distribution of the three bedrooms, being the last the main room located west, with private WC, dressing closet and a longitudinal hall between the three. The other rooms, east oriented are symmetrically distributed with their own private WCs.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The adopted design strategy results in the combination between the constant look for the object reading and the program with its functional and living uses. The pool and garden spaces are responsible for the balance between the interior and exterior spaces of the house.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

We opted for the concrete construction of the elements, allowing a dose of plasticity to the material, making it adequate to the program dimension and the house universe that works with the glass of every BOX window opening.

Image Courtesy © JPS Atelier

Image Courtesy © JPS Atelier

Image Courtesy © JPS Atelier

Image Courtesy © JPS Atelier

Related posts:

Contact JPS Atelier

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Artlantis, Private House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy