Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

TERMINAL in Tokyo, Japan by Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates

 
December 2nd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

The site is located at Aoyama in Minato ward, which is an area residential and commercial uses are mixed in Tokyo. The client couple sought to build a housing complex on the back lot of a dead end street, and earn their livings by renting a part of it. The plan was to provide an office for rent on the basement floor and a part of the first floor. The residential space for the owner is allocated on the second and the third floor.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

  • Architects: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
  • Project: TERMINAL
  • Location: Minato ward, Tokyo, Japan
  • Photography: Masao Nishikawa
  • Structural Engineer: Masaki Structure (Kenta Masaki)
  • Site Area: 128.22m2
  • Total Floor Area: 285.47m2 (86.64m2/B1F, 44.39m2/1F, 74.88m2/2F, 74.88m2/3F, 4.68m2/RHF)
  • Design Period: January 2012 – September2013
  • Construction Period: November 2013 – May 2015
  • Date of Completion: May 2015

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

The facade is kept simple as office architecture. The reinforced concrete wall constructed with Japanese cedar boards for form, the louver made of hot-dip galvanizing with zinc phosphate coat, and the half-mirror glass are combined to give a refined expression. The office space on the basement floor is filled with diffused light through the areaway. The first floor with a huge glass window functions as a gallery open to the street in front.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

The dog-leg stair case penetrates through the center of the building. The continuity from the entrance hall of the first floor to the penthouse allows the natural light to pour into the interior space through the stairwell. The symbol tree on the south courtyard may be viewed from the main bedroom and the guest room on the second floor. This makes it possible to have a contact with the nature while staying in the city. The living room and the kitchen on the west, and the dining area with  a library on the east of the second floor are placed continuously in an open space, so the family can feel each others’ presence and enjoy the rhythm of everyday life.  The space is loosely divided by the structural wall along the staircase in the center. This gives the flow to the space, and creates an intimate relationship while keeping a moderate distance. The rooftop, covered with  wood deck, offers a panoramic view of the neighborhood. It serves as an outdoor living room where the family can enjoy BBQ and other activities.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Image Courtesy © Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Related posts:

Tags: ,

Categories: Commercial Area, House, Mixed use, Offices, Residential, Terminal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy