Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Steinsdalsfossen Waterfall in Hardanger, Norway by Jarmund / Vigsnæs Architects

 
December 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Jarmund / Vigsnæs Architects

The Norwegian Public Roads Administration has been commissioned by the Norwegian Parliament and Government to develop the National Tourist Routes, consisting of 18 selected stretches of road passing through Norway’s beautiful and varied landscape. The objective is to turn Norway into a more attractive destination for tourists, by enhancing the experience of the magnificent natural scenery with bold architecture.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

  • Architects: Jarmund / Vigsnæs Architects
  • Project: Steinsdalsfossen Waterfall
  • Location: Hardanger, Norway
  • Primary architects:Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Claes Cho Heske Ekornaas, Rakel Helling, Jens Herman Næss, Martin Blum-Jansen, Ane Groven
  • Client: Statens Vegvesen, Turistvegprosjektet
  • Building type: Tourist information/Service facilities
  • Consultants: Grindaker AS, Multiconsult As Bergen, Lysstoff AS
  • Size: Tourist information and restrooms ca. 110 m2
  • Schedule: 2008-2014
  • Software used: MicroStation and ArchiCAD

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Jarmund / Vigsnæs Architects was commissioned to develop the destination at Steinsdalsfossen, Hardanger. Lush green vegetation, waterfalls, mountains and glaciers have in the area attracted tourists for more than a hundred years.

The project consists of a parking area with tourist information center and a restroom facility in addition to a footpath leading to the main attraction: Steinsdalsfossen waterfall.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

The site for the parking area and tourist facilities is situated across the river from the waterfall, along the curve of a trafficked road. The project aims to integrate itself into the landscape, while connecting the parking and tourist facilities to the waterfall. The project simultaneously directs views towards the waterfall as well as provides a barrier towards the road.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

A slanted concrete wall was introduced to mediate the difference in levels between the road and the parking area. This wall becomes the spine of the project as it follows the curve of the road on one hand, while being the backbone for the buildings on the other.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

The toilet and tourist information buildings are sculpted concrete volumes physically connected to the wall through covered outdoor spaces. As the volumes gradually separate away from the wall, twisting and pointing towards the waterfall, they are reflecting at the same time the movement of the road as well as the static view of the waterfall.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Internally, this twist allows for the interior of the tourist information to be focused on a framed view of the waterfall itself through a large window. Externally, the twist creates a portal between the parking-area and the green grass ramp that leads the tourists towards the waterfall as well as focusing the views from the rest area towards the waterfall.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Concrete is the main material of the project. In situ concrete allowed the sculpted building volumes to be constructed in a way that does not differentiate between walls and the roofs, giving the project a cohesive form. Furthermore, the concrete was given a pigment containing chromium-dioxide, resulting in a green surface. This green color links the building to the landscape, which is dominated by green fields and vegetation as well as the almost fluorescent green color of the river and waterfall in the springtime. The concrete molds were made of coarse planks to give the volumes a rough and uniform texture on the outside of the walls and roofs. However, the ceilings and walls facing covered areas are given a smooth surface.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

The pedestrian areas around the rest-area and tourist information as well as the footpath leading to and behind the waterfall are made of brushed gray concrete with angular shapes. The grey concrete is framed and subdivided by strips of corten steel

The project aims to deliver not only a practical break from life on the road, but also a dramatic experience of nature where architecture enables new ways of seeing the landscape.

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Image Courtesy © Jarmund / Vigsnæs Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Building, Microstation, Tourist Route

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy