Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New Port Centre & HQ of the Port of Aarhus in Denmark by C.F. Møller Architects

 
February 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: C.F. Møller Architects

The new Port Centre unites many of the central functions at the Port of Aarhus in a central building complex, which is designed to form an extremely flexible facility.

The five-storey building, with a total area of 13,000 m², includes port administration offices, workshops and warehousing, a customer reception centre, security management, canteen and staff welfare facilities as well as a public cafeteria.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Project: New Port Centre & HQ of the Port of Aarhus
  • Location: Østhavnsvej, Port of Aarhus, Denmark
  • Photography: Julian Weyer
  • Landscape: C.F. Møller Landscape
  • Team: C.F. Møller Architects is owned by a partner group consisting of Mårten Leringe*, Julian Weyer, Michael Kruse*, Lone Wiggers, Christian Dahle*, Mads Mandrup Hansen, Klaus Toustrup, Tom Danielsen and Klavs Hyttel (*associate partners).
  • Engineer: MOE
  • Awards: 1st Prize in competition, 2012
  • Size: 13,000 m2
  • Year: 2012-2016

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

There are also commercial units for lease to port-related businesses, which create a cluster of activities sharing a variety of functions. Users are a highly diverse group, including Port of Aarhus staff, tradesmen, dock workers, truck drivers and visitors.

Inspired by the desire to achieve an optimallong-term flexibility and adaptability, the concept of the centre resembles an ice crystal. The initial complex around a central triangular atrium will be an entity in itself, but it will be possible subsequently to add more wings which all connect to the same focal point.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

The triangular atrium is gradually stepped back on the upper floors, thus providing large shared spaces for canteen and conference rooms at the ground and 1st floor levels, while leaving more regular day-lit office spaces on the upper floors. The material palette is kept simple, with the partially exposed pre-fab concrete structure balanced with stained oak industrial parquetflooring (made from by-products of wood-floor production), and industrial detailing such as the bright orange steel-grille stairs.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

From every floor there is access to roof terraces and balconies, and deep eaves underlining the horizontal structure of the centre protect and shade the glazed facades as part of the energy-conservation strategy. The complex is designed to be a low-energy class I facility, by reducing heating and cooling loads as well as electricity consumption, and using extensive life-cycle analysis of building materials and components to reduce impact during the life-time operations of the building.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

The main idea has been to have the quality of design benefit literally everyone in the centre, from the office environment of white-collar staff, to the brightly day-lit technicalmaintenance workshop spaces, and right through to the changing and bathing facilities for dockworkers. The atrium doubles as an auditorium for visitor groups, ranging from schoolchildren to foreign ambassadors.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

The centre is located adjacent to the key operative areas of the port, such as the container terminal and Omniterminal. The location has spectacular views and and the centre opens up in all directions. In extension to the centre, an ISPS gate facility and a truck stop will also be built.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects Profile:

Simplicity, clarity and unpretentiousness, the ideals that have guided our work since the practice was established in 1924, are continually re-interpreted to suit individual projects, always site-specific and combined with sustainable, innovative and socially responsible design solutions.

Over the years, we have won a large number of national and international competitions and major architectural awards. Our work has been on show at architectural exhibitions all over the world as well as published in books and leading professional journals.

Image Courtesy © Julian Weyer

Image Courtesy © Julian Weyer

With our integrated design approach which seamlessly blends urban design, landscape, building design and building component design, C.F. Møller has received much acclaim for international projects of reference like the unique University Campus in Aarhus, the National Gallery in Copenhagen, the Darwin Centre at the Museum of Natural History in London, the Akershus University Hospital in Oslo, the 2012 Olympics’ Athletes Village in London and many others.

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, complex, Port's public spaces, Warehouse, Workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy