Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A Resident next to a Historic Site in Japan by HYAD architects

 
March 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: HYAD architects

The shape of the lot is short in north and south and stretches long in west and east. The lot is adjacent to a historic site on the east side.Also, the lot is located in a school zone. Lying within a residential area, there are a number of elementary, junior high and high schools as well as a city hall.The historical site is now developed into a peaceful park in which local residents gather and relax.Therefore, the east side of the lot is the most beautiful part of the residential area. People can enjoy the nature and the open sky.The site is designated as the Cultural Properties Protection Area.  Excavation is required when developing the surrounding area that includes the lot.  We are restricted in our building plan that we are only allowed to excavate 30cm from the surface as some pieces of kawara (roof tiles) from the Nara period (about 1300 years ago) were discovered through the pre-construction investigation.The building is completely closed on the west side facing the street and on the north side which is a vacant lot.

western exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

western exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

  • Architects: HYAD architects
  • Project: A Resident next to a Historic Site
  • Location: Japan
  • Photography: Motoo Nakagawa(photo studio earth)
  • Structural Engineer: Tatsuya Kawaguchi (es koubou)
  • Area: 267.45 sqm
  • Project Year: 2015

the courtyard  viewed from the garage, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

the courtyard viewed from the garage, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

The lot is wide open on the east side looking towards the historic site.This composition can shut out noise and glance from the frontal street.  Occupants can enjoy trees and flowers of each season even from inside of the building, and also feel a sense of closeness to the historic site in the serene residence.In addition, we took advantage of the restriction on our building plan.  We decided to use slender pillars, considering the scale of steel framed building, so that we do not need to dig deep into the ground.  By using these pillars, we connected simple rigid frames from east to west and reduced the thickness of outer walls.This building plan gives a sense of continuance and openness towards the historic site, drawing our eyes more to the east-west axis of the lot.With this building plan, we made a design plan in which the central hallway extends from west to east.  When the residents move between rooms, they can see the historic site and sense the wind and enjoy the scenery.As mentioned above, the construction restriction provided us with a new potential for the lot development which affects the structure, deployment and design plan of the building.  The residents will be able to appreciate in their daily lives the historic heritage of the location as well as the grand nature of the area, as the building absorbs the residents in the context of the historic site adjacent to the lot.

entrance, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

entrance, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

the  entrance viewed from the stairs, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

the entrance viewed from the stairs, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

dining room and kitchen, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

dining room and kitchen, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastward view from the living room and dining room through the terrace, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastward view from the living room and dining room through the terrace, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

dining room, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

dining room, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

terrace and garden, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

terrace and garden, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

the ground-floor cabin and the second floor terrace  viewed  from the garden, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

the ground-floor cabin and the second floor terrace viewed from the garden, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastward view from the second floor corridor, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastward view from the second floor corridor, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

northern exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

northern exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastern exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

eastern exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

view from the historic site, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

view from the historic site, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

Related posts:

Tags:

Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise