Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

“J” House in Cádiz, Spain by Carquero Arquitectura

 
April 6th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Carquero Arquitectura

The locality of Algodonales is in a landscape enclave favoured in the skirt of the Líjar Mountain, in the province of Cadiz, being opened visually in fullness towards the Pinar Range. Its historical town-center obeys an organic tracing imposed by the abrupt topography of the area, typical of the medieval Arabic urbanism of the zone, where the system of streets, free spaces and organization hospitalizes of the framework they are interlacing almost at random in conformity with the slopes of the mountain.

In this context, in the perimeter of the historical core, it begins to develop in the last decades an expansion of the same town, adapting the studding to a more rational framework where it begins to emerging a more identical architecture to the current importance in agreement with the popular architecture that shapes the urban center.

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

  • Architects: Carquero Arquitectura
  • Project: “J” House
  • Location: Algodonales, Cádiz, Spain
  • Photography: Mariano Copete Franco
  • Collaborator: Cristina Pérez Prado
  • Master Builder: José Antonio Cabeza Pérez
  • Lot Area: 346 m²
  • Building Area: 247 m²
  • Project Design: 2012
  • Project Construction: 2013

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

The housing locates in two plots of the same property, which allows to vent the program and to develop almost the totality of the same one in one plant with generous dimensions. Opened eastward, the party walls condition the interior distribution of the different spaces being the servitudes of the same ones those who establish the rules of the game.

The functional distribution realizes in the ground floor articulating both plots in turn in the zone by day, in the northern part and the zone by night in the southern part, being the generous back court the one that does the times of articulator of both of them. The south part of the housing, more intimate is distributed by the garage, bedroom, dresses and bath. In the north, totally diaphanous zone a study and the kitchen is distributed lounge and dinning room that is opened in all his you were squeaking from the main face to the back court.

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

This court covered by a terrace is anticipated, possesses a swimming pool and a core of bathroom and washer. The used materials are the wood and the astroturf to create a space more according to the green spaces of the natural environment.

The principal lounge has a spatial direct connection with the first plant, with which he communicates across a few stairs in bracket of wood being a space to double height, which top use is versatile as study, gymnasium and library. The sloping covers that delimit the two you parts providing to the space of an agreeable game of lights and shades and qualifying to the most human stay of an according scale to the dimensions of all the stays. In this first plant a bucket with a fixed glass, which uses as access to the top terrace, stands out as a volume towards the back court in contrast with the sloping covers of tiles that force the urban development ordinances.

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

With finishes totally white with the exception of the soils, with grey dark and of wood, one tries to create austere and minimalist spaces where the lights and shades are those who believe the own textures and tonalities of the diverse cloths in the principal stay. It is endowed to make more comfortable the stay of facilities of radiant soil supported by conduits of ventilation as well as systems of solar capture for the warm sanitary water.

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Image Courtesy © Carquero Arquitectura

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy