Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

L4 House in Buenos Aires, Argentina by Arch Luciano Kruk

 
April 6th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Arch Luciano Kruk

Costa Esmeralda is located thirteen kilometers north off the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires. Barrio Marítimo II, where the plot of land is located, is set parallel to the sea. A screen of pines lies between the neighborhood and the seacoast, thus respecting the 200 meter setback required by provincial regulations.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

  • Architects: Arch Luciano Kruk
  • Project: L4 House
  • Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Daniela Mac Adden
  • Aerial photos: Diego Medina
  • Team project: Arch Ekaterina Künzel, Arch Luciano Kruk
  • Site Manager: Pablo Magdalena
  • Collaborators: Arch. Josefina Perez Silva – Arch Andrés Conde Blanco – Arch Belén Ferrand – Arch Leandro Rossi – Arch Alberto Collet – Dan Saragusti – Giorgio Lorenzoli – Denise Andreoli – Federico Eichenberg
  • Land area: 1100m2
  • Built area: 183m2
  • Construction year: 2015

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Lines of maritime pines occupied the lot, an almost virgin sand dune. Regarding the terrain’s topography, while there is a two meters slope from side to side, it descends longitudinally in a soft slant toward the sea.

Two were the reasons for choosing the materiality. On the one side, having built other houses in exposed concrete, we knew this material stays in good conditions for a long time practically with no maintenance. On the other, we thought its color and texture would establish a harmonious dialogue with the place’s natural surroundings.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Diego Medina

Image Courtesy © Diego Medina

Widespread, bright and intimately related to the outside, the social area should be the most important part of the house; the private area should comprise four bedrooms, as independent from one another as possible, each of them with its own bathroom. We aimed at developing most of the plan in a single level and at having a greater outdoor area in a higher level, where water should be present and where we could contemplate the striking natural environment from. We agreed that the trees and the terrain’s particular topography were jewels the architectural project should respect.

Image Courtesy © Diego Medina

Image Courtesy © Diego Medina

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

We wanted the house to lie amid the woods, surrounded by the place’s immanent atmosphere. That is why we decided to set the house back into the lot more than the minimum distances required by regulations. While setting the house back away from the street would give more privacy to the interior, the rear would not suffer any harm due to the fact that it expands visually beyond the limits of the terrain and merges into the pine woods next to the sea.

Image Courtesy © Daniela Mac AddenImage Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac AddenImage Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Aiming at producing some contrast for the senses, to enter the house one must go from a gloomy semi covered space, through a narrow staircase enclosed by blind exposed concrete walls and, finally, into an open bright area: the main floor.

Regarding the main floor’s design, in order to give every room as much privacy as possible, each one was located in a corner of this quadrangular floorplan. The central hall would house the social activities. Helping to organize this area, a stairway going up to the rooftop lies at the heart of the floorplan and gives order to the space as it separates the kitchen and dining area on one side, and the living room on the other.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

The bedrooms’ –and their bathrooms’– equipment was detached from the house’s outline, thus freeing its supporting walls.

On the topographically highest side, where the main floor’s platform stands on the natural ground, the side wall was reduced to a hanging partition opening the interior to the outside through a longitudinal lower crack that protects the inner space from the looks of the neighboring lot. On the lowest side, in which the house hangs two meters above the natural terrain, a low wall with a high longitudinal opening constituted the outline. Both solutions allowed for outdoor visuals and spaces full of natural light, without losing the inside’s privacy.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

While the sides were closed by blind walls with horizontal cracks, both the front and the rear were enclosed by a transparent barrier occupying the box’s whole width and height that directs the views and frames the visuals. On the rear, the opening framings help the inside expand into the semi covered deck and merge into the outdoor space.

The concrete’s own malleability allowed the stairs to be conceived as an autonomous sculptural element. The walls that separate the bedrooms from the central area were treated with the same expressive plasticity, thus generating niches and protruding volumes that function as fixed furniture.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

With regards to the house’s illumination and given the floorplan’s depth, it was decided that the natural lighting would be reinforced from the rooftop. The crystal box containing the stairs bathes the social area’s center in sunlight. Linear cracks were incorporated into the inner partitions that limit the kitchen-dining sector in search of different natural light effects throughout the day on their surface. Also, the bathrooms were illuminated by means of skylights placed over the showers.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

A big slab sustained by an inverted beams system, supported by partitions inside the floorplan, and metal columns disposed on the side limits as parts of the aluminum framings compose the supporting structure. In order to emphasize the house’s horizontality and to diminish the beams structural system’s visual impact, it was set back from the exterior enclosures, thus generating cantilevers that function as brise-soleils.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Embraced by the pines’ canopies, a peaceful contemplation space unfolds on the rooftop. Due to the transparency of the box containing the stairs, views in all directions can be experienced. Covered by a wooden deck and furnished by a shower area and two adjacent swimming pools, this viewing space is enriched by the sight of the sea.

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

Image Courtesy © Daniela Mac Adden

We built a box amid a slice of nature and, by letting the exterior flow in and out through it, we made it a constituent part of its environment. Thus, the box and its surroundings merge and vibrate in consonant harmony. Through its spatial synthesis and the simple character of its materiality, we intended the house to wake its inhabitants’ perceptions and to maximize their senses, as in the mystic reciprocity the often appears between people and things.

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Image Courtesy © Arch Luciano Kruk

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy