Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Little Red Ants creative studio in Singapore by PRODUCE WORKSHOP

 
April 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: PRODUCE WORKSHOP 

Little Red Ants is a creative studio known for churning out compelling videos for a multitude of clients. The nature of their work means they work round the clock, and their new office at CT Hub 2 at Lavender Street needs to be a sanctuary for eat, sleep and play, in addition to work.

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

  • Architects: PRODUCE WORKSHOP
  • Project: Little Red Ants creative studio 
  • Location: CT Hub 2, 114 Lavender Street, #11-80, Singapore 338729 
  • Photography: Edward Hendricks, CI&A Photography
  • Project lead:produce workshop [not registered as an architecture firm in singapore]
  • Lead designer: pan yicheng
  • Other project team members: loh jian hao, jay; don yap; stanley tan; fu yingzi; chua hong zhi; chantal tan; teo xiao wei
  • Total floor area (sqm):  170sqm
  • Project completion:november 2015
  • Project Construction Duration: 10 Weeks
  • Software used: Rhino

Subtle grouping of functions is achieved with lighting. The loops of hanging lights mark out the space for the writers and editors. As they work 24-7, alternate warm and white down lights are installed with dimmers allowing for the change of ambience to suit different needs, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Subtle grouping of functions is achieved with lighting. The loops of hanging lights mark out the space for the writers and editors. As they work 24-7, alternate warm and white down lights are installed with dimmers allowing for the change of ambience to suit different needs, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The brief also called for a space that promotes communication as every project demands contributions from numerous staff members. As everyone has their little role and contribution to the big picture, they should have their own little space in this ‘ants’ nest’. It is all about working cohesively as a single body and creating a sense of bonding and belonging. To some extent it is an tihot- desking.

The result is an open-plan office space occupied by a single piece of furniture – a continuous figureof- eight work desk that casually demarcates the worker’s space and the visitor’s space.

The single looping piece of furniture is poetic and is made possible through digital fabrication, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The single looping piece of furniture is poetic and is made possible through digital fabrication, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

It was designed to flow with their work cycle (from writers to editors) and to mirror the way they work (from work to rest, eat and play). The work desk serves as an organisational structure that absorbs and appropriates all storage and functions into its own form. The table bends up to cover the editing suite, full bathroom, server room, meeting-cum-casting room and pantry – forming a elevated platform – before bending down and looping back to the work stations. This single connecting structure also presented the possibility of concealing all cabling within it. The desk is one long looped cable train, and the cables are planned and laid concurrently during assembly on site.

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The meeting room can be opened up to be part of the overall space. It comes with a retractable table and transforms into a casting studio at the touch of a button, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The meeting room can be opened up to be part of the overall space. It comes with a retractable table and transforms into a casting studio at the touch of a button, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Naturally the single biggest challenge in this project is the fabrication of this central feature, which is an object that most carpenters will reject. The designers were able to use the company’s prototyping capability to test out possible solutions. To create the sinuous form, the internal curved supporting ribs and table top of the desk were cut using the CNC machine at the PRODUCE WORKSHOP. The finishing maple veneered ply sheets were scored with regular shallow cuts allowing it to bend over the curved structure forming a seamless joint between surfaces. This means that the carpenters need only to fit the customised cut pieces together using modular timber battens.

Digital fabrication is the hero to realising the vision of this project.

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

The rendering and editing suite can be opened up to be part of the colony or closed off to create a sound proof environment. It is fitted with a cosy video lounge and hidden storage, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

All storage and functions form part of the central feature object in order to accentuate it. There are built-in iPad docking stations on the table and document racks hanging underneath it, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

All storage and functions form part of the central feature object in order to accentuate it. There are built-in iPad docking stations on the table and document racks hanging underneath it, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

All storage and functions form part of the central feature object in order to accentuate it. There are built-in iPad docking stations on the table and document racks hanging underneath it, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

All storage and functions form part of the central feature object in order to accentuate it. There are built-in iPad docking stations on the table and document racks hanging underneath it, Image Courtesy © Edward Hendricks, CI&A Photography

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP

Related posts:

Tags:

Categories: Rhino, Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy