Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

It’s bigger on the inside in Edinburgh, Scotland by David Blaikie Architects

 
April 12th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: David Blaikie Architects 

This 6.8m2 ‘glass box’ extension and remodelling of the ground floor rear rooms allows the new kitchen and dining spaces of this Category B listed early Victorian townhouse to spill out into its small, enclosed, south facing garden.

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

  • Architects: David Blaikie Architects
  • Project: It’s bigger on the inside
  • Location: 16 East Claremont Street, Edinburgh, Scotland
  • Photography: Paul Zanre
  • Client: Mr & Mrs Austin
  • Project Architect: Michael Nelson
  • Structural Engineer: David Narro Associates
  • Main Contractor: Attadale Construction
  • Specialist Glass: Gray & Dick
  • Kitchen: Fifty2 Kitchens
  • Specialist Joinery: Inveresk Supplies
  • Lighting Supply: Kelvin Lighting

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Background

Silversmith, William Kirk, lived in this house for 50 years with little updating of the fabric throughout that time.  The room that is now the kitchen was his workshop where he produced his beautifully crafted, modernist silverware.  His work has been commissioned by an astonishing list of individuals including Her Majesty the Queen.

The remodelling of the rear rooms and modest extension is part of an overall refurbishment of the whole house: updating the fabric to reflect modern energy conservation standards and servicing, repairing and renewing the external fabric and restoring historic plasterwork and joinery.

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Creating a family cooking : eating : living space

Our aim was to develop a minimal, highly glazed and scrupulously detailed addition that very lightly brushes against the historic fabric of the house.  Despite being small, the effect that the extension has on forming the living spaces, both internal and external, is large.

In developing the original 2 storey service outshot, we re-introduced, in contemporary form, the ‘back’ stairs that would have linked the staff areas with the upper floors of the house.  The new cantilevered stair, below a frameless 2.7 x 1.5m triple glazed rooflight, links the kitchen to the master bedroom via a glass bridge which also gives access to a small terrace where the final rays of evening sunshine can be enjoyed when the garden falls into shadow.  The glass bridge maximises light reaching the dining space below.

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

The entirely frameless glazing is only interrupted by a near coplanar band of stainless steel at the ceiling zone and a sophisticated, Swiss made, 3m tall by 1.8m wide triple glazed sliding leaf weighing a third of a tonne, to give access to the garden.  The whole structure is supported on a single, slender, stainless steel circular column in-bound of the glass.

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Every junction between new and old is considered in careful detail to reduce it to its absolute minimum allowing the original fabric to sustain its historical continuum yet evoke the tension between 19th century craftsmanship and 21st century technology.

Designing the landscape treatment also allowed the inside to integrate with the outside.  The new limestone flagstones continue beyond the threshold to a morning terrace and the extension terminates at the reflecting pool with its stepping stone access to the remainder of the garden.

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © Paul Zanre

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Image Courtesy © David Blaikie Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy