Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Sina Plaza in Beijing, China by Aedas

 
April 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Aedas

INTRODUCTION

Sina Plaza is the principal office in China for Sina Corporation, a Nasdaq listed company that operates Sina.com and Weibo social platform and has more than 85 million unique users per day.

The project has an above-ground and below-ground gross floor areas of 76,500 square metres and 48,000 square metres respectively. It houses approximately 55,000 square metres of open office/R&D space, conference and meeting areas, corporation exhibition area, staff amenity areas which include entertainment and leisure facilities, canteens and a supermarket. The design also caters for maximum flexibility.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: Sina Plaza
  • Location: Beijing, China

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

SITE DESCRIPTION

The project is located in Zhongguancun Science Park, a technology hub often referred as ‘China’s Silicon Valley’ in the northwestern part of Beijing. Situated at the corner of Zhongguancun West Road and Zhongguancun South Street, the project site is adjacent to many top tiers IT and internet/web-based companies.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

The area is well connected with public transport and is planned to be low density. Most developments are required to sit along their site boundaries to reinforce a strong streetscape. Building height is limited to 32 metres.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

DESIGN CONCEPT

‘Limitless’ is the core concept of the design as advances in media technology and information flow have opened up unlimited opportunities in the digital world. The building is designed to reflect the infinity symbol ‘∞’ to express this concept of ‘limitless’. The objective of the architectural planning is to ensure maximum flexibility based on a modular approach that allows reshaping and adjustments as needed.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Drawing from the Chinese architectural heritage of courtyards, the building frames two major open courtyard gardens that brings natural light and cross ventilation to the interiors. At the intersection or centre of the building is the main entrance and a focal point – the ‘Eye of Sina’ – an atrium space that serves as the main vertical circulation hub and features a 12-metre high conical media screen which displays current media information by Sina.com and Weibo.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Vertical circulations and servicing cores are located at the four corners of the building and connected by the central atrium. The internal circulation route resembles the infinity symbol which allows users to commute efficiently from one end of the building to the other. Walking to the opposite corner of the building requires no more than two minutes.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Although the architectural form is rectilinear, the architectural moves religiously follow a special design discipline. The form was squeezed, kneaded and pinched to express entrances, balconies, special double height workspaces and skylights.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

SPATIAL PLANNING

The company values its staff and this headquarters building features not only office spaces, TV studios and R&D facilities that are essential for work, but also a series of staff amenities to ensure a healthy and efficient working environment, including a fitness centre, shower rooms, a library, a staff canteen, self-served pantries, a clinic and baby feeding rooms.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

SUSTAINABILITY

The development is targeted to be a green and user friendly headquarters building, in alignment with the philosophy of this major international online media company. It has received a Pre-certified LEED Platinum rating.

Optimised building orientation is crucial to minimise solar heat gain and maximise natural ventilation. Penetration of daylight especially in the lobby and peripheral office spaces can greatly reduce the amount of energy used for artificial lighting. The skylight also helps light up the corridor on the top level. Double Low-E glass is applied to minimise cooling energy consumption, while external shading fins are carefully used to provide effective shading to the building envelope.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

Related posts:

Contact Aedas

Tags: ,

Category: Plaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy