Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

 
May 1st, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: ZGF Architects LLP

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. It manifests the completion of a long-cherished vision to consolidate key radiation and oncology services in one location and an opportunity to design a facility, through Lean tools and methods, that enhance caregiver productivity and increases patient satisfaction. The building’s design also draws upon Central Oregon’s inspiring landscape of dessert and mountain vistas, which has also lured some of the nation’s best oncology specialists, making Bend an oasis of hope and health. The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul. An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax. When weather permits, patients also have the option of receiving treatment in an outdoor infusion garden, where moods can be elevated by sunshine, mountain air, whimsical sculpture and the distant mountain views.

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: St. Charles Bend Cancer Center
  • Location: Bend, Oregon, USA 
  • Photography: Pete Eckert
  • Total GSF: 24,000 GSF
  • Completion date: August 2014

The cancer center includes a 16,000 SF addition, along with an 8,000 SF renovation in the existing hospital, and a new clinic entry that carefully blends the two buildings together. The intervention not only seamlessly connects internal building functions, it strengthens the hospital’s north entry and helps set the stage for a landscape that exemplifies the regional setting, Image Courtesy © Pete Eckert

The cancer center includes a 16,000 SF addition, along with an 8,000 SF renovation in the existing hospital, and a new clinic entry that carefully blends the two buildings together. The intervention not only seamlessly connects internal building functions, it strengthens the hospital’s north entry and helps set the stage for a landscape that exemplifies the regional setting, Image Courtesy © Pete Eckert

The building’s exterior was designed for sustainability, economy and compatibility with a palette of materials complimentary to the natural environment. A new healing garden with a recirculating water feature, was thoughtfully retained from a former irrigation pond, Image Courtesy © Pete Eckert

The building’s exterior was designed for sustainability, economy and compatibility with a palette of materials complimentary to the natural environment. A new healing garden with a recirculating water feature, was thoughtfully retained from a former irrigation pond, Image Courtesy © Pete Eckert

An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax, Image Courtesy © Pete Eckert

An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax, Image Courtesy © Pete Eckert

A large, light-filled open plan infusion room, fronted by floor-to-ceiling windows framing the landscape, offers patients a social setting to connect with each other, Image Courtesy © Pete Eckert

A large, light-filled open plan infusion room, fronted by floor-to-ceiling windows framing the landscape, offers patients a social setting to connect with each other, Image Courtesy © Pete Eckert

The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape, Image Courtesy © Pete Eckert

The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape, Image Courtesy © Pete Eckert

The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. There are six semi-private bays and a private enclosed room; patients can choose the best setting each time they come for treatment, Image Courtesy © Pete Eckert

The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. There are six semi-private bays and a private enclosed room; patients can choose the best setting each time they come for treatment, Image Courtesy © Pete Eckert

Two separate exam room entrances allow the entire caregiver team to communicate and coordinate care on the interior, while providing a calm environment for patient interaction on the perimeter, Image Courtesy © Pete Eckert

Two separate exam room entrances allow the entire caregiver team to communicate and coordinate care on the interior, while providing a calm environment for patient interaction on the perimeter, Image Courtesy © Pete Eckert

Patients contributed to the design and layout of the second floor, which provides the best views in the facility: panoramas of Central Oregon’s high desert, Image Courtesy © Pete Eckert

Patients contributed to the design and layout of the second floor, which provides the best views in the facility: panoramas of Central Oregon’s high desert, Image Courtesy © Pete Eckert

It is clad in Resysta—a highly sustainable/recyclable alternative to dimensional wood—and OkoSkin panels—a recyclable, petroleum and VOC-free masonry alternative, Image Courtesy © Pete Eckert

It is clad in Resysta—a highly sustainable/recyclable alternative to dimensional wood—and OkoSkin panels—a recyclable, petroleum and VOC-free masonry alternative, Image Courtesy © Pete Eckert

The healing garden also supports physical therapy with a variety of walking surfaces, gradients and steps of varying heights to improve patient mobility. Its meandering path allows patients and visitors to stroll, enjoy the whimsical sculpture garden and reflect amidst the calming sights and sounds of water, Image Courtesy © Pete Eckert

The healing garden also supports physical therapy with a variety of walking surfaces, gradients and steps of varying heights to improve patient mobility. Its meandering path allows patients and visitors to stroll, enjoy the whimsical sculpture garden and reflect amidst the calming sights and sounds of water, Image Courtesy © Pete Eckert

Related posts:

Tags: ,

Category: Cancer Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy