Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mosman Bay House in Perth, Australia by Iredale Pedersen Hook Architects

 
May 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Iredale Pedersen Hook Architects

The Mosman Bay House explores two contrasting spatial experiences, one is dynamic and fluid and one is passive and contemplative. One focuses on the distant views to the river and city and one is embedded with the garden. This Dr Jekyll and Mr Hyde quality responds to the programmatic requirements of active and communal spaces; living, dining, cooking and private spaces; sleeping, study and bathing.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

In a reference to The Eames ‘Powers of Ten’ we explored multiple scales of relating to the site fluctuating between distant views and the dynamics of family relationships, contrasted with the tactile engagement with the garden and pool. The upper level appears as a stranded boat, a vessel drifted down the river and washed up on the foreshore, “from the river you could be in the city but not on or of it. You could be back from it out there on the water and see everything go by you, around you, leaving you untouched” (Tim Winton- Cloudstreet). 

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

A third space connects interior and exterior, upper and lower levels, one long space and a returning point of reference for day-to-day experiences. This is a space that refuses to end and changes rapidly with external conditions. This space collects north light and distributes summer wind chilled by a sequence of cooling ponds. 

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

External materials are tactile and designed to weather naturally, the lower level is finished in a white sand render, the foreshore of white river sand. The upper level is recycled and lapped Jarrah, a fluid vessel that meanders and wears the imprint of interior activities and furniture, a space that refuses to remain static.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The house is stretched along the east and west axis of the site, the lower level spaces all face north on to intimate and personal gardens, collecting winter sun and passive heat gain. The upper level shifts north to create a continuous veranda for the lower levels, providing privacy from neighbours and protection from summer sun. The underbelly of the upper level vessel is stained black reflecting the ground in to the interior spaces. The north shift in the upper level also allows winter sun penetration in to the south neighbours external activity areas.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The garden was specifically designed by Carrier Postmus to engage with the architectural concepts creating a lyrical and holistic experience. A series of ‘dancing’ white barked eucalypts filter north sun while in dialogue with the tilting columns and the meandering lapped Jarrah walls and screens leading one to the pool ‘Billabong’.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

A fernery creates a cool and lush refuge space reflecting green light in to the study and bathing areas. A subtle native ‘carpet’ garden and olive grey colour palette responds to the white river sand walls reinforcing a sense of river foreshore. A hidden space with gas fireplace and moving recycled water allows one to ‘drift’ on the edge of the property.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

An integrated glass art by Pamela Gaunt layers the lines of the architecture with the meandering line of the river, reflecting pattern and colour on to the white island bench.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Sustainable Design

This house is on a challenging long and narrow site in and east west orientation. This greatly influenced the environmental design of the house, it is stretched in an east west direction maximising the relationship of interior spaces to collect north passive heat gain in winter. The upper level shifts further north to create a continuous veranda protecting ground level spaces from summer sun while allowing the southern neighbour to still enjoy winter sun. The veranda and profile of the upper level was shaped by solar modelling assessing winter sun penetration to lower levels and in consideration of the functional requirements of the upper level.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

A south facing open-ended gallery space extends along the entire length of the house allowing the southwest winds to filter through the entire house. A series of individual cooling ponds are placed adjacent to each internal door and opening allowing individual control of cooling. A ground level awning window with flyscreen accompanies each cooling pond. The southwest winds are funnelled by the sculptured and curved profile of the rear wall, increasing the velocity of the winds. The wind flowing over the pond is naturally cooled.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The sculptured form also allows natural light in to this southern space heating the walls and waxed concrete floor.

The ground level spaces can be compartmentalised to allow easy heating and cooling and individual control. Fans are provided to the ground level spaces for additional cooling. There is no air conditioning to these spaces.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The upper level includes north facing highlight windows designed to allow winter sun passive heat gain.

It is clad in lapped and oiled recycled jarrah and is left to weather naturally over time.

A rear space helps to future proof the house and allow for co-generational living.

During the planning approval process the Director of Development was concerned our sustainable design approach would result in a house that would ‘de-value’ the area. We were requested to present to the mayor and development approval panel, mid way through the presentation the mayor asked why we had been asked to present, he noted the design and sustainable design principles were aspirational and believed ‘if built as intended’ would result in a project of significant environmental and social value.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Sculptured and Performance Based Steel

Whilst steel may not be the most obvious material on this project it is specifically designed and incorporated to be high performing environmentally and structurally.

The south facing sculptured wall was modelled to allow north facing light and heat gain. It is also specifically shaped to increase the velocity of the south-west wind, this passes over cooling ponds and in to the house via low level windows. The dark Colorbond colour reduces reflection to the neighbours.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The structural columns supporting the upper level tilt and crank based on the requirement to park cars and boats at ground level. They dialogue with the white barked eucalypt trees creating a lyrical dance, eventually the columns and trees will be physically entwined.

A meandering pergola is supported by steel pipe with a structural  flat bar fascia, the pipe enables battens to be connected at all angles (a detail first developed on our Orang utan Exhibit that is further developed in this project). The fascia bends in a dialogue with the meandering river and to protect the lower level glazing from summer sun.

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

Image Courtesy © Iredale Pedersen Hook Architects

The roof detailing continues the meandering profile and incorporates Pittsburgh seams developed in close consultation with the builder and roofing contractor.

Steel is critical to the success of the environmental and lyrical qualities of this project, it not only looks challenging but is critical to the ongoing environmental performance. 

Lyrical Lighting

The Mosman Bay House exploits the potential of lighting to dialogue with the formal and atmospheric qualities of the design and to be lyrical and unexpected. The lighting is critical to the unfolding experience of the design, at times it is required to exaggerate the curving qualities of the interior (the upper level walls and ceiling), or emphasize a material texture (sand finished render), to cast unexpected shadows (through the timber battens), to allow the occupants to follow a path and wander…in to the garden finding unexpected spaces.

In this design lighting can be silent (recessed wall lights) or demand attention, the kitchen light reinforces the stretched linear form of the island bench, hovering as per the island bench above the floor. At times the lighting comes from distant travel experiences, Alvar Aalto’s 1937 Helsinki Savoy Restaurant A330S ceiling lamps.

Lighting is always experiential, it is never soley ‘task’ lighting, it is spatial (the downstairs gallery space) and defines pockets of space contained within larger spaces, pockets that can be individually tuned to the occupant’s desire (the upper level space). Pockets that create subtle zones of space to allow the familiar to be together but maintain personal privacy.

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy