Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for May, 2016

Abdul Latif Jameel’s Corporate Headquarters in Jeddah, Saudi Arabia by Andrew Bromberg of Aedas

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: Andrew Bromberg of Aedas

INTRODUCTION

Designed by Andrew Bromberg of Aedas, Abdul Latif Jameel’s Corporate Headquarters is currently in construction and will provide a centralised facility for 2,500 associates. The company is a regional diversified business whose interests encompass automotive distribution, auto parts manufacturing, financial services, renewable energy, environmental services, land and real estate development, logistics, electronics retailing and media services. Unique for Saudi Arabia, it has adopted an open office approach for its Corporate Headquarters which limits hierarchy and promotes interaction.

Image Courtesy © AsymmetricA

Image Courtesy © AsymmetricA

  • Architects: Andrew Bromberg of Aedas
  • Project: Abdul Latif Jameel’s Corporate Headquarters
  • Location: Jeddah, Saudi Arabia
  • Photography: AsymmetricA and Labtop Rendering
  • Client: Abdul Latif Jameel Company Limited
  • Design Director: Andrew Bromberg of Aedas
  • Structural Engineer: Aurecon Group
  • Building Services Engineer: Clarke Samadhin Associates
  • Local Consultant: SAK Consultant
  • Façade Consultant: ALT
  • Lighting Consultant: Light Bureau
  • Environmental Consultant: Anthesis Consulting
  • Fire Engineer: Design Confidence
  • Lift Engineer: Cooper & Wilcock FZ LLC
  • Landscape Consultant: ALN
  • Site Area: 6,786 square metres
  • Gross Floor Area: 38,523 square metres
  • Project Height: 102.6 metres
  • Completion Year: 2018

(more…)

Villa 4.0 in Hilversum, The Netherlands by Mecanoo architecten b.v.

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: Mecanoo architecten b.v. 

A simple bungalow dating from 1967 on a hexagonal ground plan had been radically altered and modified through the years. Although this had made the house bigger, it had also become increasingly inward-looking. The expanding wings were steadily enclosing the heart of the house with the hall and living quarters, and direct contact between the house and the magnificent surroundings was largely lost. The original detailing and material form were consistently adhered to during all previous interventions but the result was now thoroughly outmoded and of a poor technical quality.

The house has now been given its fourth look.

Image Courtesy © Pedro Kok

Image Courtesy © Pedro Kok

  • Architects: Mecanoo architecten b.v. (Dick van Gameren)
  • Project: Villa 4.0
  • Location:  Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Pedro Kok
  • Interior design: IDing, Amsterdam
  • Landscape architect: Michael van Gessel, Amsterdam
  • Contractor: Bouwbedrijf L. Post en Zonen, Urk
  • Structural engineer: Breed ID, Den Haag
  • Construction management: Tijs Post, Purmerend
  • Area: 542 m2
  • Design: 2008-2009
  • Realisation: 2010-2011

(more…)

Studio R in São paulo, Brazil by Studio Mk27

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: Studio Mk27

Facing a small urban square, the Loft Studio opens entirely to the outside. The inner space of this photography studio flows into the side gardens of the building and into the urban space, establishing a spatial continuity between the square and the building. The façade, an aluminum gate is recessed into the concrete binding, integrating the front patio with the square; further, two large swinging metal gates – each more than 11 meters wide – permit fluidity between the gardens and the open space of the studio.

Image Courtesy © Fernando Guerra

Image Courtesy © Fernando Guerra

  • Architects: Studio Mk27 (Marcio Kogan + Gabriel Kogan)
  • Project: Studio R
  • Location: São paulo, Sp,Brazil
  • Photography: Fernando Guerra
  • Software used: AutoCAD
  • Project Team: Carolina castroviejo, Maria cristina motta, Mariana ruzante, Mariana simas, Oswaldo pessano
  • Landscape Architect: passe_ar verde joão fausto maule filho
  • Structure Engineer: leão e associados eng, joão rubens leão
  • General Contractor: lock engenharia Eng, Marcelo ribeiro
  • Site Area: 338,15 sqm
  • Built Area: 373,00 sqm
  • Project: February 2008
  • Completion: September  2012

(more…)

Miyahata Jomon Museum in Fukushima, Japan by Furuichi and Associates

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: Furuichi and Associates 

A significant period in early Japanese history, the Jomon Period was around the 10th Century BC. In this period, people lived a hunter gatherer life in the northeast of Japan, and late Jomon ruins have been excavated in Miyahata, Fukushima Prefecture. There have been many significant finds and studies related to the Jomon people over the past 20 years. To accommodate the research, investigation, exhibition and educational needs of these studies, a museum became necessary. The site is facing some significant Jomon ruins. The context is a beautiful natural landscape. The design has an impressive roof structure with concrete walls and timber roof construction. The structures are expressed in the major internal spaces. In the beginning, the Jomos people lived in caves called grotta. Later the Jamon people came out of caves and made villages of circular-plan houses, still keeping and following the image of caves. To the entrance hall, a covered wooden roof using the imagery of caves was proposed and designed. The structure combines wood panels and wooden beams.

Image Courtesy © Shigeo Ogawa

Image Courtesy © Shigeo Ogawa

  • Architects: Furuichi and Associates
  • Project: Miyahata Jomon Museum
  • Location: Fukushimashi, Fukushima, Japan
  • Photography: Shigeo Ogawa
  • Structure: Holzstr
  • Site Area: 38,803.42 m2
  • Total Area: 1,153.34 m2
  • Project year: 2015

(more…)

New office of aTOKYO in Japan by GENETO

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: GENETO

It’s the project of the new office of “a TOKYO” which manages ART FAIR TOKYO. It is located on the 4th floor (100m2) of the building facing the intersection in Ikura Minato-ku, Tokyo. We inserted three box spaces as a meeting room, a president room and a chief director room, then the residual space becomes a staff office space and a meeting space.

Interior overview, employee workspaces are located in all areas besides the box insertions, Image Courtesy © Yasutake Kondo

Interior overview, employee workspaces are located in all areas besides the box insertions, Image Courtesy © Yasutake Kondo

  • Architects: GENETO (Koji Yamanaka, Yuji Yamanaka, Asako Yamashita, Shizuka Yoshimatsu, Mitsuteru Nakada)
  • Project: New office of aTOKYO
  • Location: 1-9-12 Ikura, Azabudai Minato-ku, Tokyo, Japan
  • Photography: Yasutake Kondo
  • Construction : pivoto (Keiji Tsujii, Eichiro Shiro)
  • Floor area: 103 m2

(more…)

Birraria Giori in Ferrara, Italy by Rizoma Architetture

Sunday, May 22nd, 2016

Article source: Rizoma Architetture

Birraria Giori is located in the centre of Ferrara at the feet of the Este Castle. Its prime location meant that it was very important to take into consideration the historical surroundings. The design was based on the principle objective of restoring the front of the bar which is part of series of arches facing the town hall, know as the “covered way”, part of the Vice-Legato palace dating back to 1877. The primary aim of the project was to “clean up” the original structure or design, stripping off the numerous additions and modifications from over the years to reveal the original form and materiality of the arch, and to provide continuation with the rest of the walkway. The gazebo remains intact, and the windows and a new second ceiling are designed around a motif that reflects the famous lantern which burns at the foot of the Este Castle. The interiors are characterised by the use of wood and stone, the shades of the plaster and the tones of the interior reflect the the equilibrium between the old and the modern. The triangular facets of the new bench seating and also the ceiling, decorated with golden flashes, are based on the rustication of the Palazzo dei Diamanti, the most important historical building of Ferrara.

Image Courtesy © Massimo Sciacca Bruno Gallizzi

Image Courtesy © Massimo Sciacca Bruno Gallizzi

 

  • Architects: Rizoma Architetture
  • Project: Birraria Giori
  • Location: Piazza Savonarola, 1, Ferrara, Italy
  • Photography: Massimo Sciacca Bruno Gallizzi
  • Software used: Rhinoceros and Cinema 4d
  • Client: Birraria Giori
  • Internal Collaborator: Arch. Lorenzo Antonelli, Arch. Michele Facchini, Arch. Julian Mesa Slooten, Ing. Camilla Gorlandi, Arch. Letizia Perrone
  • Engineer: Ing. Fausto Centonze
  • Companies:

    • Construction company: EdilAlba srl
    • Carpenter: TLG Legno srl
    • Lighting Design: Touchlight srl
    • Sanitary: Ceramica Globo – Alape
    • Ceramic surface: Kronos
    • Wallpapers and design: Rizoma Architetture
  • Area: 90,00 m2
  • Year: 2013-2014

(more…)

RB12 in Rio Branco, Brazil by Triptyque Arquitetura

Sunday, May 22nd, 2016

Article source: Triptyque Arquitetura

Triptyque brings innovation into Brazil by creating the first sustainable corporate building based on the positive energy concepts.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: Triptyque Arquitetura
  • Project: RB12
  • Location: 12, Avenue Rio Branco, Rio de Janeiro, Brazil
  • Photography: Leonardo Finotti
  • Software used: Autocad
  • 3D: Thiago Bicas, Ricardo Innecco, Imagine
  • Customer: NATEKKO
  • Partners: Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud, Olivier Raffaelli
  • General Manager: Luiz Trindade
  • Projects Managers: Marcea Sampaio, Paula Megiolaro, Vinicius Capella
  • Team: Danilo Vicentini, Juliana Becker, Renan Bussi, Francine Ouriques
  • Surface: 4728 m²
  • Project launching: July 2013
  • Project ending: January 2016

(more…)

Hotel Mar Adentro in San Jose del Cabo, Mexico by Miguel Angel Aragonés

Sunday, May 22nd, 2016

Article source: Miguel Angel Aragonés

The first time I visited this property and took in the desert and the diaphanous, clear water running along a horizontal line in the background, I felt the enormous drive of water under a scorching sun. This piece of land, located in the middle of a coastline dotted with “All Inclusives,” would have to be transformed into a box that contained its own sea –practically its own air– given the happy circumstance that the universe had created a desert joined to the sea along a horizontal line. It was the purest, most minimalist landscape a horizon could have drawn. On either side, this dreamlike scenery collided with what humans consider to be aesthetic and build and baptize as architecture. I wanted to draw my own version, apart from the rest.

Image Courtesy © Joe Fletcher

Image Courtesy © Joe Fletcher

 

  • Architects: Miguel Angel Aragonés
  • Project: Hotel Mar Adentro
  • Location: San Jose del Cabo, Mexico
  • Photography: Joe Fletcher
  • Structures: José Nolasco
  • Construction: Jorge flores, josé torres
  • Collaborators: Antonino trinidad, ana aragonés, fernanda kurth, manuel de la o., diego amador, axel hernández
  • Special engineering: High tech services
  • Preliminary Project: January 2012
  • Executive Project: November 2014
  • Building Opening: January 2016

(more…)

Ashton Old Baths in Ashton under Lyne, England by Modern City Architecture & Urbanism (mcau)

Sunday, May 22nd, 2016

Article source: Modern City Architecture & Urbanism

An ambitious multi-million pound project to bring Ashton-under- Lyne’s former municipal baths back into use following the award or grants from the Heritage Lottery Fund’s Heritage Enterprise programme (£1.7m), the European Regional Development Fund (£1m) and from Tameside Council (£1m).

Image Courtesy © Modern City Architecture & Urbanism (mcau)

Image Courtesy © Modern City Architecture & Urbanism (mcau)

  • Architects: Modern City Architecture & Urbanism (mcau)
  • Project: Ashton Old Baths
  • Location: Ashton under Lyne, England, UK
  • Client: PlaceFirst TMBC (AOB Ltd)
  • Project Manager: PlaceFirst
  • Heritage Architects: SLHA
  • Planning Consultant: Paul Butler Associates
  • Cost Consultant: Appleyard & Trew
  • Structural Engineer: Renaissance
  • Services Consultants (M+E): Aecom
  • Fire Acoustic Consultants: WSP Parsons Brinckerhoff
  • Sustainability Consultant: Aecom
  • Main Contractor: HH Smith

(more…)

Lusail-Naqsh House in Qatar by Ark-kassam Architects

Sunday, May 22nd, 2016

Article source: Ark-kassam Architects

The House Concept is designed to create a simple sculptural volumetric block using perforated screens windows and kinetic sunscreens are used to provide a seamless transition from the roof to the penthouse, villa facades and boundaries.

The Villa Contemporary style and the Integration of shading components as main elements composing the façades, Image Courtesy © Ark-Kassam Architects

The Villa Contemporary style and the Integration of shading components as main elements composing the façades, Image Courtesy © Ark-Kassam Architects

  • Architects: Ark-kassam Architects (Abdalrahim Kassam)
  • Project: Lusail-Naqsh House
  • Location: North Residential Villas & Waterfront Residential Villas Districts, Lusail City, Qatar
  • Software used: Cad, Rhino, Sketch up, Atlantis, PS
  • Clients: Hilal Arnaout
  • Visualizing: Mais Hassoun
  • Landscaping: Noor Kassam
  • Total Built-up Area: 1042 sq.
  • Year: 2016-2017

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy