Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for June 16th, 2016

Rhike Park, Music Theatre and Exhibition Hall in Tbilisi, Georgia by STUDIO FUKSAS

Thursday, June 16th, 2016

Article source: STUDIO FUKSAS

The project site is located inside the green area called Rhike Park, in Tbilisi, Georgia. The building consists of two different soft shaped elements that are connected as a unique body at the retaining wall. Every elements  has his own function: The Musical Theatre and the Exhibition Hall. The north part of the building contains the Musical Theatre Hall (566 seats), the foyer and several facilities, together with technical spaces for theatre machinery and various storages. The Exhibition Hall opens his great entrance with a ramp that brings visitors from the street level. The Music Theatre Hall, on the contrary, soars from the ground and allows the users staying in the foyer and in the cafeteria to have a view to the river and the skyline of the city. It is a periscope to the city and looks towards the river framing the historic core of the Old Tbilisi.

Image Courtesy © STUDIO FUKSAS

Image Courtesy © STUDIO FUKSAS

  • Architects: STUDIO FUKSAS
  • Project: Rhike Park, Music Theatre and Exhibition Hall
  • Location: Tbilisi, Georgia
  • Client: Tbilisi Development Fund
  • General contractor: permasteelisa s.p.a.
  • Engineering: studio sarti, ai engineering
  • Aoustics: Ai Engineering
  • Surfaces:

    • Site Area: 10 000 m²
    • Gross Floor Area: 9 200 m²
    • Music Theatre: 550 seats – 900 m²
    • Exhibition Hall: 2000 m²
  • Period: 2010-ongoing
  • Calendra:

    • Concept Design: 5 July 2010
    • Preliminary project: 14 December 2010
    • Tender Phase: 20 May 2011

(more…)

Al Ain Oasis World Class Medical Clinic with Bungalows Residence in Dubai, UAE by Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Thursday, June 16th, 2016

Article source: v2com

The facility includes a Chelation Clinic, Integrated Dental Domes, a Healing Clinic and individual Bungalows for patient’s private residence. Overlooking Al Ain Lake and the oasis surroundings, the tower rests to the ground on pilotis which minimizes impacts on coast line. Likewise, offshore bungalows frees the littoral from construction.

Overlooking Al Ain Lake and the oasis surroundings the tower rests to the ground on pilotis which minimizes impacts on coast line. Likewise, offshore bungalows frees the littoral from construction, Image Courtesy © Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Overlooking Al Ain Lake and the oasis surroundings the tower rests to the ground on pilotis which minimizes impacts on coast line. Likewise, offshore bungalows frees the littoral from construction, Image Courtesy © Philippe Barriere Collective (PB+Co)

  • Architects: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
  • Project: Al Ain Oasis World Class Medical Clinic with Bungalows Residence
  • Location: (Emirates Al Maha Desert Eco Resort & Spa.) Al Ain Oasis, Dubai, UAE
  • Software used: Rhinoceros 3D
  • Client (2006): ITAD (Minneapolis-Dubai) – PARISii Holding LCC (Paris-Dubai)
  • Local architect: Qattan Architects, Kuwait City, Kuwait
  • Engineers for the Bungalows Residence: Steve Huey, Wallace engineering, Kansas City. Mo (US). (2006)
  • Manufacture & engineering for the bungalows: A.Zahner.co, Kansas City. Mo. (2006)
  • Super Pressure Balloon: Raven Aerostar, Sioux Falls, SD 57104, US
  • Date: 2006 – 2014

(more…)

Destination Spa + Resort in the Middle East by Oppenheim Architecture

Thursday, June 16th, 2016

Article source: v2com

Oppenheim Architecture, the award-winning architecture, interior design and planning firm, is honored to have received the Jury Winner award for Destination Spa and Resort at the Architizer A+ Award gala in May 2016. With entries from over 100 countries, the Architizer A+ Award jury selects one Jury Winner in each award category.

An Illusion within the Limits of Reality, Image Courtesy © Renderings: Luxigon

An Illusion within the Limits of Reality, Image Courtesy © Renderings: Luxigon

  • Architects: Oppenheim Architecture
  • Project: Destination Spa + Resort
  • Location: the Middle East
  • Renderings: Luxigon
  • Software used: Maya, Archicad, Adobe Photoshop and InDesign
  • Project Manager: Rey Lester
  • Designers: Gilbert Attic, Jose Ortez, Olivier Montfort, J.J. Bruyning, Santiago Eliaschev, Charles Michael Arnspiger, Victoria Pineros, Gerald Wood, Kevin McMorris, Kevin Heidorn
  • Size: 650 Acres
    (more…)

The Claude Bernard overpass in Paris, France by DVVD architecture, design and engineering agency

Thursday, June 16th, 2016

Article source: v2com

A linking structure on the Boulevard Périphérique between Paris and Aubervilliers, the Claude Bernard overpass, which bears the distinctive stamp of the DVVD architecture, design and engineering agency, has been in service since 2nd October 2015. Sympathetic to its environment, this sculpted structure, formed entirely of curves, is a strong landmark in the changing panorama of the capital.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: DVVD architecture, design and engineering agency
  • Project: The Claude Bernard overpass
  • Location: Paris, France
  • Photography: Nathalie Prébende, Luc Boegly and Yam Studio
  • DVVD team: Paula Castro, Céline Cerisier, Vincent Dominguez, Toma Dryjski, Bertrand Potel, Louis Ratajczak, Daniel Vaniche
  • Project Manager: Clément Carrière, Nicolas Didier
  • Contractors: Segex / Razel-bec (structural works), Viry (metal framework), Agrigex (landscaping)
  • Budget (design analyses and works): 8,5 M € HT, 2012 values
  • Span excluding ramps: 98 metres
  • Span: 60 mètres
  • Width: 4 metres
  • Steelwork: 120 tons
  • Surface area: 392 m2
  • Competition: 2013
  • Design analyses: 2013-2014
  • Project: 2014-2015
  • Delivery: 3rd october 2015

(more…)

MIKAELA HOUSE in Navarra, Spain by Francisco Mangado

Thursday, June 16th, 2016

Article source:Francisco Mangado

Gorraiz, on the outskirts of Pamplona, is a recently developed upscale residential area whose architectures draw inspiration mainly from those of the past. Rare here are the houses with an autonomous and contemporary design. The only peculiarity of the plot where this house rises is its elevated position, affording views onto the golf courses of the lower part of the housing development. The design scheme starts from an abstract interpretation of the urban codes, by which at least 60% of the roof must have at least a 35% slope. Understood in strictly geometric and abstract terms, the codes define a section where exactly 60% of its linear progress must have a 35% slope, the remaining 40% of the roof being almost flat. With this initial section, the project attempts to make the most of the features of the resulting volume. The higher level contains the living areas, whereas the bedrooms and indoor swimming pool are beneath the flat part of the roof. A series of incisions articulate the different areas of the house and bring natural light into those that are farther apart from the perimeter, the largest of which is a courtyard that goes all the way down to the basement.

Image Courtesy © Francisco Mangado

Image Courtesy © Francisco Mangado

  • Architects: Francisco Mangado
  • Project: MIKAELA HOUSE
  • Location: Gorraiz, Navarra, Spain
  • Collaborators:

    • Architecture: Carlos Pereda
    • Structural engineering: Jesús Goñi
    • Installations engineering: Iturralde y Sagües. Ingenieros
  • Total budget: 550.000 €
  • Surface Area : 950 m2
  • Year of project: 1997
  • Year of construction: feb 1999 – Oct 2002

(more…)

Yacatas 475 in Mexico City by EDAA

Thursday, June 16th, 2016

Article source: EDAA

EDAA´s most recent Project is YÁCATAS 475, a building that creates a design experience throughout the entire development process (design, management, construction, sales) narrowing the bridge between Architecture and Real State.

Image Courtesy © Yoshihiro Koitani, KUU Studio

Image Courtesy © Yoshihiro Koitani, KUU Studio

  • Architects: EDAA
  • Project: Yacatas 475
  • Location: Narvarte neighborhood, Mexico City
  • Photography: Yoshihiro Koitani, KUU Studio
  • Project leader: Luis Arturo García
  • Design team: Juan Hernández, Jahir Villanueva, Hans Álvarez, Antonio Rivas, Ana Fernanda Rodríguez, Enrique Villalón
  • Construction team: Lilia Bazán, Hans Álvarez, Yolibel Allende, Carlos del Castillo, Daniel Languré
  • Constructed area: 1,730 m2
  • Year of completion: 2015

(more…)

Kyoto University Hospital / Clinical Research Center for Medical Equipment Development in Japan by emmanuelle moureaux architecture + design

Thursday, June 16th, 2016

Article source: emmanuelle moureaux architecture + design

Second and third floor spaces of the Clinical Research Center for Medical Equipment Development (CRCMeD) at Kyoto University Hospital. These two floors, occupied by Canon Inc. and Kyoto University, will become the future site for projects developed in collaboration between people lending their expertise to research initiatives and a great number of supporters. The thoughts of each of these people working in various fields will come together in this space, bringing together a convergence of knowledge and skills that will create new possibilities. The design expresses the invisible “threads” that connect each of these different thoughts to one another, just like how threads are spun together to create a strong, supple fabric. Specifically, ito (Japanese for “thread”) is used as a motif that would bridge the second and third floors of this research center, designing a space that came together in a single, massive flow. Just like how new possibilities emerge out of encounters between people, a spectrum of different colors appear at the junctions between threads, creating chromatic combinations that resemble landscapes: field green, sky blue, light cherry pink, snow white, dusky orange, and white horizons.

Image Courtesy © Daisuke Shima / Nacasa & Partners Inc.

Image Courtesy © Daisuke Shima / Nacasa & Partners Inc.

 

  • Architects: emmanuelle moureaux architecture + design
  • Project: Kyoto University Hospital/Clinical Research Center for Medical Equipment Development
  • Location: Shogoin-Kawaharacho 54, Sakyo-ku, Kyoto, 606-8507, JAPAN
  • Photography: Daisuke Shima / Nacasa & Partners Inc.
  • General Contractor:  ZYCC  inc. (2F) / Kansai repair inc. (3F)
  • Total floor area (design area): 386.883 m2(2F) / 713.678 m2(3F)
  • Completion:  2012. Mar. 15

(more…)

9 Subsidized Row Houses in Murcia, Spain by Mariano Molina and Sergio Carrillo

Thursday, June 16th, 2016

Article source: Mariano Molina and Sergio Carrillo 

The project is located at a small village in the North area of the municipality of Lorca (Murcia), inhabited by some 150 people, and belongs to a plan developed by the city council to promote the permanence of young people at their hometowns. Designing a project with this purpose made us think, in the first place, about the idea of belonging to a roughly defined group- in this particular case the young people from Las Terreras- but expressing, in the second place, the individuality of each of its members.

Image Courtesy © Mariano Molina and Sergio Carrillo

Image Courtesy © Mariano Molina and Sergio Carrillo

  • Architects: Mariano Molina and Sergio Carrillo
  • Project: 9 Subsidized Row Houses
  • Location: Calle Victoria, s/n. Las Terreras. Lorca – Murcia, Spain
  • Software used: Dibac as CAD software, CYPE
  • Client: Suelo Y Vivienda De Lorca, S.A.
  • Quantity surveying: Encarni Martínez García
  • Construction supervisors: Encarni Martínez García y Juan Carlos Pérez Laserna
  • Contractors:
  • Housing: Obras y Servicios Técnicos de Levante, S.A.
  • Urbanization: Silvestre Úbeda Ruiz
  • Built area:

    • Housing: 1090,91 m2
    • Urbanization: 1422,61 m2
  • Budget:

    • Housing: 878350,80 euros
    • Urbanization: 350000 euros
  • Project year:

    • Housing: 2004-2006
    • Urbanization: 2006
  • Completion date:
    • Housing: July 2008
    • Urbanization: May 2009

(more…)

Benelong Crescent Apartments in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Thursday, June 16th, 2016

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects 

Benelong Crescent apartments are inspired by the sinuous forms of Erich Mendelsohn’s Einstein Tower in Potsdam, completed in the 1920’s. The apartments cascade down the hill to follow the contours and the curved terraced balconies are shaped by the irregular boundaries of the site, rounded off by the prevailing winds.

Image Courtesy © Justin Alexander

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects
  • Project: Benelong Crescent Apartments
  • Location: Bellevue Hill, Sydney, NSW, Australia
  • Photography: Justin Alexander
  • Design Architect: Luigi Rosselli
  • Project Architect: Simon Stead, Simon Hassall, Edward Birch
  • Developer: Benelong Developments Pty Ltd
  • Structural Consultant: Geoff Ninnes Fong & Partners

(more…)

Ferienhaus in Crucoli, Italy by studioeuropa

Thursday, June 16th, 2016

Article source: studioeuropa

The 19th century building rests on a hill in Crucoli, a small Italian hilltown above the Ionic Sea. The old quarry stone house is squeezed into the organic urban structure and sits right on the steep edge of the hill. This specific situation provides the house with a terrific view into the Sila mountains and defines the spatial layout. So technical improvements went together with the reorganzation of rooms.

Image Courtesy © studioeuropa

Image Courtesy © studioeuropa

  • Architects: studioeuropa
  • Project: Ferienhaus
  • Location: Crucoli, Italy

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy