Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

“House in la Cañada” in Valencia, Spain by Ramón Esteve Estudio

 
June 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ramón Esteve Estudio

The house in La Cañada is placed on a residential area very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house.

The origin of the project is the need of self-enclosed house, protected from the exterior but also fluid and opened to the depth of the garden.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

  • Architects: Ramón Esteve Estudio
  • Project: House in la Cañada
  • Location: Paterna, Valencia, Spain
  • Project Team: Anna Boscà, Estefanía Pérez, María Parra
  • Staff: Tudi Soriano
  • Building Engineer: Emilio Pérez
  • Area: 1053 m2
  • Year: 2016

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

The square-plan layout is pierced by several perforations with different aims. The first of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter. Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

DIFFERENT USES

This courtyard fulfils three different uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by reflecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

TWO SIDES

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the entrance of sunlight. In the same veranda there are different living zones for summer or winter according to the sun exposure.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

In order to highlight the horizontal character of the house, there is only a storey above the ground level. A great welcoming feeling is achieved because the house has got a really human scale. The service rooms are located on the basement storey, which gets light and ventilation through a sunken courtyard on the north façade.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way. The interior of the house has been designed to be fluid and continuous. The furniture, such as the pass-through fireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms. The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

The sensation of fluidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

The selection of materials follows the original concept for the house: a warm and cosy home where its inhabitants would feel sheltered. The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls. By this means, the sun exposure and the views from outside can be controlled. The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features. The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Water is used as another building material. Both the sheet of water in the entrance and the lengthwise pool make the space look wider and cool the environment.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Each and every element, from the architecture that gives shape to the building until the smallest detail, follows the same philosophy and uses the same language. Al the furniture in the house has been designed by Ramón Esteve Estudio.

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy