Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Carrara House in Brasília, Brazil by Studio [+] Valéria Gontijo

 
July 5th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio [+] Valéria Gontijo

The House Carrara’s Project is located in the modernist city of Brasilia and has considered this topic as a determinant factor for its architectural concept and materials choice, also allied to the aesthetic sense the clients were looking for, after all, the environment and the architecture conceived had to be designed to be occupied by dreams, people and its objects.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

  • Architects: Studio [+] Valéria Gontijo
  • Project: Carrara House
  • Location: Brasília, Brazil
  • Photography: Manufatura Creative
  • Software used: Autocad, Sketchup
  • Author: Valéria Gontijo
  • Co-Authors: Isabela Moura, Isabela Valença and Luiza Landim
  • Landscape: Ana Paula Róseo
  • Structure: Eduardo Bicudo de Castro Azambuja
  • Execution and Construction management: RM Construção e Consultoria
  • Lightining design: Rafael Kok Bertolucci – Companhia de Iluminação
  • Providers: kitchen´s furniture (Kitchens), doors and frames (Talentus Esquadrias), pool´s stone – palimanan Hijau (Vallori), carpentry (HD marcenaria), fulget (Pisos especiais – Rubens Gori), marbles (marmoraria Alvorada), louças e metais (DECA)
  • Constructed area: 615 m²
  • Year: 2010

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Then, it was born a residential project for a couple and its two children, who loved cement, concrete and wood. Out of this dream the house has formed its shape with a clear and objective volume, intentionally creating integrated spaces allying functionality to the modernism required by the city and the family’s day life.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

The project’s program consists of an intimate house on the top floor, where all the rooms give access to an extensive exposed balcony that acts as a big solarium for contemplation. This results in great environments for each resident.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

On the ground floor, all the rooms are divided by operable doors and panels that aid in connecting and isolating spaces. Living room, home theater, kitchen, balcony and gourmet area are connected by the house’s transparency even with the use of concrete and wood panels. The use of the same type of flooring helps the perception of the grand scenario.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

The kitchen integrates with the dining room by folding doors that follow the same cumaru’s wood sheating of the large slatted wood panel hiding the stairs that give access to the top floor rooms, always seeking an intimate and direct circulation. The same flooring on the living room and the gourmet area creates the spaces’ breadth and integration.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

The blind facade is structured by an apparent fuldget and concrete painting, to preserve the gray brutalist language of the proposed architecture. Rebars were used as panels on the frontal gate, strengthening the idea of the main materials of the project: cement, steel and wood.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

The landscape was executed by Ana Paula Róseo’s office along with the client herself, who loves architecture and has always participated and helped on the project’s conception.

The pool is sheated on hijau’s stone, throwing back to the moments lived by the client who experienced traveling to Asia. The deck is made out of dehydrated wood with no varnish.

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Image Courtesy © Manufatura Creative

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, House, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy